Buget suplimentar la Măsura 2 – granturi de 2.000-150.000 euro

Premierul Ludovic Orban le-a cerut, miercuri, miniștrilor Economiei și Fondurilor Europene să suplimenteze bugetul Măsurii 2 – granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro și să redeschidă apelul la Măsura 1 – micrograturi de 2.000 de euro pentru firme și alți beneficiari, cu unele modificări, potrivit startupcafe.ro.

Joi seara, s-a încheiat sesiunea de depunere a cererilor de finanțare la Măsura 2 – granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 euro fiecare, pentru firme și ONG-uri eligibile, din cadrul schemei de ajutor de stat de 1 miliard de euro (cu tot cu cofinanțarea proprie). Un total de 22.226 de potențiali beneficiari au aplicat, dar bugetul de 350 de milioane de euro (cu tot cu cofinanțarea proprie) va ajunge pentru primii circa 5.000 de aplicanți, a estimat ministrul Economiei.

Citeste și:  S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

„Au fost 22.226 de aplicații, cu mult suprascrisă suma de 350 de milioane de euro alocată inițial. Estimăm că ân 350 de milioane de euro ar intra – luând în calcu că ar exista și aplicații neeligibile – până la 5.000 de beneficiari” – a spus Virgil Popescu, miercuri seara, în ședința de guvern.

Premierul a intervenit și a cerut miniștrilor implicați să vină în Guvern cu un proiect de ordonanță de urgență pentru suplimentarea bugetului Măsurii 2.

„Trebuie făcută o evaluare, probabil că e un număr de aplicații care nu îndeplinesc condițiile și să vedem suma necesară de suplimentare. Trebuie făcută o evaluare a solicitărilor, trebuie văzut exact care îndeplinesc condițiile legale, evaluarea sumei necesare pentru a putea acorda granturile pentru capital de lucru pentru firmele care îndeplinesc condițiile legale și suplimentați suma” – a spus Ludovic Orban în ședința de guvern.

Citeste și:  S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene a precizat că există resurse pentru suplimentarea cu 500 de milioane de euro a bugetului pentru ajutoarele de stat.

În funcție de valarea finală pe care o au aceste cereri de finanțare depuse până acum , luăm în calcul majorarea bugetului cu aproximatv 500 de milioane de euro”, Marcel Boloș.

Măsura 1 – modificarea pragului de 5.000 euro

Referitor la Măsura 1 – microgranturi de capital de lucru de câte 2.000 de euro pentru firme, PFA, ONG-uri și cabinete medicale individuale eligibile – Ministerul Economiei ar urma să mai deschidă o sesiune de înscrieri, dar cu modificarea unei restricții existente, care a împiedicat unele microîntreprinderi să aplice.

Citeste și:  S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Astfel, așa cum a precizat anterior ministrul Virgil Popescu, la StartupCafe.ro, pragul de 5.000 de euro cifră de afaceri minimă pe anul 2019 pe care trebuie să o îndeplinească microîntreprinderile la Măsura 1 urmează să fie înlocuit cu venitul mediu lunar. Prin urmare, pragul ar urma să fie de 416,66 euro pe lună (în medie), cifră de afaceri, dar facilitatea va fi valabilă numai pentru firmele care s-au înființat în anul 2019.

„Dar numai pentru cei înființați în anul 2019 și care nu au avut posibilitatea să genereze cifră de afaceri de 5.000 de euro!” – a cerut Ludovic Orban.

Pentru noua sesiune pe Măsura 1 se va folosi bugetul rămas, de 41,5 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.