Chitaristul Eddie Van Halen a murit

Eddie Van Halen, chitarist şi fondator al legendarului grup de hard rock din anii 1980 Van Halen, a murit marţi după „o lungă luptă” cu cancerul, la vârsta de 65 de ani, a anunţat fiul său Wolf, scrie AFP.

„Tatăl meu, Edward Lodewijk Van Halen, a pierdut lunga şi dificila luptă cu cancerul în această dimineaţă”, a scris Wolf Van Halen pe Twitter.

Figură a hard rock-ului anilor 1980, devenit celebru cu melodia „Jump” vândută în milioane de exemplare în toată lumea, grupul Van Halen a fost înfiinţat în Pasadena, în apropiere de Los Angeles, de Eddie şi fratele său Alex (baterie), împreună cu solistul David Lee Roth. 

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Eddie Van Halen s-a născut în Olanda, dar a crescut în Pasadena. Era considerat un chitarist virtuos şi s-a remarcat prin solo-ul de chitară pentru „Beat It” a lui Michael Jackson, în 1993. 

„A fost cel mai bun tată la care puteam visa. Fiecare moment pe care l-am împărtăşit cu el pe scenă şi în afară a fost un cadou”, a adăugat    Wolfgang ‘Wolf’ Van Halen, care l-a înlocuit la baterie în formaţia originală pe Michael Anthony în 2007. 

După plecarea lui David Lee Roth, Van Halen a continuat să lanseze albume şi să cânte cu Sammy Hagar, apoi Gary Cherone,dar fără a mai avea popularitatea din prima perioadă. 

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Trupa Van Halen s-a reformat, la iniţiativa lui Roth, în 2006, şi a susţinut un turneu în America de Nord. În 2007, grupul a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame. În 2012, grupul Van Halen a lansat albumul de studio „A Different Kind of Truth”, ce a marcat revenirea trupei în peisajul rock american, după o pauză de peste două decenii.

Eddie Van Halen, considerat „Mozart al chitarei rock”, a urmat mai mult timp un tratament pentru cancer. Născut în Amsterdam, într-o familie de muzicieni, s-a mutat în Pasadena în 1962. A învăţat să cânte la pian, apoi a cântat la tobe înainte de a alege chitara şi a deveni unul dintre cei mai apreciaţi instrumentişti rock din lume.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

În 2001 a fost diagnosticat cu cancer la limbă, iar un an mai târziu a fost declarat vindecat. Potrivit presei americane, el se lupta cu un cancer la gât de cinci ani, urmând tratamente în SUA şi Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.