Brașovul va finanța un proiect de reparație capitală a Spitalului raional „Ștefan Vodă” din Republica Moldova

În cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Braşov care a avut loc joi, 30 septembrie, aleşii judeţeni au aprobat un proiect de cooperare cu autorităţile publice din raionul Ştefan Vodă, Republica Moldova. La propunerea conducerii executive a CJ Braşov, consilierii au fost de acord cu încheierea Acordului de finanţare a proiectului de investiții „Reparație capitală a blocului B al IMSP Spitalul Raional Ștefan Vodă” Raionul Ștefan Vodă din Republica Moldova, precum şi cu alocarea unei cofinanţări de 400.000 lei.

Acesta este al doilea proiect de cooperare între Judeţul Braşov şi Raionul Ştefan Vodă aprobat de plen, după cel din anul 2018, care a avut ca obiect realizarea unor lucrări de reparaţii la Şcoala Primară „Grigore Vieru” din Oraşul Ştefan Vodă, Raionul Ştefan Vodă.

Citeste și:  Salvamontiștii brașoveni deschid ușile "Școlii Altfel" cu ateliere captivante și activități educative

Respectivul proiect, desfăşurat cu succes, a beneficiat şi el de o cofinanţare alocată de CJ Braşov în cuantum de 400.000 lei.

Trebuie precizat că există un cadrul legislativ special creat pentru a facilita cooperarea dintre România şi Republica Moldova atât la nivel central, cât şi local, având în vedere că între cele două ţări s-a instituit încă din anul 2010 un parteneriat strategic menit să contribuie la consolidarea parcursului european al Republicii Moldova.

În anul 2017, Consiliul Judeţean Braşov şi Consiliul Raional Ştefan Vodă au ratificat o Înţelegere de cooperare bilaterală, în baza căreia relaţiile dintre cele două autorităţi ale administraţiei publice locale au primit un cadru legal de manifestare.

Citeste și:  Zeci de elevi au descoperit magia radioului la Rock FM Brașov. O călătorie fascinantă în culisele frecvenței 89,5 FM

El asigură implementarea unor proiecte comune, menite să contribuie la dezvoltarea Raionului Ştefan Vodă şi la îmbunătăţirea vieţii locuitorilor de peste Prut.

În această idee se înscrie şi demersul privind cofinanţarea de către CJ Braşov a reparaţiilor capitale de care Spitalul Raional Ștefan Vodă are nevoie, cu atât mai mult cu cât actualul context pandemic din Republica Moldova impune măsuri urgente de consolidare a sistemului sanitar.

Procedura pe care a aplicat-o CJ Braşov pentru alocarea fondurilor destinate Raionului Ştefan Vodă este prevăzută în Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei nr. 1120/1030 din 2014.  

Conducerea Consiliului Judeţean Braşov consideră acest sprijin financiar drept o necesitate obiectivă şi un exemplu de implicare în susţinerea comunităţilor locale din Republica Moldova.

Citeste și:  Demitizare și detalii concrete despre modernizarea piețelor Brașovului

„Trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi să înţelegem că Republica Moldova, nefiind în Uniunea Europeană, nu are posibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile şi nici nu dispune de surse de financiare similare ţării noastre. În baza înţelegerii de cooperare pe care o avem cu Raionul Ştefan Vodă, ne permitem să alocăm 400.000 de lei spitalului din oraşul Ştefan Vodă, sumă care nu impactează major bugetul nostru, în schimb impactul este semnificativ pentru îmbunătăţirea imaginii României în percepţia cetăţenilor din Republica Moldova”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.