Centenarul Filmului Românesc, la Feldioara

Centenarul Filmului Românesc ajunge la Feldioara cu Irina-Margareta Nistor şi vizionări de neratat pe marele ecran
Asociaţia ARTIS din Iaşi continuă caravana demarată în 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri

Centenarul Filmului Românesc, proiect iniţiat în 2018, la Iaşi, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, continuă seria de proiecţii de filme româneşti, cu o nouă destinaţie: localitatea Feldioara, din judeţul Braşov, Transilvania. Localitatea este foarte ofertantă din punct de vedere turistic, iar Centenarul Filmului Românesc adaugă partea filmică, de neratat.

Pe 30 şi 31 august, la Cetatea Medievală Feldioara-Marienburg şi Căminul Cultural Feldioara vor rula trei pelicule româneşti, în prezenţa criticului de film Irina-Margareta Nistor şi a Echipei ARTIS: Serata, Duminică la ora 6, Marea Unire: România la 100 de ani.

Film Românesc în Cetatea Marienburg-Feldioara
„Cetatea medievală Marienburg – Feldioara este un monument istoric recent restaurat şi inclus în circuitul turistic de un an, dar mai mult de atât, ea este un simbol al localităţii şi un loc care trebuie să pulseze de istorie, tradiţie şi cultură pentru comunitate. Astfel, găzduirea unui eveniment de amploare naţională precum Centenarul Filmului Românesc devine o onoare şi o bucurie pentru noi, aşezând Cetatea Feldioara pe hartă şi descoperindu-i potenţialul în desfăşurarea unor evenimente culturale variate. Cetatea a găzduit deja câƒteva seri de proiecţii de film documentar şi film de animaţie pentru copii, începând din toamna anului trecut.

Localnicii au primit cu interes acest tip de eveniment, desfăşurarea aici a două zile în cadrul Centenarului Filmului Românesc devenind aşadar firească. Sperăm ca publicul care va participa la proiecţiile din cadrul evenimentului, localnici şi turişti deopotrivă, să se bucure de plăcuta ambianţă a Cetăţii Feldioara şi să aprecieze filmele pregătite – capodopere ale cinematografiei româneşti, precum şi prezenţa unei personalităţi de marcă din lumea filmului!” – Taus Sorin, primarul localităţii Feldioara.

„Ne bucură să ajungem într-un loc plin de istorie, cum este, de altfel, şi proiectul nostru. Filmele pe care le aducem la Feldioara sunt împreună cu Irina-Margareta Nistor, care ne va însoţi şi ne este şi consultant cinematografic. Vom avea un sfârşit de august şi un început de toamnă încadrate filmic”, precizează Andrei Giurgia, coordonatorul Centenarului Filmului Românesc.

Programul Centenarului Filmului Românesc la Feldioara

Vineri, 30 august 2019
21.00 – Proiecţie film Centenar – „Serata” (regia: Malvina Urşianu)
Invitat: Irina-Margareta Nistor, Ambasador cinematografic
Loc: Cetatea Medievală Feldioara-Marienburg

Sâmbătă, 31 august 2019
18.00 – Proiecţie film documentar „AGERPRES – Marea Unire, România la 100 de ani”. Un documentar marca AGERPRES
Loc: Căminul Cultural Feldioara
21.00 – Proiecţie film Centenar – „Duminică la ora 6” (regia: Lucian Pintilie)
Invitat: Irina-Margareta Nistor, Ambasador cinematografic
Loc: Cetatea Medievală Feldioara-Marienburg

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentele de la Feldioara se desfăşoară în parteneriat cu Primăria Comunei Feldioara, judeţul Braşov.

DESPRE FILME

Serata (1971)
Regia: Malvina Urşianu
Cu: Gyorgy Kovacs, George Motoi, George Fureanu
Gen: dramă, război

