Concurs cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la „Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni”

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la „Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni” şi de la „Primul Congres al Studenţilor Români de Pretutindeni”, evenimente organizate în zilele de 15 şi 16 august 1871, de către Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Nicolae Teclu, A.D. Xenopol, Ciprian Porumbescu şi alţi tineri din generaţia lor.

În acest context, Comitetul de iniţiativă al Serbării de la Putna din acest an organizează patru concursuri adresate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani:

Concurs de creaţie literară (poezie, proză scurtă, eseu)

Concurs de discursuri

Concurs de creaţie plastică

Concurs de creaţie video

Premiile vor consta în cununa de lauri a Serbării, medalie şi diplomă, cărţi, suma de 2000 / 3000 RON, precum şi expunerea sau publicarea lucrărilor câştigătoare în revistele dedicate Serbării, în expoziţii temporare şi pe site-ul Serbării. Cel mai bun discurs va fi rostit pe scenă, la Mănăstirea Putna, în data de 15 august 2021.

Citeste și:  Noutate pe piața muncii: persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice. Prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au și angajații

„Avem convingerea că, prin intermediul acestor concursuri, vor fi aduse la lumină năzuinţele unor tineri din generaţia noastră, ale căror preocupări privesc şi direcţia în care ne îndreptăm ca popor. Prezenţa uneori exagerată şi superficială în mediul online, receptarea nenumăratelor informaţii disparate ce ne asaltează viaţa şi dezbinarea ce pare că îşi face loc tot mai mult în lumea întreagă ne pot face să considerăm discuţiile despre idealuri ca fiind derizorii. Credem însă că tocmai într-un astfel de context este necesar să discutăm mai mult despre noi, despre năzuinţele noastre, despre felul concret în care am putea să le implementăm pentru ca, având chiar şi opinii diferite, să ne simţim uniţi sufleteşte şi să vâslim în aceeaşi direcţie, spre ‘tărâmul făgăduinţei’ poporului nostru.”
Emanuel Buta, secretarul Comitetului de iniţiativă al Serbării de la Putna din anul 2021

Citeste și:  „Sub cerul albastru al Ucrainei‟, recital de poezie și pian la ICR Stockholm, în cadrul Festivalului European Primăvara Ucraineană

Termenul limită pentru trimiterea lucrărilor este 15 iulie 2021, la adresa de email: concurs@serbareputna150.ro

Mai multe detalii despre concursuri pot fi găsite pe site-ul: www.serbareputna150.ro

***

În 15 august 2021, se împlinesc 150 de la marea „Serbare de la Putna”, manifestare determinantă pentru definirea identităţii româneşti în istorie. Iniţiată şi marcată, între alţii, de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Iraclie Porumbescu şi Ciprian Porumbescu, la care s-au asociat tinerii români de pretutindeni, „Serbarea de la Putna” a însemnat, cu precădere, definirea idealului unităţii naţionale, realizate câteva decenii mai târziu.

La 150 de ani la acest eveniment, într-o altă epocă, este nevoie să reafirmăm şi să găsim modul potrivit de împlinire a idealului unităţii românilor, al regăsirii unităţii într-o lume şi într-o istorie în reaşezare.

Citeste și:  Performanțe de excepție pentru juniorii Clubului Sportiv Dinamo București - Centrul Sportiv Brașov, la Campionatele Naționale de Copii și Juniori

La Mănăstirea Putna, un comitet de iniţiativă, alcătuit din reprezentanţi ai asociaţiilor tinerimii române, ai mediului cultural şi spiritual românesc, a gândit „Serbarea de la Putna – 2021” în termenii continuităţii unui ideal: „unitatea în cuget şi simţire a tuturor românilor”, indiferent unde trăiesc, în România sau în alt colţ de lume.

Pusă sub autoritatea culturală a Academiei Române şi a Patriarhiei Române, „Serbarea de la Putna – 2021” îşi propune să fie un moment decisiv în scopul afirmării şi consolidării unităţii românilor din ţară şi din afara graniţelor şi pentru întărirea legăturilor frăţeşti, a comuniunii de iubire şi „a împreună lucrării” spre binele comun al poporului român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.