Brașovul verde pe harta măsurătorilor efectuate de senzorii de calitate a aerului

În primele două săptămâni de la montare, datele preluate de senzorii de calitate a aerului amplasați de primărie în 12 zone din oraș relevă o calitate bună a aerului, cu valori aflate în parametrii legali. „Senzorii măsoară calitatea aerului pe două mari categorii, respectiv particule în suspensie și noxe. Indicatorii principali pentru particulele în suspensie sunt PM1, PM2,5 și PM10, iar pentru noxe,  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de carbon (CO2), oxizii de azot (NO, NO2) și dioxidul de sulf (SO2).

Măsurătorile arată că particulele în suspensie nu înregistrează depășiri față de valorile admise, dar apar și situații când indicatorii se apropie de limita, dar fără se o depășească, sau unde indicatorii măsurați sunt mai mari în anumite zone, cum ar fi centrul istoric (zona Livada Poștei, n.n.), comparativ cu alte zone la fel de circulate, de exemplu intersecția de la Făget.

În intersecțiile monitorizate nu sunt depășiri la nivel de noxe. Menționăm că rețeaua de monitorizare include, pe lângă senzorii achiziționați și montați de primărie, alți 20 de senzori aparținând unor entități publice sau private, care înregistrează valori asemănătoare cu cele care rezultă din măsurătorile senzorilor primăriei“, a precizat George Zaharia, SmartCity manager, Flash Lighting Services SA.

Citeste și:  Asociația Antiteatru prezintă piesa "Crocodil", astăzi, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Reamintim că în urmă cu două săptămâni, reprezentantul Primăriei Brașov a prezentat prima etapă de instalare a senzorilor din sistemul de măsurare a calității aerului în municipiul Brașov.

Cei 12 senzori au fost achiziționați de primărie și au fost montați în locații alese în urma propunerilor venite de la cetățeni și pe baza recomandărilor specialiștilor de mediu, respectiv: în zona Avantgarden din cartierul Bartolomeu, unde, pe lângă propunerile primite de la cetățeni care doreau instalarea unui astfel de sistem, au existat, de-a lungul timpului, și sesizări legate de calitatea aerului, intersecțiile de la Făget (b-dul Gării-13 Decembrie-str. Aurel Vlaicu) și cea de la „Trei alimentare“ (Calea București – str. Zizinului – str. Toamnei – 15 Noiembrie), cartierul Tractorul – zona nouă; B-dul Eroilor, zona Livada Poștei; cartierul Triaj; Piața Sfatului; Poarta Șchei; cartierul Stupini; intersecția str. Carierei cu str. Bazaltului; Parcul Trandafirilor; cartierul Noua.

Citeste și:  Caravana Shakespeare sosește la Brașov și aduce, în premieră, „Operele complete ale lui Shakespeare”

„Am încercat să acoperim toate cartierele orașului, zonele cu trafic auto intens și alte activități care au impact asupra mediului. Facem acest lucru ca să constatăm unde sunt problemele, care sunt necesitățile și care sunt măsurile care trebuie luate. Cred că este foarte important să afle și toată lumea care este de fapt situația în timp real, iar împreună să vedem măsurile pe care le putem lua. Poate că la anumite ore ale zilei, în unele zone va trebui să impunem o serie de restricții, și este bine ca toată lumea să înțeleagă de ce este bine să facem aceste lucruri. Este doar o primă etapă, pentru că poate va trebui să extindem această rețea de senzori și în alte zone din municipiul Brașov“, a declarat reprezentantul Primăriei Brașov cu ocazia amintită.

Citeste și:  Cum arată vacanța de Paște după intrarea în spațiul Schengen: Luna mai vine cu schimbări în preferințele de călătorie ale românilor

În această prima etapă, Primăria Brașov a achiziționat trei tipuri de senzori, împreună cu accesoriile necesare punerii în funcțiune și alimentării electrice a lor, precum și aplicațiile software necesare integrării în sistemele informatice existente la nivelul primăriei. Senzorii au fost montați, în cea mai mare parte, pe stâlpii de iluminat.

Tipul 1 de senzori, uRAD Monitor model A3, 5 bucăți, permite măsurarea parametrilor ca: temperatură, umiditate, presiune atmosferică, compuși volatili, particule în suspensie PM 2,5, CO2, formaldehidă.

Tipul 2 de senzori, uRAD Monitor model Smoggie PM, 5 bucăți, permite măsurarea parametrilor ca: temperatură, umiditate, presiune atmosferică, particule în suspensie PMl0, PM 2,5 si PM l.

Tipul 3 de senzori, uRAD Monitor Industrial, 2 bucăți, permite măsurarea parametrilor ca: temperatură, umiditate, presiune atmosferică, particule în suspensie PM1, PM2,5, PM10, O3, NO2, SO2, CO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.