Campania de prevenire a furturilor din locuință ”HOȚII ÎȚI INVADEAZĂ INTIMITATEA” #acasăînsiguranță Campania de prevenire a furturilor din locuință ”HOȚII ÎȚI INVADEAZĂ INTIMITATEA” va fi lansată în municipiul Brașov în data de 11 decembrie 2019 și se vaderula până în luna februarie 2020. Campania își propune să informeze populația cuprivire la modalitățile de prevenire a furturilor din locuințe. Conceptul creativ al iniţiativei din acest an folosește o tehnologie de actualitate, consumată de toate grupele de vârstă, care stârneşte interes și expune beneficiarii la oexperiență cât mai reală. Targetul este reprezentat de cei ce locuiesc în imobile tip bloc din mediul urban, cu precădere în zonele unde astfel de fapte au fost sesizate într-un număr mare. Mesajele preventive vor fi diseminate prin intermediul principalelor mijloace de informare în masă, în cadrul unor întâlniri directe cu publicul ţintă şi prin organizarea de acţiuni în locuri publice.
În contextul actual, transmiterea informației în rândul populației și asimilarea acesteia este tot mai greoaie, având în vedere cantitatea mare de mesaje care pleacă spre aceasta pe diverse canale și timpul scăzut de atenție pe care oamenii sunt dispuși să îl mai ofere. De aceea, s-a agreat varianta valorificării unei tehnologii noi, atractivă pentru toate categoriile de cetățeni. Realitatea virtuală4 (Virtual reality/VR) se referă la ambianțe tridimensionale create artificial, pe calculator sau prin filmare cu aparatură specială, care oferă o simulare a realității atât de reușită, încât utilizatorul poate căpăta impresia de prezență fizică aproape veridică în anumite locuri reale sau imaginare. Filmul realizat oferă spectatorilor posibilitatea să asiste la o secvență de furt dintr-o locuință. De asemenea, va fi realizat un conținut pentru rețelele de socializare, dedicat exclusiv campaniei, respectiv #acasainsiguranta. Pentru a preîntâmpina să deveniți victime ale infractorilor de furturi din locuințe, Poliția Brașov recomandă:
Dacă locuiești la bloc :
Încuietoarea de la ușa locuinței trebuie să nu permită accesul, din exterior, lașuruburile de prindere, iar butucul yalei să fie complet introdus în corpul ușii, pentrua evita prinderea și ruperea lui;
Dacă locuiești la parter sau la etajul 1, grilajele de la ferestre îi descurajează pe hoți. Mai mult, solicită administrației :
Montarea unui interfon la intrarea în scară și utilizarea în mod corect pentru a ști exact cine intră în clădire;
Dotarea cu încuietori corespunzătoare a ușilor de la subsol, terase sau intrări suplimentare;
Iluminarea bună a holurilor și a palierelor blocului.
În plus, dacă locuiești la casă, poți opta pentru :
Supraveghere video în exterior, care sa înregistreze orice activitate desfășurată încurtea casei;
Iluminare cu senzori de mișcare;
Protecție perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curte. Atenție! Și lumea virtuală este parte din viața noastră, motiv pentru care recomandăm:
Atunci când plecați pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceți acest lucrupublic pe internet;
Nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare în surse de informații pentru infractori. Faceți-le inaccesibile pentru persoane necunoscute și manifestați o atenție sporită la datele personale și fotografiile pe care le postați;
Evitați prieteniile cu persoane pe care nu le cunoașteți în realitate și nu dezvăluiți date despre dumneavoastră celor pe care „i-ați întâlnit” doar în mediul online.