CNI a primit girul Guvernului pentru construirea Sălii Polivalente de la Brașov

În ședința de Guvern din cursul serii de joi, 24 septembrie,   executivul a aprobat hotărârea privind indicatorii tehnico-economici ai ,,Complexului multifuncțional – Sală polivalentă, municipiul Brașov, județul Brașov”. Astfel, investiția va fi realizată de către Compania Națională de Investiții, cu fonduri de la bugetul de stat, iar Municipalitatea va trebui doar să cofinanțeze acest proiect.

Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară la solicitarea secretarului de stat în Ministerul Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Augustin-Cătălin Iapă:

„Aș vrea să fiți de acord, dacă se poate, cu introducerea pe ordinea suplimentară a ședinței de Guvern a proiectului pentru aprobarea indicatorilor tehno-economici ai obiectivului de investiții Complex Multifuncțional, Sala Polivalentă, municipiul Brașov, județul Brașov. Este vorba despre o Sală Polivalentă de 11.233 de locuri. Valoarea totală a investiției este de 404 milioane lei”, a precizat acesta.

„Nu numai că sunt de acord, vă dați seama ce ați fi pățit dacă nu veneați cu acest proiect de act normativ, că m-am uitat pe ordinea de zi normală și nu era inclus. Normal, de acord! Practic investiția e făcută prin CNI în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov. Bine, de acord cu introducerea pe ordinea de zi”, a intervenit premierul Ludovic Orban*, care și-a declarat public susținerea, în cadrul recentelor vizite la Brașov,  pentru proiectul propus de municipalitate.

Valoare investiției aprobate de Guvern este de 404,56 de milioane de lei, din care 390,4  milioane de lei o reprezintă valoarea finanțată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.”- SA, iar 14,16 milioane este contribuția municipiului Brașov.

,,Aseară Guvernul a aprobat realizarea acestei investiții cu fonduri de la bugetul de stat. Acesta face parte din programul de investiții majore, alături de aeroport și spitalul regional, care vor avea un impact major asupra dezvoltării orașului și regiunii. Este o investiție cu o valoare foarte mare, iar finanțarea aceasta de la Guvern, de 95% însemnă o scădere a presiunii pe bugetul local foarte importantă. Vorbim aici despre realizarea unui întreg complex și nu doar de construirea unei săli de sport. Sala va fi multifuncțională – pe lângă competițiile sportive de mare anvergură, va permite și organizarea de evenimente – iar zona din jurul sălii va deveni un parc, în care brașovenii și turiștii se pot relaxa sau își pot petrece timpul în mod activ. Doresc să îi mulțumesc domnului prim-ministru Ludovic Orban pentru sprijinul acordat, dar și colegilor din MLPDA și CNI care au susținut acest proiect. Sala Polivalentă înseamnă un mare câștig pentru orașul nostru, pentru că, având în vedere dimensiunile sălii, transformă Brașovul într-una dintre cele mai importante destinații din România pentru organizarea de competiții sportive de nivel european și internațional, dar și pentru organizarea unor evenimente, tip concerte, de mare anvergură“, a declarat reprezentantul Primăriei Brașov.

Descrierea investiției

Conform documentației întocmite de către biroul de proiectare Dico&Țigănaș și aprobate de Consiliul Local Brașov și apoi de comisia interministerială, capacitatea Sălii Polivalente este de 11.233 locuri, din care 10.075 de locuri în sala principală şi 1.158 locuri în sala secundară (de antrenament).

Citeste și:  O nouă emisiune de titluri de stat Tezaur a fost lansată

Prin proiect se propune construirea unei Săli de Sport Polivalente în care atât activităţile sportive oficiale cât şi activităţile socio-culturale să se desfășoare în condiții optime.        

Lucrările propuse:

Obiectul 1: Sala Polivalentă

Obiectul de arhitectură propus are regim de:S+P+M+1E.

Sala Polivalentă, cu o capacitate de: 11 233 locuri (din care 10 075 de locuri pentru sala de joc principală și 1158 de locuri pentru sala secundară), care se dezvoltă pe următoarele funcțiuni:

Sală de sport, sală de antrenament, anexe sportive și sociale, spații administrative și spațiile tehnice aferente, parcking subteran VIP și presă, spații conferințe, restaurant, facilități VIP, facilități presă.

Obiectul 2: Amenajări exterioare

– construcții totem, case de bilete,  umbrare, gradene terasate, alei pietonale, platforme pavate cu dale și amenajări peisagistice.

– drumuri carosabile până la sensul giratoriu (drumul perimetral până la sensul giratoriu).

