Coaliția PSD-PNL stabilește calendarul comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale

Coaliția de guvernare discută astăzi despre comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale și ar putea lua o decizie în ceea ce privește o lege care să devanseze data scrutinului pentru primari și consilii locale. După o perioadă de tatonare și negocieri, declarațiile reprezentanților celor două formațiuni sunt tot mai clare în favoarea organizării simultane a celor două scrutine, relatează Radio România.

Potrivit sursei citate, Premierul Marcel Ciolacu a respins deja ideea că demersul nu ar fi democratic și a afirmat că astfel de decizii au luat deja și alte nouă țări europene. Și PNL spune că organizarea simultană a celor două scrutine va asigura o prezență mai mare la vot și implicit, legitimitate pentru cei care vor fi aleși. Opoziția critică însă vehement o astfel de posibilitate, pe care o consideră nedemocratică și neconstituțională. Alianța formată din USR, Forța Dreptei și PMP a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională orice inițiativă legislativă de comasare, iar AUR a organizat proteste aseară în fața sediilor partidelor din coaliția de guvernare.

Citeste și:  Olandezul care a adus velomobilele în inima Transilvaniei

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat la Strasbourg scenariile privind comasarea alegerilor, el afirmând că patru runde de alegeri este foarte mult şi că nu este împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, fiind o metodă de a reduce numărul de scrutine.

Foto. LCVA | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.