CHESTIONAR: Artele vizuale în Brașov: Percepții, oportunități și probleme, cel dedicat managerilor culturali

Asociația ORICUM, împreună cu partenerii săi, lansează cel de-al doilea chestionar din cadrul proiectului Artele vizuale în Brașov: Percepții, oportunități și probleme din perspectiva artiștilor și managerilor culturali locali.

Prin intermediul acestui chestionar se urmărește identificarea numărului de manageri culturali, organizatori de evenimente și persoane implicate în activități conexe din sfera artelor vizuale, care s-au născut sau locuiesc și activează în Brașov (curatori, muzeografi, galeriști, impresari artistici, etc. – denumiți generic manageri culturali în cadrul proiectului), precum și măsurarea gradului de satisfacție al acestora cu privire la nivelul de dezvoltare a sectorului în Municipiul Brașov şi la potențialul de producție culturală locală.

Toți cei care îndeplinesc acest(e) rol(uri), și care locuiesc sau au locuit în Brașov, indiferent de gradul de profesionalizare, de apartenența la o anumită generație, instituție sau organizație, sau de lucrul în mediul independent, sunt invitați să completeze acest chestionar până la data de 29 noiembrie 2022.

„Dacă lucrul la chestionarul dedicat artiștilor vizuali a decurs organic, noi luând în considerare atât artiștii full time cât și pe cei care-și desfășoară  activitatea de creație în paralel cu alte tipuri de activități lucrative, lucrul la chestionarul dedicat managerilor culturali a pus o serie de probleme suplimentare. Sunt, și noi aproximăm destul de mulți, manageri culturali locali care activează atât la nivelul unei instituții, cât și în mod independent, fiind uneori parte a mai multor organizații și îndeplinind uneori simultan mai multe roluri în același ecosistem.”,spune Mara Oprişiu, una dintre cercetătoare și manageră a Asociaţiei Culturale KunSTadt. „În același timp, în cadrul cercetării am vrea să obținem atât răspunsurile celor care locuiesc și activează aici, cât și a celor care s-au născut și poate își desfășoară cariera artistică sau managerială în alte orașe sau țări. Ne-ar interesa în ce măsură aceste decizii personale au ținut de o serie de conjuncturi personale ori de o serie de nemulțumiri cu privire la oportunitățile de dezvoltare profesională pe plan local. Toate aceste considerente și un număr de altele ne-au determinat ca pentru manageri să concepem un chestionar mai stufos, dar sperăm că cei cărora li se adresează vor aprecia inițiativa noastră și îi voi acorda toată atenția și interesul când îl completează.”

Un chestionar similar, dedicat artiștilor vizuali a fost lansat săptămâna trecută și mai poate fi completat aici, de către artiștii vizuali locali, până la data de 22 octombrie 2022.

Citeste și:  Ziua Națională a României, sărbătorită împreună cu brașovenii

Proiectul Artele vizuale în Brașov: Percepții, oportunități și probleme din perspectiva artiștilor și managerilor culturali locali implementat de Asociația ORICUM cu sprijinul Asociației Culturale KunSTadt, al Consorțiului Cultural Corona și al Centrului Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, este cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov. Proiectul, constând într-o cercetare amplă, se desfășoară la Brașov în perioada august – decembrie a acestui an. Inițiatorii săi speră că de rezultatele acestei cercetări va beneficia atât întregul sector al artelor vizuale de la nivelul Municipiului, cât și publicul larg, alți cercetători interesați de acest domeniu, precum și factorii de decizie de la nivel local cu atribuții în sfera Culturii.

„Ne-am dori ca toți artiştii şi managerii culturali să completeze aceste chestionare, la care s-a muncit foarte mult, nu numai pentru a avea rezultate relevante din punct de vedere statistic, ci şi pentru că ele ne permit să vedem diversitatea şi bogăția perspectivelor şi opiniilor din sfera culturală locală. Trebuie să recunosc că am început deja să mă uit pe răspunsurile primite până acum la chestionarul dedicat artiştilor vizuali şi sunt în acelaşi timp foarte tristă şi foarte bucuroasă – tristă, pe de-o parte, pentru că astfel ni se relevă o serie de neajunsuri cu care se confruntă sfera artelor vizuale la nivel local (pe care de altfel le cunoşteam într-o anumită măsură), şi foarte bucuroasă, pe de altă parte, dându-mi seama că artiştii locali sunt foarte lucizi şi foarte conştienți de aceste neajunsuri, precum și foarte creativi în a propune soluții de depășire a lor”, afirmă Ionela-Andreea Ghețe, una dintre iniţiatoarele proiectului şi cercetătoare în cadrul studiului. 

Citeste și:  Opera Brașov revine în Piața cu Copaci din Coresi cu un spectacol de excepție, astăzi, 2 decembrie!

În cadrul proiectului Artele vizuale în Brașov: Percepții, oportunități și probleme… s-au desfășurat până acum două focus-grupuri, organizate la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov și coordonate de sociologul Ioana Atudorei. La aceste focus-grupuri au luat parte artiști și manageri culturali locali din generații și cu profiluri diferite.

Pe baza rezultatelor acestor focus-grupuri a fost elaborate  Chestionarul dedicat artiștilor vizuali din Municipiul Brașov și Chestionarul dedicat managerilor culturali din Brașov.

Cercetarea, care va mai include, pe lângă rezultatele celor două focus-grupuri și ale celor două chestionare, o serie de interviuri cu persoane-cheie din viața culturală locală, va fi sintetizată într-un Raport de cercetare ce va fi lansat la sfârșitul acestui an la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, în cadrul unei dezbateri la care sunt așteptați toți cei interesați de rezultatele studiului.

Citeste și:  Reuniunea NATO la București, mediatizată masiv în presa din România, dar și din Republica Moldova

Raportul de cercetare va fi diseminat autorităților publice, instituțiilor culturale locale și operatorilor culturali interesați, punând astfel bazele unui dialog pentru susținerea și dezvoltarea sectorului la nivel local. Inițiatoarele proiectului speră astfel că  raportul Artele vizuale în Brașov: Percepții, oportunități și probleme din perspectiva artiștilor și managerilor culturali locali nu doar că va ilustra stadiul de dezvoltare al domeniului la nivelul Municipiului, dar va pune și bazele dezvoltării unor politici publice și proiecte concrete care să sprijine acest sector prin acțiuni specifice.

Artiștii vizuali și managerii culturali din Brașov care doresc să primească chestionarul direct la propria adresă de email sunt rugați să solicite acest lucru la adresa office@kunstadt.ro. De asemenea, cei care doresc să completeze chestionarul și nu au acces la resursele tehnologice necesare sunt rugați să telefoneze la numărul: 0722245893.

Datele furnizate prin intermediul chestionarelor nu vor fi asociate în mod direct cu niciun respondent, ci vor fi anonimizate. Informațiile furnizate vor fi tratate cu maximă confidențialitate și vor fi prelucrate statistic alături de părerile altor respondenți. Durata de completare estimată a fiecărui chestionar este de 20 – 30 de minute.

Un proiect dezvoltat de Asociația ORICUM, în parteneriat cu Asociația Culturală KunSTadt și Consorțiul Cultural Corona şi cu sprijinul Centrului Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. Proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.