Comunicat lansare proiect: ACHIZIȚIE MIJLOACE DE TRANSPORT ECOLOGICE

Comunicat lansare proiect

ACHIZIȚIE MIJLOACE DE TRANSPORT ECOLOGICE

Scopul proiectului: Asigurarea unei mobilități urbane durabile la nivelul Municipiul Săcele prin eficientizarea și creșterea atractivității sistemului de transport public în urma dotării cu vehicule moderne, ecologice.

Beneficiar: UAT MUNICIPIUL SĂCELE

Perioada de implementare: 29.04.2025 – 29.05.2027

Valoarea totală a proiectului (lei): 23566661,89

Valoarea cofinanțării UE (lei): 20.031.662,61

Rezumat proiect și activități:

Proiectul „Achiziție mijloace de transport ecologice”, cod SMIS 328380, este derulat de UAT Municipiul Săcele în cadrul PROGRAMULUI „REGIUNEA CENTRU” 2021 – 2027, Prioritatea 4: O regiune cu mobilitate urbană durabilă, OS 2.8. Promovarea mobilității urbane multimodale durabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon Acțiunea 4.1 – Dezvoltarea mobilității urbane durabile in Municipiile Regiunii Centru (inclusiv Zone Metropolitane si Zone Funcționale Urbane) în baza contractului nr. 272/29.04.2025, încheiat cu ADR Centru în calitate de Autoritate de Management.

Citeste și:  Ce înseamnă abrevierile din mesaje și rețelele sociale? LOL, POV, GRWM, SMH și altele – explicate clar și rapid

Proiectul face parte dintr-o abordare integrată și complementară, care vizează, împreună cu alte proiecte din cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Municipiului Săcele, materialul rulant și infrastructura utilizată de transportul public, componente ale sistemelor de managementul traficului precum și alte investiții destinate creșterii calității și atractivității sistemului de transport public pe raza municipiului Săcele.

Activitatea principală din cadrul proiectului este reprezentată de achiziția și punerea în funcțiune pe traseele operate pe teritoriului municipiului Săcele a unui număr de 5 autobuze electrice articulate de 18 metri.

Autobuzele achiziționate vor avea următoarele specificații minime:

A. Caracteristici constructive

  • lungimea autobuzului – max. 18.500 mm;
  • capacitate de transport minim 120 călători.

B. Performanțe

  • viteza maximă de exploatare 40 – 50 km/h;
  • consumul mediu de energie electrică 1,3 – 2,7 kWh/km;
  • autonomie de transport de minim 180 km, în condiții E SORT 1 C.

Dotări și alte exigențe

  • caroseria și structura de rezistență confecționate din materiale rezistente la coroziune și diferențe de temperatură, asamblate în variante modulare ușor de înlocuit;
  • dotări de confort de ultimă generație (sisteme de climatizare automate, sisteme audio-video de informare, sisteme de taxare și localizare electronice interactive cu software de management transport);
  • dotare specifică necesară accesului și transportului persoanelor cu dizabilități.
Citeste și:  În ultimele 24 de ore pompierii au intervenit pentru gestionarea a peste 1.900 de situații de urgență

Alaturi de activitatea principală, prin proiect se propune și derularea următoarelor activități soft:

  • Activități de cooperare transnațională care constau în organizarea unei sesiuni de schimb de bune practici la care va participa un angajat al primăriei Săcele cu atribuții în domeniul gestionării transportului public de călători la nivelul operatorului de transport din Budapesta.
  • Organizarea și derularea unei campanii de promovare a mobilității urbane durabile care să contribuie inclusiv la creșterea numărului de utilizatori ai transportului public de călători.

Implementarea proiectului va genera beneficii eficiente la nivelul comunității locale, care rezidă în:

  • Creșterea atractivității transportului public și, implicit, a numărului de utilizatori ai acestuia prin îmbunătățirea semnificativă a nivelului de confort și siguranță oferit de vehicule, a frecvenței și capacității curselor.
  • Reducerea impactului activităților de transport asupra mediului și locuitorilor (poluare atmosferică, zgomot) în zona de implementare a proiectului prin utilizarea unor mijloace de transport mai puțin poluante.
  • Totodată, asigurarea unui transfer sustenabil din ponderea utilizării autoturismelor personale către transportul public va conduce la o scădere semnificativă a traficului rutier și a emisiilor de CO2. Utilizarea în serviciul de transport public a unor autobuze performante și de ultimă generație va contribui la diminuarea impactului negativ generat de sectorul transporturilor asupra mediului.
  • Eficientizarea consumului de energie și a costurilor de mentenanță. Autobuzele de ultimă generație, fiind realizate cu tehnologii moderne și avansate, pot contribui la optimizarea costurilor de întreținere și operare pentru întreaga flotă de vehicule, oferind performanțe energetice superioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.