Controversă legată de procurorul general – Verificări la CNSAS privind colaborarea Gabrielei Scutea cu Securitatea

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a emis până acum două comunicate despre Gabriela Scutea, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Însă datele de identificare din cele două comunicate sunt diferite, după cum remarcă Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie”, care solicită verificări la CNSAS pe această problemă. Asociaţia condusă de procurorul Bogdan Pîrlog transmite că în acest caz s-ar impune şi deschiderea unui dosar penal, însă acest lucru nu este posibil având în vedere că există un precedent în care Scutea era martor într-un dosar şi totuşi s-a grăbit să infirme toate acestele şi să mute dosarul la alt parchet, potrivit stiripesurse.ro.

„Prin comunicatele din 18.12.2019 și respectiv 25.02.2020 ale Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, postate pe site-ul C.N.S.A.S., s-a transmis, printre altele, că în ședințele din datele respective Colegiul C.N.S.A.S. a constatat că nu au fost identificate documente noi sau neprocesate față de cele reținute în adeverința nr. 2965/2010 eliberată anterior doamnei SCUTEA GABRIELA, născută la 31.07.1973, şi a dispus menținerea adeverinței.

Cu toate acestea, se constată că datele personale ale actualului procuror general al P.Î.C.C.J. sunt diferite în cele două comunicate. Astfel, în comunicatul din 18.12.2019, SCUTEA GABRIELA apare ca fiind născută la Sibiu, jud. Sibiu, din mama Paraschiva, fără tată, iar în comunicatul din 25.02.2020, ca fiind născută la Sighișoara, jud. Mureș, din părinții Ioan și Maria.

Precizăm că datele personale care apar pe adeverința nr. 2965/2010, publicată pe site-ul C.N.S.A.S., sunt cele care se regăsesc în comunicatul din 18.12.2019.

Față de aceste aspecte, lăsând la o parte trimiterea care s-ar putea face la „nașteri sau alte forme de procreere” (citat din dintr-un discurs al procurorului general SCUTEA GABRIELA în fața CSM), semnalăm riscul serios ca verificările care se fac în cadrul C.N.S.A.S. cu privire la colaborarea cu fosta Securitate a anumitor persoane care candidează și ulterior ocupă anumite funcții publice de mare importanță să se facă prin utilizarea, cel puțin parțială, a unor date personale care se referă la alte persoane, iar inadvertențele care apar pe site-ul C.N.S.A.S. în privința procurorului general SCUTEA GABRIELA să nu fie simple erori, ci consecințele unui sau mai multor „acte ratate”.

Pentru aceste motive, solicităm C.N.S.A.S. explicații publice cu privire la documentele avute în vedere și modalitatea de lucru prin care s-a ajuns ca pe site-ul său să apară contradicții cu privire la datele personale utilizate pentru verificarea calității de colaborator al fostei Securități în cazul procurorului general SCUTEA GABRIELA, precum și refacerea, dacă este cazul a verificărilor cu privire la aceasta.

De asemenea, solicităm Parlamentului demararea unei proceduri de control la C.N.S.A.S. în ceea ce privește întreaga procedură de eliberare a adeverinței nr. 2965/2010 și de efectuare a verificărilor ulterioare emiterii acesteia.

Precizăm că, deși într-un stat de drept verificarea acestor aspecte s-ar putea face și de către parchetul competent, în concret, datorită funcției persoanei la care se referă adeverința menționată și existenței unui precedent în care aceasta a infirmat toate actele de urmărire penală efectuate într-un dosar sensibil în care avea cel puțín calitatea de martor și abia apoi a considerat de cuviință să formuleze declarație de abținere, considerăm că un demers de natură penală nu ar fi apt să înlăture suspiciunea apărută cu privire la procurorul general al P.Î.C.C.J. în urma publicării celor două comunicate ale C.N.S.A.S”, se arată în comunicatul Asociaţiei „Iniţiativa pentru Justiţie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.