Comisia pentru înființarea Parcului Natural Brassovia este completă. Activitatea poate începe!

Primarul Allen Coliban, în urma recomandărilor primite de la comisia formată din cei 3 reprezentanți al fiecărei categorii ce constituie comisia CMTIAPB (consilieri locali, membri din aparatul de specialitate, membri inițiatori n.n.), a nominalizat cei trei reprezentanți ai societății civile care vor face parte din această comisie. Începând de astăzi, comisia este completă și își poate începe activitatea.

,,Astăzi am finalizat procedura de selecție a celor trei membri reprezentanți ai societății civile pentru comisia care se va ocupa de parcul natural Brassovia. Așadar, comisia este completă, formată din inițiatori, specialiști, consilieri locali și cei trei membri selectați din rândul societății civile, și va începe lucrările pentru înființarea Parcului Natural. Scopul înființării Parcului Natural Brassovia este conservarea peisajului, precum și crearea de spații pentru activități recreaționale.”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

CMTIAPB este un organ consultativ cu atribuții de analiză, expertizare tehnică și consultanță care asigură fundamentarea și susținerea procedurii de înființare a Ariei Protejate (Parc Natural) Brassovia în Municipiul Brașov. Scopul înființării acestui parc natural este protejarea și conservarea peisajului, concomitent cu crearea unui spațiu pentru activități recreaționale.

Citeste și:  Tradiții Pascale la Reduta: Expoziție de ouă încondeiate și icoane pe sticlă și atelier cu meșter popular, miercuri, 24 aprilie

Primarul Allen Coliban a vorbit, în momentul aprobării hotărârii de înființare a comisiei, despre importanța și rolul pe care îl are aceasta în modul de gestionare, în interesul brașovenilor, a pădurilor din jurul orașului.

,,Activitatea acestei comisii este foarte importantă, mai ales că de câte ori vorbim despre ce vrem să facem cu pădurile noastre, nu pornim de la soluții fundamentate. Comisia pe care o înființăm astăzi, din care fac parte specialiști din cadrul Primăriei Brașov, din societatea civilă, dar și politicieni, membri ai Consiliului Local, este o comisie care își propune exact acest lucru: să avem o fundamentare corectă a modului în care trebuie să folosim pădurile proprietatea municipiului Brașov. Toate aceste păduri, care se întind de fapt între Brașov, Predeal, Valea Prahovei și până la Râșnov, sunt păduri care ar putea să devină o arie protejată consistentă, o arie protejată cu un plan de management modern, care să combine atât funcțiuni de pădure școală, în care copiii noștri pot să învețe mai multe despre natură, cât și funcțiuni recreative, cum ar fi drumețiile, și sportive – alergare montană, mountain bike – într-un fel în care să nu deranjăm prea mult nici natura, dar nici pe ceilalți participanți la aceste activități. Pe scurt, Parcul Natural Brassovia va fi un mare parc natural, arie protejată, din Poiană până în Predeal, cu trasee turistice neinvazive, cu poteci tematice și zone de agrement montan”, declara primarul Coliban, în ședința consiliului local.

Citeste și:  Structurile MAI au intervenit la peste 3.700 de evenimente în ultimele 24 de ore, dintre care peste 2.200 au vizat menținerea ordinii publice

Comisia mixtă tehnică pentru Înființarea Ariei Protejate (Parcul Natural) Brassovia (CMTIAPB), conform Hotărârii Consiliului Local nr. 42 din 27 ianuarie 2021, este formată din:

– 3 reprezentanți ai societății civile: Stanciu Erika, Duică Ioana – Cosânzeana; Cătălin Cantor.

– 3 consilieri locali: Cezar Crican, Pamela Diaconu și Raluca Stancu;

– 3 membri numiți prin dispoziție de primar: un reprezentant al compartimentului de mediu din Primăria Brașov, un reprezentant al Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt și un specialist GIS, din cadrul Direcției Informatice;

– 4 membri dintre inițiatorii conceptului de proiect „Parc Natural Braşovia”: Mihai Orleanu, consilierul județean Silviu Ivan-Nunvailer, Spiridon Marian, Florin Stoican.

Principalele obiective ale CMTIAPB sunt realizarea documentației necesare în vederea instituirii regimului de arie naturală protejată de interes național, întocmirea studiilor de oportunitate și prefezabilitate pentru înființarea Ariei Protejate (Parc Natural) Brassovia, conceperea strategiei de dezvoltare a turismului sustenabil și ecoturismului în parcul natural Brassovia, crearea schemelor de funcționare administrativă și finanțare a ariei protejate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.