Consiliul Legislativ: ‘Ordonanța privind amânarea dublării alocațiilor, neconstituțională’

Consiliul Legislativ a avizat negativ ordonanța de urgență a guvernului privind amânarea dublării alocațiilor. În avizul de opt pagini, Consiliul Legislativ arată că actul normativ încalcă legea fundamentală în mai multe privințe, prin lipsa fundamentării, prin încălcarea unor drepturi fundamentale, prin încălcarea separației puterilor în stat, potrivit stiripesurse.ro.

Avizul negativ al Consiliului Legislativ amintește și de avizul cu observații al Ministerului Justiției, unde sunt invocate o serie de vicii de neconstituționalitate ale actului normativ.

Ordonanţa privind creşterea alocaţiilor pentru copii a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Începând din luna septembrie, alocaţiile vor creşte cu 20%.

În luna septembrie, alocaţiile vor creşte după următorul model:

– De la 156 lei la 185 lei pentru copiii între 2 şi 18 ani

– De la 311 lei la 369 lei pentru copiii între 0 şi 2 ani

De altfel, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a explicat majorările: „Calendarul pe care îl propun pentru a avea suportul necesar în bugetul pe anul acesta şi cel pentru anii viitori ar fi următorul: o creştere de 20% de la 1 septembrie anul acesta, iar următoarele creşteri să fie făcute etapizat, de două ori pe an, anul viitor la 1 ianuarie şi 1 iulie, cu câte 20%, şi la fel în 2022”.

Copiii vor primi alocaţii până la finalul lui 2022 după cum urmează:

– 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani pentru copiii cu handicap

– 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.