Cetatea Feldioara și Muzeul Tradițiilor Codlene vor fi cucerite timp de o lună de artele vizuale

Începând din 17 octombrie, până în 21 noiembrie, cele două locații vor găzdui saloane expoziționale ale participanților la „BIENALA ALBASTRĂ” – Bienala Internaţională de Arte Vizuale 2021.

Aflată la ediția a II-a, „Bienala Internațională de Arte vizuale – Bienala Albastră, Essentia” creează contextul cultural prin care creativitatea exprimată prin arta vizuală este stimulată la nivel local, zonal, național și internațional, promovând dialogul între arte prin intermediul expozițiilor, al schimbului de idei si de experiențe între participanți, invitați, actanți culturali și publicul general.

20 de locații, galerii de artă și spații alternative, din municipiul Brașov și zona metropolitană – Codlea și Feldioara, vor găzdui peste 1000 de lucrări de artă, devenind primul eveniment dedicat manifestărilor artistice din domeniul artelor vizuale din centrul României.

19 artiști vizuali invitați, aproape 400 de artiști vizuali aplicanți rezultați în urma selecției, două expoziții de colecționar: una de grafică românească şi cealaltă de carte rară cu ilustrație şi gravură de Jaques Hérold, îi vor încânta pe brașoveni și turiști cu operele lor, în perioada 17 octombrie – 21 noiembrie 2021.

Muzeul Tradițiilor Codlene

Muzeul Tradițiilor Codlene (Str. Lungă nr. 113, Codlea), monument istoric intrat în circuitul muzeal nu de mulți ani, oferă șansa acestui oraș să facă parte pentru a doua oară din circuitul cultural al artelor vizuale contemporane creat de Asociația Culturală Artessentia prin Bienala Albastră – Essentia, găzduind și la această ediție una dintre expozițiile participanților selecționați.

Citeste și:  Expoziția temporară la Muzeul de Etnografie Brașov! Obiceiuri brașovene mai puțin cunoscute: Mersul cu strochitu` și Parastasul Junilor

Expozanții sunt artiști vizuali recunoscuți, din toate regiunile țării; aria tematică a expoziției este un cumul de crezuri, introspecții şi fragmente retrospective, iar viziunea şi transpunerea acesteia în lucrările de artă de pe simeze vor fi prezentate publicului de către curatorul Bienalei, Victoria Țăroi Galbenu.

Deschiderea oficială a expoziției, programată în 23 octombrie, ora 15:00, va bucura publicul cu un recital de vioară și pian al artiștilor Filarmonicii Brașov, prim-violonist Decebal Costache – vioară, Liliana Iacobescu – pian.

Iubitorii artei sunt așteptați la Muzeul Tradițiilor Codlene și în 31 octombrie, la ora 15:00, la un concept nou de entertainment: DJ Alex Mixaj Live.

Muzeul Cetatea Feldioara

Muzeul Cetatea Feldioara, monument istoric naţional clasa A, printre cele mai importante fortificaţii medievale săseşti din Transilvania de Sud, ridicată pe straturi de străvechi civilizaţii, găzduiește pe perioada evenimentului de arte vizuale expoziția participanților înscriși în Bienala Albastră – Essentia 2021. Expun pe simeze artiști vizuali brașoveni, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici și ai altor asociații culturale.

Citeste și:  Brașovul celebrează 146 de ani de muzică simfonică: Ziua Filarmonicii Brașov

Cuvântul de deschidere din cadrul vernisajului va fi susținut de curatorul Victoria Țăroi, în 24 octombrie, ora 15:00, și va fi completat de un recital special al Cvartetului Fortissimi, din care fac parte cunoscuți artiști ai Filarmonicii Brașov.

Tema expoziției este inspirată de numele Bienalei, Essentia, iar intenţia artiştilor este de a oferi expresii și viziuni proprii asupra a ceea ce reprezintă în general și în particular esența vieții şi dorința de revenire la lucrurile și adevărurile fundamentale.

În perioada de desfășurare a Bienalei, în decorul fabulos al fortăreței este programat un eveniment inedit: Teatrul Particular Brașov și Dorina Roman prezintă spectacolul, „4 Femei la Poliție!”, o comedie spumoasă, după un scenariul-adaptare liberă după Tudor Mușatescu, în data de 30 octombrie, ora 15:00.

Pe parcursul celor cinci săptămâni de expunere, pe lângă programul de vizitare stabilit se vor organiza patru tururi ghidate la Codlea şi Feldioara realizate de către un artist vizual.

Deschiderea oficială a Bienalei Albastre va avea loc duminică, 17 octombrie

Deschiderea oficială a Bienalei Albastre va avea loc duminică, 17 octombrie, începând cu orele 16:00, la Galeria 9 din lateralul Teatrului „Sică Alexandrescu” Brașov.

Citeste și:  Expoziția temporară la Muzeul de Etnografie Brașov! Obiceiuri brașovene mai puțin cunoscute: Mersul cu strochitu` și Parastasul Junilor

În perioada 17 octombrie – 22 octombrie vor fi vernisate expozițiile din cadrul celor două secțiuni ale Bienalei, şi anume expozițiile de autor și expozițiile participanților. Expozițiile de arte vizuale valorifică creațiile artiștilor din medii variate: pictură, sculptură, grafică, artă textilă, ceramică, sticlă, metal, colaj, fotografie, video-art, instalație, experiment vizual, performance-art, happening, mapping, multimedia.

„Bienala Albastră – Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov 2021 – Essentia” este organizată de Asociația Culturală Artessentia și este rodul colaborării acesteia cu alte organizații și instituții de cultură prestigioase din Brașov, bazându-se in principal pe implicarea actorilor culturali locali și pe voluntariat. Evenimentul beneficiază de o cofinanţare din partea Consiliului Județean Brașov în sumă de 49.906 lei.

Bienala de Arte Vizuale nu se limitează doar la mediul artistic plastic, ci abordează întreg segmentul cultural prin acțiuni de intervenție culturală conexe expozițiilor: concerte de muzică clasică, jazz și muzică electronică, reprezentații teatrale, dans contemporan, lecții deschise adresate elevilor sau întâlniri de tipul Meeting Artists între artiști vizuali, critici și mediul de afaceri cultural.

Detalii privind expozițiile și programul galeriilor de artă găsiți pe:➢ facebook.com/ Bienala Albastră @bluebiennale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.