Brașovul va avea 20 de stații noi de încărcare a mașinilor electrice

Azi a fost adjudecată licitația privind achiziția unei stații electrice duble și a două stații simple pentru încărcarea autoturismelor electrice, stații care vor fi amplasate pe bulevardul Nicolae Iorga, în locurile de parcare amenajate special pentru mașinile electrice, care vor fi marcate corespunzător. Cu o ofertă în valoare 423.114,26 lei fără TVA, asocierea dintre SC Flash Lighting Services SA și SC Ago Project Engineering SRL a fost declarată câștigătoare.

Tot în această perioadă a fost finalizată documentația și va fi lansată licitația pentru achiziția altor 15 stații de încărcare, în cadrul unui proiect finanțat de Agenția Fondului pentru Mediu cu aproape 3 milioane de lei, iar Societatea de distribuție a energiei electrice (Electrica), face demersurile necesare pentru instalarea unei stații electrice în fața Teatrului Dramatic.

,,Aici (str. N. Iorga, n.n.), vom amplasa, în perioada următoare, patru stații de încărcare pentru autovehiculele electrice, după ce am finalizat procedura de achiziție a lor. Astfel, cei care dețin astfel de autoturisme vor putea, în câteva săptămâni,  să le încarce gratuit aici, pe locurile special amenajate pentru ei. Pe lângă acestea, avem în derulare, în momentul de față, procedura de achiziție pentru alte 15 stații de încărcare a autoturismelor cu motor electric, stații care vor avea diferite capacități de încărcare, pentru că am luat în calcul tipurile diferite de mașini și de încărcare. Sunt repartizate în mai multe locuri din municipiul Brașov, așa încât să dăm posibilitatea celor care au asemenea autovehicule să poată să le alimenteze din aceste locații. Și acest proiect se încadrează pe ceea ce înseamnă mobilitate și accesibilitate în municipiul Brașov, reducerea poluării, calitatea aerului. Cred că este un lucru necesar pe raza municipiului Brașov, pentru că ne dorim să avem un oraș cât mai puțin poluat, cu energie verde, și foarte dotat din acest punct de vedere“, a declarat reprezentantul Primăriei Brașov.

Citeste și:  Craft Show. Ateliere demonstrative de meșteșuguri casnice - țesut și cusut, la Brașov

Stații de încărcare

Achiziție 4 stații de încărcare a autoturismelor electrice.

Localizare:

– strada Nicolae Iorga – 4 locuri de parcare.

Valoare contract: 423.114,26 lei fără TVA, fonduri din bugetul local.

Componentele sistemului achiziționat

Componentele sistemului sunt:

– 1 bucată stație de încărcare rapidă 50KW DC + 22 KW AC (două docuri de încărcare);

– 2 bucăți stație de încărcare 22 KW AC;

– supraveghere video – cameră cu sistem cu analiză video dedicată locurilor de parcare, cu sistem de senzori pentru detecția gradului de ocupare a locurilor;

– sisteme de control al iluminatului public prin realizare de iluminat adaptiv;

– integrare cu sistemul de telegestiune a iluminatului public existent la nivelul municipiului Brașov;

– aplicații software aferente fiecărui echipament hardware.

Locurile de parcare vor fi destinate exclusiv încărcării vehiculelor electrice, vor fi marcate cu culoarea verde și dotate cu panou de informare și instrucțiuni de folosire.

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

Stațiile de încărcare vor permite integrarea unui sistem de plată pentru încărcare (online, prin intermediul unei platforme/aplicații sau cu card bancar, sau pre-pay, sms etc).

Stație de încărcare tip 1: 1 bucată cu sisteme de încărcare rapidă 50KW DC + 22 KW AC. Poate încărca simultan AC (curent alternativ) si DC (curent continuu).

Stație de încărcare tip 2: 2 bucăți cu sisteme de de încărcare 22 KW AC.

Sistem de supraveghere video: Camera video trebuie să permită supravegherea generală a locului unde va fi instalată, având funcții de analiză video pe baza imaginilor înregistrate, care să evidențieze parcarea ilegală a altor mașini pe locurile dedicate mașinilor electrice.

Aplicația instalată va urmări obiecte în mișcare, cum ar fi persoane și vehicule, și va semnala staționarea în parcare pentru o perioadă prea lungă de timp. Aplicația video, care rulează pe o cameră de rețea, poate ajuta la prevenirea infracțiunilor precum vandalismul și a contravențiilor rutiere.

Fluxul video va fi integrat în sistemul de supraveghere video existent la nivelul municipiului Brașov.

Sistem detecție disponibilitate parcare. În dreptul fiecărui loc de parcare se va monta un senzor wireless care detectează dacă locul este ocupat (există un vehicul parcat) sau nu. .

Pe baza analizei făcute de către o aplicație software, se vor afișa informații cu privire la statusul locurilor de parcare individuale (liber/ocupat).

Citeste și:  Caroline Fernolend: Săsoaica ambițioasă care a pus Viscri pe harta lumii

Achiziția a 15 stații de încărcare

Localizare:

– Parcare Regina Maria: 4 staţii;

– Parcare multietajată Poiana de jos: o staţie;

– Strada 13 Decembrie, zonă terminal RAT: 3 staţii;

– Strada Poienelor, zonă terminal RAT: 2 staţii;

– Stadionul Municipal, zonă terminal RAT: 3 staţii;

– Gara Braşov: 2 staţii.

Valoare proiect:  3.298.166,28 lei cu TVA, din care finanțare nerambursabilă de la AFM: 2.850.000,00 lei, TVA inclus, respectiv 86,41% din valoarea proiectului.

Componentele sistemului achiziționat (conform caietului de sarcini)

Se vor achiziționa și monta 15 stații de încărcare cu câte două puncte de încărcare fiecare, ce vor permite încărcarea multistandard (un punct în curent continuu la o putere de 50 kw/100kw  și un punct de reîncărcare care să permită încărcarea în curent alternativ, la o putere de 22 kW) a vehiculelor electrice.

Platforma software de management al stațiilor de încărcare trebuie să îndeplinească o serie de cerințe, printre care:

– efectuarea plății utilizând cardul bancar;

– vizualizarea pe hartă a stațiilor cu informații în timp real privind disponibilitatea;

– posibilitatea de a naviga către stația de încărcare;

– posibilitatea de a rezerva o stație de încărcare;

– posibilitatea de a începe o încărcare folosind dispozitivul mobil;

– căutare stații de încărcare în funcție de distanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.