Costel Alexe: ‘Țintele din Planul privind calitatea aerului au fost îndeplinite’

Ministrul Mediului, Costel Alexe, aflat într-o vizită oficială la Brașov, a avut o întâlnire cu reprezentanții autorităților locale și județene penru a evalua stadiul implementării Planului integrat privind calitatea aerului (PICA) și a Strategiei de Management Integrat a Deșeurilor (SMID).

La întâlnirea care a avut loc la Consiliul Județean, reprezentanții celor două autorități publice locale, primarul George Scripcaru și președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, împreună cu vicepreședintele Imelda Toaso, cea care gestionează implementarea SMID la nivelul județului Brașov, au prezentat detaliat etapele pe care le-au parcurs până în prezent în implementarea celor două strategii, precum și cele care se vor implementa în perioada imediat următoare.

În ceea ce privește implementarea PICA, care are termen de implementare sfârșitul anului 2022, reprezentanții Municipalității au prezentat fiecare dintre cele 20 de măsuri și stadiul ei de implementare.

Citeste și:  Serviciul Uber Green se lansează în Brașov. Compania aniversează 6 ani de eco-mobilitate în România

Cea mai mare parte a măsurilor prevăzute în acest plan sunt deja în implementare, având asigurate sursele de finanțarea, cea mai mare parte a fondurilor fiind fonduri nerambursabile fie de la Uniunea Europeană, fie de la Autoritatea Fondului pentru Mediu.

Măsura cu impactul cel mai mare în ceea ce privește creșterea calități aerului este cea referitoare la mijloacele de transport în comun. Ținta prevăzută de această măsură nu doar că este atinsă, ci va fi și depășită. Astfel, în PICA la această măsură sunt prevăzute achiziția a 75 de mijloace de transport în comun ecologice. Municipalitatea are deja semnate contractele de furnizare pentru 86 de mijloace de transport în comun ecologice (25 de troleibuze furnizate de Solaris Polonia și 60 de autobuze electrice, furnizate de SOR Cehia, din care 8 sunt achiziționate prin intermediul MLPDA), la care se adaugă alte 35 de troleibuze (25) și autobuze electrice (10) pentru care vor fi lansate licitațiile de achiziție, contractele de finanțare fiind deja semnate. În cazul acestei măsuri, Municipalitatea va depăși cu 77% ținta propusă, îndeplinit condițiile de mediu pe mai multe categorii de poluatori.

Citeste și:  Kärcher a curățat Teatrul Sică Alexandrescu și Piața Sfatului din Brașov

Pentru alte măsuri, cum ar fi benzi dedicate transportului în comun, piste de biciclete, terminal RAT sau park&ride, contractele de finanțare sunt semnate, fiind lansate procedurile de achiziție.

Există și măsuri care presupun schimbarea legislației locale, iar acestea au fost deja implementate prin hotărâri de consiliu local.

Măsura care va încheia acest plan este cea referitoare la proiectul de punere în circulație a sistemului de tren metropolitan. Primăria Brașov a demarat deja procedurile de obținere a acestor avize pentru acest proiect, care presupune achiziția unor automotoare care, utilizând actuala infrastructură feroviară, să facă legătura între diferite zone din interiorul Brașovului și între acesta și localitățile din zona metropolitană.

Citeste și:  Primăria Brașov a semnat contractul de lucrări pentru grădinița din Bartolomeu Nord. Este prima care se construiește în acest cartier în ultimii 100 de ani
Ministrul a ținut să felicite Municipalitate pentru modul în care a implementat deja o parte din măsurile prevăzute în Planul privind calitatea aerului și pentru seriozitatea cu care tratează problemele de mediu. „Vreau să felicit municipalitatea Brașovului pentru modul în care a răspuns solicitării noastre de a ne transmite planul de măsuri pentru această procedură de infringement în care sunt implicate cinci administrații mari din țară – București, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara pe NOx și să felicit municipalitatea pentru Planul Integrat de Calitate a Aerului și pentru modul în care a fost implementat. Sunt convins că toate acele investiții – cele 20 de măsuri asumate de municipalitate vor da rezultatele scontate și vom avea o calitate și mai bună a aerului în municipiul și județul Brașov“, a declarat ministrul, în cadrul conferinței de presă de la finalul zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.