Caravana de ateliere ‘Ciripituri în natură’ a ajuns la Brașov

Astăzi, miercuri 23 septembrie 2020, de la ora 13.00 la 14.00, ne face plăcere să vă invităm să relatați de la Centrul de zi “ Rază de lumină”, situat în str. Mărășești nr. 2 bis, unde copiii cu deficiențe de vedere din Brașov participă la un atelier interactiv, auditiv si tactil de ornitologie organizat de Asociația Club Sportiv Tandem Arena în parteneriat cu membrii Asociatiei Milvus.

La atelier copiii vor descoperi tactil penele pasarilor, textura cuiburilor si duritatea ghearelor si a ciocurilor lor. Apoi vor asculta trilurile, ciripiturile si strigatele de alarma si vor invata cum sa identifice fiecare pasare dupa cantecul ei.  

Citeste și:  Peste 400 dintre cei mai puternici cicliști din Europa sunt așteptați la primul Campionat European de Mountain Bike din România

„Ciripituri în natură” este un proiect la scară națională care se va derula pe o perioadă de un an. El este implementat de Asociația Clubul Sportiv Tandem Arena și este finanțat de Fundația Orange cu suma de 56.400 lei prin programul „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.

Proiectul „Ciripituri în natură” (Nature Tweets) crează materiale de studiu adaptate nevoilor speciale ale elevilor cu deficiențe de vedere. Într-o primă fază a proiectului am creat, împreună cu specialiști ornitologi, o serie de 10 lecții despre păsările din România.

Lecțiile sunt complet accesibilizate pentru elevii cu deficiențe de vedere, si combină texte cu caractere mari, fișiere audio cu sunete specifice fiecărei specii de păsări și materiale tactile cu ilustrații în relief. 
Materialele audio și text create sunt disponibile și pe platforma IDEA (https://www.idea-isa.ro/course/ciripituri-in-natura/), care dorim să devină platforma de referință pentru materiale de studiu dedicate elevilor cu deficiențe de vedere.

Citeste și:  Human Mobile Devices a dezvăluit prima sa gamă de smartphone-uri sub brand propriu: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse

În faza a doua, proiectul constă în această caravană de ateliere, lecții și activități în natură cu elevi ai școlilor pentru deficienți de vedere din țară (București, Buzău, Bacău, Galați, Cluj Napoca și Brasov). În cadrul acestor ateliere elevii vor avea posibilitatea de a asculta „pe viu” cântecele păsărilor studiate și de a lua contact cu exponate din muzeele de stiințe naturale.

“Speram ca acest gen de ateliere, pe care Asociatia Clubul Sportiv Tandem Arena le deruleaza in toata tara, sa devina o obisnuinta in orașele din Romania, aducand copiii, cu deficiente de vedere sau fara, mai aproape de lumea naturala si de stiintele naturii. Vom lasa in grija fiecărui partener un set de planse tactile despre pasari si un link la platforma educationala idea-isa.ro care sa ii ajute in interactiunile viitoare cu copiii nevazatori.” a declarat Andreia Bruckner, manager de proiect “ Ciripituri în natură”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.