kis fm

Cea de-a 24-a ediţie a Festivalul Filmului Francez debutează pe 24 septembrie la Brașov

Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Filmului Francez vine cu surprize în 11 oraşe din România și va avea loc pe marile ecrane, atât în interior, cât și în aer liber, în perioada 23 septembrie – 4 octombrie!
În acest an Alianța Franceză Brașov organizează cea de a 6-a ediție, cu sprijinul CARTIER CORESI și CINEMA ONE, în perioada 24 – 27 septembrie 2020.
Festivalul se desfășoară sub deviza „Le film français au feminin”/ „Filmul francez la feminin” și propune publicului o selecție de filme cu totul specială, punând în valoare creaţia feminină din cinematografia franceză – actrițe și regizoare consacrate sau debutante, personaje feminine remarcabile.
În secțiunea Panorama veți putea descoperi în premieră în România ultimul film cu celebra actriță Eva Green, PROXIMA, o poveste impresionantă despre depășirea propriilor limite, dar și a canoanelor sociale. Filmul a debutat în Festivalurile de la Toronto, San Sebastian și Rotterdam.

Citeste și:  Filarmonica Brașov încheie stagiunea estivală la Bastionul Artiștilor

Tot în categoria filmelor majore ale anului vor fi prezentate PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU de Céline Sciamma, premiat pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2019, un film de epocă despre o dragoste interzisă și LA BONNE ÉPOUSE, de Martin Provost, o comedie spumoasă despre stereotipurile unei alte epoci, cea a anilor ‘60, cu un trio imbatabil de actrițe: Juliette Binoche, Yolande Moreau și Noémie Lvovsky.

Două dintre filmele din secțiunea Cahiers du Cinéma: vive les insoumises ! pun, de asemenea, în lumina reflectoarelor importanța revoluției din 1968 pentru istoria emancipării feminine.

Filmul clasic LA FIANCÉE DU PIRATE de Nelly Kaplan, lansat în 1969, o readuce pe ecrane pe marea actriță Bernadette Lafont într-unul dintre rolurile marcante ale lungii sale cariere, iar documentarul DELPHINE ET CAROLE ne transpune în miezul feminismului anilor ’70, alături de actrița franceză Delphine Seyrig și de cineasta elvețiană Carole Roussopoulos, care luptă, cu camera de filmat pe umăr, pentru ca femeile să aibă dreptul la propriul punct de vedere artistic.

Citeste și:  Sânge vienez, celebra operetă a lui Johann Strauss, avanpremieră la Opera Braşov

La începutul secolului trecut, în anii 1900, aceeași luptă era purtată – cu mijloace de filmare diferite – de Alice Guy, prima realizatoare de film din istorie, ale cărei scurtmetraje vor fi prezentate în premieră în cadrul festivalului.
În secțiunea Focus Tinere Talente nu ratați ALICE ET LE MAIRE de Nicolas Pariser, care tratează chiar tema alegerilor locale și pentru care Anais Demoustier a fost recompensată cu César pentru cea mai bună actriță, dar și alte filme de debut care sau bucurat de succes în rândul criticilor de cinema și al publicului francez, ca UN DIVAN À TUNIS cu Golshifteh Farahani sau TU MÉRITES UN AMOUR, în care Hafsia Herzi este actriță principală, regizoare și scenaristă. Nu în ultimul rând, Festivalul
aduce un omagiu marii realizatoare Agnès Varda, care ne-a părăsit în 2019, prin proiecția ultimului său film, VARDA PAR AGNÈS.

BRAȘOV 24 – 27 SEPTEMBRIE
Proiecții în interior: CINEMA ONE, Str. Zaharia Stancu nr. 1, Centrul comercial Coresi
Organizat de: INSTITUTUL FRANCEZ DIN ROMÂNIA
(București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara)
Co-organizatori: Cinema Victoria, Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianța Franceză Brașov, Cinema One, Cinefeel Brăila, Alianța Franceză Constanța, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, Arta by Cityplex, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.