Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru, condus de preşedinţii judeţelor Braşov şi Harghita

În data de 25 iunie 2019, începând cu ora 11, la Hotel Aluniş din Sovata va avea loc şedinţa trimestrială a forului decizional al Regiunii Centru. Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Centru este compus din preşedinţii celor şase consilii judeţene, alături de primarii municipiilor reşedinţă de judeţ şi edilii nominalizaţi să reprezinte oraşele şi comunele pentru fiecare judeţ din regiune. Membrii Consiliului vor discuta despre stadiul implementării proiectelor finanţate din fonduri europene la nivel regional, în corelare cu perspectivele de dezvoltare economică regională şi vor analiza punctual mai multe iniţiative ale ADR Centru, inclusiv cadrul partenerial şi calendarul de activităţi privind pregătirea Regiunii Centru pentru perioada de programare 2021-2027.

Ordinea de zi a şedinţei de marţi – ce va avea loc în Sala de Conferinţe de la parterul Centrului de Welness şi Conferinţe din complexul Aluniş Sovata – cuprinde ca principale puncte o informare privind stadiul implementării Programului Operaţional Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, precum şi cinci proiecte de hotărâre, dar şi patru informări, referitoare la activitatea ADR Centru în diferite proiecte europene. Pe baza informării referitoare la POR 2014-2020, participanţii vor dezbate strategiile şi direcţiile de acţiune pentru îmbunătăţirea procesului de absorbţie a fondurilor europene, analizând problemele identificate şi vor face noi proiecţii de viitor, cu atât mai mult cu cât este deosebit de importantă pregătirea Regiunii Centru pentru viitoarea perioadă de programare. Acest aspect reprezintă şi obiectul unui proiect de hotărâre care propune „aprobarea cadrului partenerial şi al calendarului de activităţi privind pregătirea Regiunii Centru pentru perioada de programare 2021-2027”.

Unul dintre proiectele de hotărâre supuse atenţiei participanţilor la şedinţa de marţi a CDR Centru vizează alegerea preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru. În ultimii doi ani, CDR Centru a fost condus de preşedinţii Consiliilor Judeţene Covasna şi Alba, iar de această dată este posibilă preluarea acestei activităţi, pe principiul rotaţiei convenit în cadrul acestui for, de către preşedinţii judeţelor Braşov şi Harghita.

Două importante proiecte de hotărâre vor fi analizate de membrii CDR Centru, referitoare la dezvoltarea priorităţilor strategice ale regiunii, respectiv pentru aprobarea „Raportului strategic intermediar de monitorizare al Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru 2014 – 2020” şi pentru aprobarea „Planului de acţiune pentru îmbunătăţirea guvernanţei Strategiei de Specializare Inteligentă (RIS3), ca instrument politic vizat prin proiectul Beyond EDP – Îmbunătăţirea eficacităţii RIS3 prin managementul procesului de descoperire antreprenorială – EDP”.

Ţinând cont de rolul pe care ADR Centru îl are la nivel regional, din prisma coordonării procesului de dezvoltare, membrilor CDR Centru le vor fi prezentate, pe de o parte, trei proiecte de hotărâre pentru aprobarea participării ADR Centru ca partener în cadrul a trei proiecte cu finanţare europeană şi trei informări distincte, referitoare la demersurile derulate de Agenţie în cadrul altor trei proiecte finanţate direct de Comisia Europeană. Astfel, membrii CDR Centru vor urma să se pronunţe asupra deciziilor privind implicarea Regiunii Centru şi co-finanţarea aferentă bugetului propriu în proiectul „VOLUME-UP”, depus pentru finanţare în cadrul programului ERASMUS+, în proiectul „RAMSAT – Revitalizarea zonelor periferice şi montane prin dezvoltarea turismului durabil alternativ” şi în proiectul „E-MOB – Acţiuni integrate pentru creşterea e-Mobilităţii în Regiunile din Europa”, ultimele două fiind depuse în cadrul Programului Interreg Europe, apelul IV.

Nu în ultimul rând, membrii CDR Centru vor analiza activităţile prevăzute în proiectul „COLOR CIRCLE – Conectarea şi înzestrarea administraţiei locale cu capacităţi de cercetare pentru a valorifica întregul potential al economiei circulare”, dar şi participarea ADR Centru ca partener în trei expresii de interes depuse în vederea aprobării, în cadrul ultimului apel de proiecte al Programului Transnaţional Dunărea.

Şedinţa se va încheia cu discuţii privind procesul de dezvoltare regională, prin colaborarea dintre ADR Centru şi partenerii săi instituţionali în a doua jumătate a acestui an, precum şi cu o informare referitoare la organizarea unor evenimente „pentru şi cu cetăţeni, prin care se ilustrează şi discută proiectele europene derulate la nivel judeţean şi beneficiile aduse publicului larg, în baza unui proiect finanţat prin Politica Europeană de Coeziune. De asemenea, ţinând cont de precedentele prezentările susţinute în cadrul şedinţei CDR Centru din februarie, de la Braşov, membrii forului decizional vor discuta despre oportunitatea de a promova regiunea în Germania. Această promovare internaţională va viza destinaţia de investiţii, dar şi proiectele majore ale autorităţilor publice locale şi judeţene, în cadrul Târgului Expo Real, organizat la Munchen în perioada 7 – 9 Octombrie, cu sprijinul Camerei de Comerţ Româno – Germane, care coordonează standul României la acest eveniment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.