„Serata” a avut avanpremieră la 3 mai 1971, în cadrul Zilelor filmului românesc, odată cu aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Român. Filmul a rulat în premieră pe 8 mai 1971, la Cinematograful Patria din Bucureşti. De la data premierei, până în 2007, Serata a fost vizionat de peste 1.567.134 de spectatori, în cinematografele din România. Filmul, regizat de Malvina Urşianu, îi are în rolurile principale pe George Motoi, Gyorgy Kovacs, Cornel Coman, Alexandru Drăgan, Mihai Pălădescu, Ion Roxin, Silvia Ghelan şi Silvia Popovici. Pelicula prezintă participanţii la o serată, organizată în vila unui profesor, în noaptea de 23 august 1944. Dincolo de propaganda comunistă, filmul oferă o imagine sobră a societăţii aristocratice din epocă. 
Serata era caracterizat în cronica din revista Cinema (nr. 10/1983) ca „un punct de vedere asupra unui moment de răscruce în istorie”.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, doctor în cinematografie, spune despre „Serata” că este un film cu caracter politic şi propagandistic al epocii comuniste, care descrie lupta comuniştilor în ilegalitate şi în perioada cuceririi puterii. Pentru filmul „Serata”, regizoarea Malvina Urşianu a primit în anul 1971 Premiul pentru regie al Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN).

„Duminică la ora 6” (1966)
Regia: Lucian Pintilie
Cu: Irina Petrescu, Dan Nuţu
Gen: dramă

„Duminică la ora 6” este primul film a lui Lucian Pintilie, apărut în 1966. Scenariul filmului dramatic psihologic şi de dragoste este scris de Ion Mihăileanu şi regizor. Rolurile principale aparţin actorilor Irina Petrescu, Dan Nuţu, Graziela Albini, Eugenia Popovici şi Constantin Cojocaru. Filmul este plasat în România anului 1940 şi prezintă povestea de dragoste dintre un băiat (Radu – Dan Nuţu) şi o fată, (Anca – Irina Petrescu) studentă la arhitectură. Cei doi se întâlnesc la un bal popular marcat de violenţele unui grup de huligani fascişti. Amândoi duc o luptă pe ascuns împotriva fascismului, având o viaţă palpitantă, dar periculoasă. Destinele lor se întâlnesc doar o secundă numai pentru a se îndepărta din nou, pentru totdeauna.

În 1966, a primit Premiul special al juriului şi Premiul de interpretare feminină (Irina Petrescu). În 1966 a fost prezentat la Festival Internacional de Cine de Mar del Plata din Argentina, intitulat „El domingo a las seis”, unde a câştigat Premiul special al juriului, Premiul „Opera Prima”, Premiul mişcării de experiment şi cinecluburi, Premiul special al criticii, Premiul de interpretare feminină (Irina Petrescu).

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT LA FELDIOARA
Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta documentarul dedicat Centenarului României, Marea Unire: România la 100 de ani. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

DESPRE FELDIOARA
Feldioara, localitate cunoscută ca Cetate de Pământ, (în dialectul săsesc Marienbrichm, Marembrix, Merembrix, în germană Marenburch, Marienburg, în traducere „Cetatea Mariei”) este o localitate în judetul Braşov, Transilvania, România. Numele românesc al localităţii este derivat din maghiară, Fold-Var, care înseamnă cetate de pământ. Denumirea germană Marienburg înseamnă cetatea Mariei, cu referire la Fecioara Maria, patroana Ordinului cavalerilor teutoni.

Cetatea de la Feldioara este cea mai importantă fortificaţie ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania. Pe teritoriul comunei au fost găsite 109 morminte, datând din secolul XII, aşadar dinainte de aşezarea saşilor pe aceste locuri. Cetatea teutonilor era situată pe colina de la Feldioara, înconjurată de trei laturi de râul Olt. La ruinele cetăţii se mai păstrează urme vizibile ale prezenţei Cavalerilor Teutoni. În anul 1529 a avut loc Bătălia de la Feldioara, încheiată cu victoria armatei moldovene asupra partizanilor lui Ferdinand de Habsburg.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC
Iniţiat de ARTIS şi Asociaţia Obştească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iaşi şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat în 2018, pe 3 februarie, la Iaşi, oraşul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României. Proiectul va continua până în 2020 inclusiv, împlinind harta celor 100 de evenimente filmice. Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfăşurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iaşi (2017-2020).

Despre ARTIS (Iaşi)
Din dragoste pentru film şi din pasiune pentru organizarea de evenimente filmice, s-a conturat, în anul 2016, Asociaţia ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti (ASJ), împreună cu care organizează, de 10 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.

Despre Asociaţia Obştească MIA (Chişinău)
AO „MIA” este o asociaţie non-profit, creată cu scopul de a stimula producţia independentă de film şi TV, de a promova cultura audiovizuală şi de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mişcare. 
Fondată în anul 2000, „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producţii video, TV şi film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare şi instruiri la evenimente de impact naţional. Proiect desfăşurat şi finanţat în cadrul programului Centenar al Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.