Brașovul, un oraș prietenos cu mașinile electrice. 10 noi stații de încărcare funcționale din această săptămână

Strategia municipalității de promovare a soluțiilor de transport prietenoase cu mediul continuă prin asigurarea infrastructurii necesare încărcării mașinilor electrice. La începutul acestei săptămâni, Primăria Brașov a pus în funcțiune primele 10 stații de încărcare autoturisme electrice și/sau hibrid plug-in, în cadrul programului Municipalității de extindere a infrastructurii de încărcare a autoturismelor electrice.

Acestea fac parte dintr-un pachet de dezvoltare a unei rețele de peste 200 de stații de încărcare amplasate în zonele intens circulate, în cartiere și în stațiile de taxi, prin care municipalitatea îi sprijină pe posesorii de autoturisme prietenoase cu mediul.

,,După ce în ultimele luni am prezentat stadiul demersurilor noastre pentru extinderea rețelei de stații de încărcare, astăzi am ajuns în etapa de punere în funcțiune a primelor 10 stații de încărcare, din pachetul de 242 pe care primăria și-a propus să le implementeze în următoarea perioadă. Sunt stații în curent alternativ, de 22kW, instalate în mai multe zone din oraș, în zona parcărilor publice, pentru care ne-am folosit de infrastructura de iluminat public. Urmează încă 15 pentru care am semnat contractul de lucrări la începutul acestei luni și alte 45, pentru care am semnat contractul de finanțare săptămâna aceasta*. Împreună cu transportul în comun electric, sunt pași important în tranziția către un transport prietenos cu mediul. Ne dorim să facem din Brașov capitala verde a României și să atingem ținte ambițioase în ceea ce privește reducerea poluării, dar pentru a le cere brașovenilor să treacă la un transport electric, trebuie să le asigurăm și infrastructura necesară încărcării autovehiculelor electrice”, a precizat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Festivalul Filmului European ajunge în luna mai la Brașov

Amplasamentele pentru cele 10 stații de încărcare au avut ca obiectiv completarea zonelor în care nu existau deja proiecte propuse pentru finanțare sau aflate în implementare și în care se putea utiliza infrastructura de iluminat public.

Cele 10 parcări publice unde au fost instalate aceste stații și care sunt semnalizate corespunzător sunt:

  • B-dul Griviței nr. 49;
  • B-dul Griviței nr. 69;
  • Calea București, breteaua spre str. Carpaților (vis-a-vis de Inspectoratul de stat în construcții) – 2 stații;
  • Str. Crinului – 2 stații:
  • Str. Avram Iancu, în apropiere de intersecția cu str. Morii;
  • Str. Avram Iancu, în apropiere de fabrica Vel-Pitar;
  • Str. Independenței, în apropiere de Piața Tractorul;
  • În parcarea de la Grădina Zoologică.

Fiecare stație este prevăzută cu un sistem de încărcare în curent alternativ, de 22 de kW, conectat la sistemul de iluminat public. În funcție de tipul de mașină, aceste stații pot fi utilizate pentru încărcare rapidă (de exemplu în cazul autoturismelor Renault Zoe), sau lentă, dacă mașina are o capacitate de încărcare redusă.

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

Valoarea totală a investiției a fost de 199.880 de lei, fără TVA, fonduri din bugetul local, lucrările fiind realizate de Flash Lighting Services.

Municipiul Brașov mai are în curs de instalare sau a depus solicitare de finanțare pentru:

  • 15 stații de reîncărcare vehicule electrice și/sau hibrid plug-in cu câte 2 puncte de reîncărcare 100 kW DC + 22 kW AC, pentru care s-a semnat contractul de lucrări la începutul acestei luni.
  • 15 stații de reîncărcare vehicule electrice și/sau hibrid plug-in cu câte 2 puncte de reîncărcare 100 kW DC + 22 kW AC, proiect depus pentru finanțare către AFM în august 2022 și aflat în evaluare;
  • 80 stații de reîncărcare a vehiculelor electrice și/sau hibrid plug-in cu câte 2 puncte de reîncărcare 100 kW DC + 22 kW AC, proiect depus pentru finanțare către AFM în noiembrie 2022 și aflat în evaluare;
  • 122 de stații de reîncărcare autoturisme electrice și/sau hibrid plug-in, depuse în cadrul mai multor proiecte pentru care s-a solicitate finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Citeste și:  Retreat-ul "Calea Reconectării prin Iubire": O invitație la transformare personală și vindecare spirituală într-o eră de conștientizare

În acest moment primăria mai are instalate următoarele stații publice:

  • 4 stații de reîncărcare vehicule electrice 50 kW DC + 22kW AC, proiect finanțat din bugetul local – finalizat si operațional din anul 2020, încărcare gratuită (Str. Nicolae Iorga, la Parcul Titulescu);
  • 2 stații de reîncărcare 11 kW AC conectate la sistemul de iluminat public, proiect finanțat din bugetul local – operaționale din anul 2016, încărcare gratuită (Bd. Eroilor, Zona Muzeul de Artă – Capitol, parcare publică);
  • 8 stații de reîncărcare lentă, cu încărcare gratuită, la Parcarea Regina Maria.

În municipiul Brașov sunt înregistrate 480 de autoturisme electrice și 3.299 de autoturisme hibrid, din care o parte semnificativă sunt cu sistem plug-in.

* În cadrul contractului de finanțare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru actualizarea Planului de Urbanism General, municipiul a obținut și 45 de stații de încărcare a autoturismelor electrice, în valoare de peste 1 milion de euro. Aceste stații vor fi asigurate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Includerea celor 45 de stații în proiect s-a făcut ținând cont de faptul că a fost primul proiect de finanțare al municipalității încărcat pe platforma PNRR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.