Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova

Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

„Astăzi este o zi istorică”, a declarat Ursula von der Leyen, anunţând în faţa presei avizul favorabil al Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare ţările menţionate: „Completarea Uniunii noastre este un apel al istoriei. Completarea Uniunii noastre are şi o logică puternică economică şi geopolitică. Fostele extinderi au arătat beneficiile enorme atât pentru ţările care aderă, cât şi pentru UE. Câştigăm cu toţii”, a mai spus von der Leyen.

Şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat „bucuroasă că Ucraina şi R. Moldova sunt pe calea cea bună în direcţia deschiderii negocierilor de aderare”. „Parlamentul European salută recomandarea de a acorda statut de candidat Georgiei şi de a deschide negocierile de aderare cu Bosnia-Herţegovina odată ce condiţiile vor fi îndeplinite”, a postat Metsola pe X.

Citeste și:  Naţionala de handbal feminin a României, învinsă de echipa Danemarcei cu 39-23, la Campionatul Mondial

În cazul Ucrainei, Comisia recomandă ca negocierile să fie începute odată ce Kiev îndeplineşte condiţiile rămase privind combaterea corupţiei, adoptarea unei legi privind activitatea de lobby şi întărirea standardelor de protecţie a minorităţilor. În cazul Republicii Moldova, aceste condiţii se referă la combaterea corupţiei şi ameliorarea reglementărilor financiare.

Liderii UE vor decide dacă să accepte sau nu recomandarea Comisiei Europene privind Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina la summitul Consiliului European din decembrie.

De asemenea, executivul UE a recomandat începerea negocierilor de aderare cu Bosnia-Herţegovina, „odată ce gradul necesar de respectare a criteriilor de aderare este îndeplinit”. Nu în ultimul rând, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de ţară candidată Georgiei odată ce va îndeplini anumite condiţii. 

Citeste și:  În această seară se deschide Patinoarul Olimpia de la poalele Tâmpei! Intrare gratuită în prima zi

Sursa, Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.