Cei cu reacții extrem de puternice la prima vaccinare nu vor mai primi și a doua doză

Pentru persoanele care au o reacție violentă a organismului sau, așa cum este ea cunoscută, o reacție anafilactică la administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, procesul de vaccinare se oprește acolo, fără ca acestea să mai primească și a doua doză, potrivit unor instrucțiuni ale Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), ce au fost publicate vineri. În cazul acestor persoane, vaccinarea împotriva COVID-19 se va putea relua doar dacă se folosește un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită.

Astfel, după cum apare într-un comunicat al CNCAV, vineri a fost aprobată instrucțiunea privind vaccinarea, în situații speciale, cu vaccin de tip ARNm. Potrivit documentului, “dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm, nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită”.

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

De asemenea, în instrucțiunea CNCAV se subliniază faptul că vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 este permisă, vaccinarea acestora putând fi făcută după vindecarea lor.

Apoi, CNCAV a stabilit că, în cazul în care o persoană se îmbolnăvește de COVID-19 după administrarea primei doze de vaccin, ea va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze.

Dacă o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. Pe de altă parte, în cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este de până la 35 de zile. În ambele cazuri, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după fiecare dintre cele două termene amintite.

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

Nu în ultimul rând, CNCAV a stabilit că în situațiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează, accidental, mai repede decât termenul stabilit, respectiv la mai puțin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.