– drumuri carosabile de la sensul giratoriu înspre Calea Făgărașului (inclusiv sensul giratoriu și racorduri înspre viitoare străzi din studiile urbanistice anterioare).

Descrierea funcțională

Construcţia este organizată funcţional pe patru niveluri:

Subsolul (cota -5.70m) este nivelul unde se realizează accesul în incinta de joc a sălii de sport, a sălii de încălzire și la anexele sportivilor (vestiare, sala de antrenament). La același nivel sunt căile de acces la zonele VIP, presă și administrație, conectate cu parcările special rezervate și separate de căile de acces ale publicului. Sub gradene sunt plasate cabine pentru artiști. Adițional, se găsesc spații tehnice, de depozitare, adăpost de protecție civilă, depozite deșeuri și de aprovizionare pentru serviciile publice.

Parterul este nivelul unde se realizează accesul în clădire pentru public, cu spații comerciale de închiriat și servicii de bar, acces la grupuri sanitare și distribuția pe verticală a spectatorilor pe cele 8 grupe de scări, până la etajul 1.

Mezaninul (cota +3.62) este dedicat publicului, având spații pentru grupuri sanitare și două zone cu logii pentru acces în exterior, iar la cota +3.30 se află patru săli de conferințe, două de 129 locuri și două de 60 locuri, având ca spații anexă baruri, garderobe și grupuri sanitare. În zona sudică se regăsesc spații tehnice și o zonă de bucătărie care deservește restaurantul de la etajul următor.

Etajul 1 (cota +7.24m) este alocat atât publicului cât și persoanelor VIP și presei, acestea din urmă beneficind de o zonă cu acces separat, care este deservită de bar, restaurant și terasă adiacentă unei zone înierbate, necirculabilă, de peste sala secundară. Atașată zonei de alimentație, este realizată zona de bucătărie cu conectare directa înspre spațiile bucătăriei din mezanin,spații de depozitare și spații tehnice.

Parcajul aflat în subsolul Sălii Polivalente va asigura 74 locuri de parcare pentru presă, sportivi, administrație și VIP, dintre care 4 locuri sunt pentru persoane cu dizabilități. Vor fi două parcaje identice, pe latura estică pentru presă, cu 37 de locuri și pe latura vestică pentru VIP cu 37 de locuri. Vor fi prevăzute cu bariere la intrare cu sistem de ticketing.

Citeste și:  O nouă emisiune de titluri de stat Tezaur a fost lansată

Parcajul pentru public se dezvoltă într-un corp distinct, adiacent subsolului Sălii Polivalente, parțial pe două niveluri – Subsol -1P și Subsol -2P, sub promenada publică în plan înclinat. Asigură parcarea pentru 317 locuri, din care 12 pentru persoane cu dizabilități locomotorii.

La exterior, se vor asigura 10 locuri de parcare auto și 2 locuri pentru autocare în lungul aleii carosabile de pe latura sud-vestică a terenului. Parcarea exterioară a autogării dispune de 104 locuri de parcare autoturisme și 7 locuri pentru autocare. În plus, este preconizată o viitoare dezvoltare a unui Park and Ride ce va dispune de 700 de locuri.

Necesarul total de parcare a sălii polivalente este de cca. 500 de locuri  (1 loc de parcare la 20 spectatori conf. Hotărârii Guvernului nr. 525/1996).

Descriere soluție tehnică sală polivalentă:

– învelitoarea se realizează pe structură metalică.

– sistemul de închideri vitrate vor fi realizate cu sticla duplex, securizată.

– la mezanin și etaj, închiderile exterioare se vor realiza dintr-un sistem de fațadă dublă cu panouri translucide termoizolante. Închiderile vor fi cu panouri translucide pe ambele fețe.

– corpul de clădire aferent sălii secundare și spatiile adiacente, vor avea o fațadă pe sistem ventilat.

– închiderile exterioare se vor realiza din zidărie cu cărămidă, care închid structura în cadre de BA.

– pentru tâmplăria de aluminiu și eventual în unele zone ale fațadei cortină se vor folosii sisteme agrementate de înaltă calitate.

– la nivelul învelitorii vor fi amplasate 16 trape de desfumare cu panouri opace, și 10 trape pentru lumina cu sistem de lamele automatizate de obturare a luminii.

– pe învelitoare se vor monta panourile fotovoltaice și panourile solare, care fac parte din sistemul de energie alternativă.

– pereții de compartimentare:

            • Pereții ce delimitează sala de sport de foaiere vor fi din zidărie tip GVP.

