Consiliul Județean al Elevilor Brașov: Nu mai jucați ping-pong cu educația!

Consiliul Județean al Elevilor Brașov, unica structură de reprezentare a elevilor din județul Brașov, îndeamnă toți elevii, părinții și profesorii să semneze petiția inițiată de Consiliul Național al Elevilor, prin care solicită predictibilitatea decizională în domeniul educațional.

„Sentimente precum nesiguranța, frica, anxietatea și incertitudinea resimțite pe termen îndelungat sunt principalii factori care ne-au motivat să lansăm petiția, sub forma unui manifest adresat Ministerului Educației și Ministerului Sănătății – autoritățile care, în mod normal, ar trebui să exprime fermitate în decizii, nu să modifice normele de siguranță din școli de pe o zi pe alta” se arată în comunicatul oficial.

Astfel, printre revendicările acestora, enumerăm:

  • introducerea unui algoritm de calcul care să stea la baza deciziei privind funcționarea școlilor, care să cuprindă factori ca: vaccinarea elevilor, a profesorilor și a părinților, incidența din localitate, supraaglomerarea claselor, posibilitatea testării rapide în școală, infrastructura (măști, dezinfectant, distanțare fizică) etc.;
  • suspendarea organizării tezelor în semestrul I al acestui an școlar și înlocuirea acestora cu evaluări sumative cu subiect unic pentru toate clasele, astfel încât accentul să se mute de pe notă pe feedback din partea profesorilor;
  • regândirea procesului de administrare a testelor non-invazive pe bază de salivă, astfel încât acestea să poată fi folosite în spațiul școlar (după consultarea elevilor, părinților și profesorilor);
  • extinderea testării rapide antigen în școli, în afara programului școlar;
  • menținerea în format fizic a orelor de practică pentru învățământul profesional, tehnic și vocațional, indiferent de scenariul în care funcționează școala;
  • asumarea publică a faptului că un set de măsuri odată stabilite nu vor mai fi modificate peste noapte.
Citeste și:  Atelierele Creatorilor, în Săptămâna verde, la Centrul Cultural Reduta din Brașov

De ce este important? Necesitatea acestei forme de manifestare a apărut în urma tergiversărilor ministeriale de lungă durată – la aproape doi ani de la începutul pandemiei, nu avem un set de măsuri clare ce ar asigura predictibilitatea decizională din unitățile de învățământ și suntem martorii unor decizii luate din pix, fără consultare sau bază științifică.

„Ar fi fost plăcut ca din următoarele știri să aflăm că; stabilitatea decizională de la nivelul ministerelor, autoritățile care au pus întotdeauna interesul național mai presus de orice interes personal și promptitudinea cu care au fost tratate problemele din sistemul de educație au generat un imens val de reacții pozitive în rândul profesorilor, părinților și elevilor, însă, am ajuns să ne confruntăm (din nou) cu o criză care putea fi evitată, respectiv cu o dovadă clară a dezinteresului și ineficienței (i)responsabililor.

După prea mult timp în care beneficiarii educației au fost ignorați cu succes de către persoanele aflate în funcții de conducere, după o vacanță de două săptămâni în care puteau fi stabilite niște proceduri clare privind modul de funcționare al unităților de învățământ preuniversitar, după o serie de acțiuni lipsite de sens, Consiliul Județean al Elevilor Brașov se alătură mișcării de combatere a incertitudinii, de prea multe ori criminale și rămâne alături de elevi, mereu la un mesaj distanță.

Este inadmisibil ca într-o școală să se adopte măsuri fără a se ține cont de regulamentele existente, de Statutul Elevului și de minimele norme privind etica în cadrul învățământului preuniversitar. Acest lucru se datorează unei instabilități la nivel central, iar cei care trag ponoasele acestor „jocuri de ping-pong” cu responsabilități, sunt, în primul rând, elevii. Avem nevoie de niște reglementări clare, de un mediu propice dezvoltării și de siguranță.

Efectele acțiunilor desfășurate în această perioadă, oricum stresantă și provocatoare, vor avea un impact direct asupra profesorilor și a elevilor, contribuind astfel, la degradarea din punct de vedere psihic, emoțional și social a acestora. Privitor la acest aspect, poate se va trezi unul din factorii decizionali la realitate și va conștientiza importanța sănătății mintale.

În acest sens, stimați elevi, părinți, profesori, oameni interesați de viitorul societății, vă îndemn să completați petiția lansată de CNE, pentru că este în interesul tuturor să avem un sistem de educație bine pus la punct, performant, care să ofere rezultate mai mult decât satisfăcătoare. Acesta este doar începutul, iar în fața noastră se întinde un drum primejdios pe care îl putem parcurge numai împreună”, a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Brașov, Teodor Pirpiliu.

Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.