Cetățuia a fost și trebuie să rămână a brașovenilor!

În cursul zilei de astăzi, viceprimarul Sebastian Rusu s-a întâlnit cu șeful Cancelariei primului ministru, Mircea Abrudean, pentru a prezenta punctul de vedere al Municipalității și al comunității brașovene privind redarea Cetățuii Brașovului, după ce timp de aproape 8 ani, primăria s-a luptat în instanță pentru recuperarea acestui monument, definitoriu pentru istoria comunității noastre. Reprezentantul Municipalității a fost însoțit de președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, care a susținut poziția Municipalității, de redare a cetățuii de pe Dealul Straja către comunitatea brașoveană.

La finalul întâlnirii, viceprimarul Sebastian Rusu s-a arătat optimist cu privire la decizia premierului Nicolae Ciucă, și implicit a Guvernului, precizând că are toată încrederea că, în foarte scurt timp, Cetățuia va trece în proprietatea municipiului Brașov.

Vă reamintim că, la începutul lunii martie, după ce Primăria Brașov a obținut în instanță, în urma unui proces care s-a întins pe o perioadă de 7 ani, revenirea Cetățuii în proprietate publică, la nivelul Guvernului a fost demarată o acțiune prin care acest monument să fie dat în administrarea ministerelor interesate.

După ce atât primarul Allen Coliban cât și membrii comunității brașovene au protestat împotriva acestei decizii, care ar fi fost o nedreptate față de Brașov și față de cetățenii săi, Guvernul a retras de pe ordinea de zi acest proiect, premierul Nicolae Ciucă luând decizia ca discuțiile să se desfășoare, la nivelul Cancelariei primului ministru, cu Municipalitatea brașoveană.

Citeste și:  UB Career Expo revine cu noi oportunități de carieră pentru studenți

„Sunt deja 5.300 de brașoveni care spun clar «Cetatea ar trebui să fie a Brașovului și a brașovenilor!», sunt semnatarii petiției online inițiate, iar la acest mesaj puternic transmis Guvernului am adăugat toată fundamentarea juridică și istorică a deciziei de a transfera acest bun către municipiul Brașov. Codul administrativ prevede o procedură prin care ministerele sunt întrebate, există acest nivel central de investigare a interesului, după care se ajunge la nivelul local. Din păcate, două dintre ministere și-au manifestat interesul, neînțelegând de fapt că destinația acestui imobil, Cetatea Brașovului, precum și importanța sa istorică și ca bun de patrimoniu național, nu poate fi păstrată și pusă în valoare mai bine decât prin implicarea municipalității. Cred că putem vorbi despre un gest politic, nu un gest administrativ. Ce vreau să subliniez este că municipiul Brașov a inițiat acel demers de recuperare a acestui bun din zona privată către domeniul public al statului român. A fost un proces în care, cel puțin în partea finală a lui, interesul statului român a fost reprezentat exclusiv de avocatul municipiului Brașov, de domnul avocat Adrian Rusu, drept pentru care considerăm că și moral, și istoric, și legal ni se cuvine acest bun să revină în patrimoniul municipiului. Cele două ministere care și-au manifestat interesul probabil că nu au înțeles aceste lucruri, dar nu este târziu să punem lucrurile în făgașul normal, astfel încât acest bun să redevină al brașovenilor”, declara primarul Allen Coliban, în urmă cu 3 săptămâni.

Citeste și:  Muzica de cameră revine în forță la Brașov! Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră (FIMC) pregătește o ediție memorabilă

Scurt istoric al procesului pentru recuperarea Cetățuii

Primăria Brașov a demarat în 2015 un proces prin care solicita instanței de judecată să constate că acest monument istoric trebuie să fie în domeniul public, fiind bun de interes public, și să îl treacă, din proprietatea Aro Palace SA, în proprietate publică – fie a municipiului, fie a statului. Procesul s-a întins pe o perioadă de 7 ani și trei instanțe de judecată: Tribunal, Curtea de Apel și Înalta Curte de Casație și Justiție. În acest proces, municipiul Brașov s-a judecat atât cu proprietarul – Aro Palace SA și acționarii acestei societăți comerciale, SIF Transilvania și SIF Muntenia – cât și cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăți comerciale, privatizate în anii ’90: Ministerul Economiei, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Interne. Pe perioada procesului, municipiul Brașov a solicitat ca și statul să se alăture demersului său, având în vedere că acest monument a fost proprietatea statului român înainte de a trece în patrimoniul unei societăți comerciale și a deveni restaurant. În urma recursurilor depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța supremă s-a pronunțat pe 8 noiembrie 2022, confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetățuii.

Citeste și:  Au început angajările pentru vară și sărbătorile de Paște. Cu aproape 3.500 de joburi noi, turismul / HoReCa a ajuns al doilea cel mai activ angajator din ultima lună

În dosarul nr. 1886/62/2015, municipiul Brașov a fost inițiator, s-a ocupat de cercetarea documentelor arhivistice și s-a ocupat de toate demersurile juridice. Mai mult, a invitat statul român să se alăture efortului procesual, pentru a readuce comunității brașovene un simbol istoric local.

Pe tot parcursul procesului, statul român și-a manifestat intenția ca, la final, municipiul Brașov să primească, în domeniul său public, propria cetate. În acest sens au fost toate pozițiile exprimate în dosar, dar și în demersurile prealabile, demarate în noiembrie 2018, când s-au făcut primele proceduri de adoptare a unei Hotărâri de Guvern, în scopul transferului monumentului simbol al orașului, din domeniul public al statului român, în cel al municipiului Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.