            • Spații tehnice: beton, zidărie cărămidă.

• Circulații, vestiare, birouri: pereți GK, fonoizolație la sălile de conferință și loje.

• Grupuri sanitare – pereți ușori de compartimentare WC-uri, din plăci rezistente la umiditate pe ambele fețe tip HPL sau similar.

– pereții de compartimentare din beton, din zidărie, gips carton, iar în sala de principală și secundară față de funcțiunile conexe-Pereți despărțitori din zidărie GVP.

– pereți ușori de compartimentare cabine WC-uri, din HPL rezistente la umiditate.

– tavanele din gips carton, tavane casetate, tavane suspendate din aluminiu, și termoizolate /fonoizolate intrados placă peste parcaje și spații tehnice neîncălzite.

– tipurile de pardoseli: beton elicopterizat, placi ceramice în spații uscate interioare, mocheta, covor P.V.C., pardoseală epoxidică trafic intens, pardoseli cu sistem cu poliuretanic, pardoseli din deck WPC. Pardoseala elastică pentru sala de forță.

– pardoseală demontabilă în sală principală și secundară din lemn masiv agrementată FIBA.

– dotare cu sistem de pardoseală demontabilă din PVC pentru competiții internaționale de handbal.

– pentru tenis, gimnastică și alte sporturi care nu au un calendar curent de mare frecventa, dotările sportive, aparate, sistem de zgură sau sintetic pentru tenis, podiumuri pentru aparate gimnastică – inclusiv aparate sunt asigurate de forul care organizează competiția în funcție de nivel.

Citeste și:  O nouă emisiune de titluri de stat Tezaur a fost lansată

Soluţii constructive

Tipul de fundare proiectat este indirect, fundații izolate sub stâlpii structurali cu piloți încastrați în stratul necoeziv îndesat.

Structura de rezistență este alcătuită din cadre de beton armat. Cadrele din beton armat sunt alcătuite din stâlpi de beton armat prefabricat, în afara de stâlpii de susținere ai acoperișului. Grinzile de cadru sunt realizate din beton armat prefabricat în direcția principală și grinzi din beton armat monolit în direcția secundară.

Tribunele sunt realizate cu ajutorul unor grinzi înclinate de beton armat prefabricat cu secțiune dreptunghiulară peste care se montează elemente de gradene prefabricate.

Structura de rezistență este formată din grinzi zăbrelite alcătuită din profile metalice tubulare. Între grinzile cu zabrele sunt prevazute pe direcția perpendiculară rigidizări realizate din sisteme de contravântuiri verticale și în planul acoperișului. Învelitoarea este realizată din tablă cutată, pachet de termo și hidroizolație

UAT Municipiul Brașov va finanța, din venituri de la bugetul local cheltuielile totale în sumă de 14,159 milioane de lei (inclusiv TVA), constituite din: cheltuieli pentru amenajarea terenului, cheltuieli pentru asigurarea utilităților, cheltuieli pentru proiectare faza studiu de fezabilitate, studiu geotehnic, topografic, studiu peisagistic, studiu trafic și circulație, studiu de utilizare energie alternativă, cheltuieli pentru faza de proiectare a proiectul tehnic și detalii de execuție, cheltuieli pentru procurare și montajul echipament post de transformare, taxa de timbru arhitect, cotele aferente datorate Inspectoratului de Stat în Construcții și Casei Sociale a Constructorilor, precum și cheltuielile aferente execuției efective a lucrărilor pentru asigurarea și racordarea la utilitățile aferente obiectivului de investiții: energie electrică, apă, canal, gaze sau alt tip de combustibil utilizat și salubritate, conform prevederilor art. 4 alin. (2) din Anexa nr. 3 la Ordonanța Guvernului nr. 25/2001, cu modificările și completările ulterioare, cheltuieli aprobate prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Brașov nr. 467/20.08.2020.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei va asigura finanțarea cheltuielilor aferente construirii obiectivului de investiții prin Programul național de construcții de interes public sau social, derulat de „C.N.I.” – S.A. în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii CNI – SA, aprobată cu modificări prin Legea nr. 117/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în cadrul subprogramului „Săli de sport”, obiectivul de investiții fiind inclus în lista-sinteză aprobată prin ordin al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației.

Indicatorii tehnico-economici aferenți  obiectivului de investiții au fost avizați în Consiliul Tehnico-Economic al ordonatorului principal de credite prin avizul nr. 68/87 din 02.09.2020 și, ulterior, în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe, fiind obținut avizul nr. 40/10.09.2020, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 150/2010 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe, cu modificările și completările ulterioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.