Campionatul Național de Alergare pe Șosea 5K, Brașov 5K și Crosul 15 Noiembrie și-au desemnat câștigătorii


Trei concursuri pentru un eveniment istoric: 15 Noiembrie 1987. Asociația 15 Noiembrie 1987, Asociația Județeană de Atletism Brașov și clubul sportiv Cetatea Brașovia au organizat un eveniment sportiv special, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la Revolta anticomunistă a muncitorilor de la Uzina de Autocamioane din 15 Noiembrie 1987. În cadrul evenimentului s-au desfășurat, astăzi, 3 competiții de atletism: Crosul 15 Noiembrie, ediția a 33-a – un concurs pentru alergători amatori de toate vârstele, Campionatul Național de Alergare pe Șosea pe distanța de 5 kilometri – un concurs pentru atleți de performanță legitimați la cluburile din România și Brașov 5K – un concurs de performanță pentru atleți profesioniști din 10 țări.

Michael Kibet


La Brașov 5K, eveniment destinat atleților profesioniști, s-a impus kenyanul Michael Kibet, de 23 de ani, care a stabilit un nou record, cu timpul de 13 minute și 26 de secunde. Competiția feminină de la Brașov 5K a fost câștigată de Welde Bertukan, atleta de 18 ani din Ethiopia. Aceasta s-a impus în cursă cu timpul de 15 minute și 43 de secunde. Sportivi care s-au făcut remarcați în țările din care provin, cu numeroase titluri naționale, dar și în competițiile internaționale de anvergură (Campionate Mondiale, Campionate Europene, Campionate Balcanice) au luat parte la cea de-a treia ediție a concursului international de alergare pe șosea Brașov 5K. Atleți din Kenya, Ethiopia, Tunisia, Irlanda, Olanda, Suedia, Cehia, Slovacia, Brunei, Burundi, Republica Moldova au concurat la Brașov.

Citeste și:  Raliul Harghitei powered by Toyota deschide sezonul național de raliuri pentru al doilea an consecutiv

Brașov 5K este un proiect sportiv cofinanțat de UAT Județul Brașov prin Consiliul Județean Brașov în sesiunea 2022, prin Programul „Promovarea Sportului de Performanță”. Competiția a fost organizată de Asociația Județeană de Atletism (AJA) Brașov.

Campionatul Național de Alergare pe Șosea 5K, aflat la prima ediție, a adunat la start un număr record de participanți, 154. Proba feminină a fost câștigată de Adelina Panaet, de la CS Știința Bacău. Aceasta a obținut un timp de 15 minute și 47 de secunde. A fost urmată de Meringor Delvine, de la CSA Steaua București, iar podiumul a fost completat de Claudia Prisecaru, de la CSM Focșani 2007.
La masculin s-a impus Andrei Dorin Rusu, de 23 de ani, de la CSM Craiova, cel care a terminat al
doilea și în clasamentul general. Acesta a obținut timpul de 13 minute și 38 de secunde. Pe locul 2 s-a

Citeste și:  Raliul Harghitei powered by Toyota deschide sezonul național de raliuri pentru al doilea an consecutiv

Asociaţia Judeţeană de Atletism Braşov este reprezentanta în teritoriu a Federaţiei Române de Atletism clasat Nicolae Alexandru Soare, de 31 de ani, de la CSM Bacău. Locul 3 i-a aparținut lui Maxim Răileanu, de la CSM Cluj-Napoca. Competiția a fost organizată de Asociația Județeană de Atletism Brașov, în parteneriat cu Federația Română de Atletism și cofinanțată de Primărie de la bugetul municipiului Brașov, linia de finanțare „Sportul de Performanță”. La CN 5K au alergat atleți la categoriile de vârstă seniori, U23 și U20, fiind alcătuite clasamente atât la individual, cât și la echipe.

Crosul 15 Noiembrie este cea mai importantă competiție sportivă organizată anual la Brașov, în semn de omagiu pentru Revolta Anticomunistă din 15 Noiembrie 1987. Este finanțată din bugetul Primăriei Brașov. Peste 220 de sportivi s-au înscris la feminin și aproape 350 la masculin. Totodată, 30 de familii au luat startul la cros, care are, deja o istorie impresionantă, de 33 de ani. Este una dintre cele mai longevive competiţii atletice de alergare urbană din România. Traseul crosului, cu o lungime de 5 kilometri, este același cu cel pe care manifestanții l-au parcurs pe străzile municipiului Brașov, în toamna lui ‘87. Prima ediție a avut loc în anul 1990, iar întrecerea braşoveană a atras de-a lungul timpului personalități marcante ale atletismului românesc și internațional: Iolanda Balaş, Maricica
Puică, Paula Ivan, Gabriela Szabo.

Citeste și:  Raliul Harghitei powered by Toyota deschide sezonul național de raliuri pentru al doilea an consecutiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.