Copiii, victime pe stradă sau pe internet. Polițiștii vă sfătuiesc cum să vă protejați copiii

Vacanţa reprezintă prilej de bucurie pentru toţi copiii, însă în această perioadă există posibilitatea ca aceştia să fie expuşi unor situaţii de risc.Fie că vorbim de excursii la mare sau la munte, de tabere pline de aventură, ori de multe ore petrecute în aer liber, este importantă cunoaşterea şi aplicarea unor reguli pentru a nu fi implicaţi în comiterea de fapte antisociale în calitate de victime sau autori.
Pentru prevenirea incidentelor în care pot fi implicați minorii, Poliția Brașov recomandă părinților să acorde o atenție sporită siguranței celor mici în această perioadă.
Dacă rămân singuri acasă:
Să nu deschidă uşa necunoscuţilor, indiferent de pretextul folosit de aceştia.
Să vă anunţe atunci când doresc să-şi invite acasă prietenii sau colegii.
Să vă comunice unde şi cu cine îşi petrec timpul.
În cazul în care copiii dvs merg în tabără (la munte sau la mare) sau în excursii organizate:
Nu le înmânați sume mari de bani, ci doar strictul necesar;
Învățați-i să nu păstreze banii, telefoanele mobile la vedere sau depozitate în buzunarele exterioare sau în ruscsacuri purtate în spate, care pot fi ținta facilă a hoților de buzunare;
Învățați-i să lase cheia camerei la recepție, unde este în siguranță (mai ales dacă pe cheie este trecut numele hotelului și numărul camerei, hoții vor mege direct la țintă), și să nu lase geamurile sau ușile de la balcon deschise!
Spuneți-le de pericolele ce îi pândesc în cazul în care leagă noi prietenii în perioada taberei/excursiei, și mai cu seamă să nu poarte discuții cu necunoscuți despre bunurile de valoare pe care le au asupra lor, programul zilnic, adresa de domiciliu, etc;
Sfătuiți-i să nu posteze fotografii personale pe rețelele de socializare și nici să detalii despre programul zilnic;
Pentru orice incident intervenit pe perioada taberei/excursiei (neînțelegeri, altercații, dispariții de bunuri), îndrumați-i către cadrele însoțitoare responsabile, evitând violența sau rezolvarea pe cont propriu a diverselor probleme survenite.
La locurile de joacă:
Să se joace numai în locuri special amenajate.
Să nu se joace pe stradă sau în locurile unde parchează maşinile.
Să nu accepte compania persoanelor necunoscute .
Să nu se afişeze ostentativ cu obiecte de valoare (ex. telefoane mobile, tablete). Acestea pot fi smulse cu uşurinţă de către infractori În caz de dispariţie, sunaţi imediat la 112 (apel unic de urgenţă) sau 116000 (valabil pentru dispariţii, în 10 state ale UE, înclusiv în România).
Când utilizează internetul :
Stabiliţi cu copiii când şi în ce condiţii pot folosi internetul. Învăţaţi-i să vă comunice dacă întâlnesc pe internet conţinut dăunător, ofensator sau agresiv şi, împreună raportaţi-l la www. oradenet.ro.
Învăţaţi copiii să nu posteze niciodată pe internet date personale sau fotografii, mai ales pe conturile de socializare.
Asiguraţi-vă că nu vor stabili, fără acceptul dumneavoastră, întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe internet. Vorbiţi cu copilul dumneavoastră despre cine îi sunt prietenii şi cunoştinţele sale. Întrebaţi-l apoi unde şi cum îşi petrece timpul liber în afară de casă.

Citeste și:  Studiu LEGO: Creativitatea fetelor este afectată de la vârste fragede de presiunea perfecțiunii și de prejudecățile lingvistice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.