Cracovia- partener strategic pentru Brașov

Proiectul înfrățirii dintre Brașov și Cracovia, al doilea oraș ca importanță al Poloniei, a fost adus în discuție astăzi, în cadrul întâlnirii dintre Consulul Onorific al Republicii Polone la Brașov, domnul Janusz Wiesław Szaliński, și primarul Brașovului, Allen Coliban. Potrivit consulului onorific al Poloniei în Brașov – care locuiește de aproape două decenii în Brașov și se consideră un ambasador al Brașovului în Polonia – cele două orașe sunt foarte asemănătoare, iar președintele Cracoviei (funcție echivalentă primarului, n.n.) s-a arătat interesat de o astfel de colaborare.

„Am avut o întâlnire cu consulul onorific al Poloniei la Brașov, am discutat despre perspectivele de colaborare. La modul concret, există dorința aceasta de înfrățire între Brașov și Cracovia, sunt două orașe medievale, două orașe cu centre istorice, două orașe cu foarte multe puncte comune, și vom avansa în perioada următoare cu întâlniri la nivel diplomatic pentru a concretiza această înfrățire. Pe de altă parte, am discutat despre potențialul de colaborare în domeniul turismului, există tot mai mulți turiști polonezi care vin în zona Brașovului și ne bucură acest lucru, mai ales în contextul în care acest aflux se produce în acest moment, fără o campanie în acest sens. Deci, potențial de creștere există în continuare. Am vorbit despre agricultură și despre felul în care ar putea fi legate căi de comunicare între universitățile din Polonia și institutele de cercetare pe care le avem în zona Brașovului – Institutul de cercetare în domeniul cartofului și al sfeclei de zahăr și cel de cercetare în pajiști. Am vorbit și despre schimburile culturale, despre artiștii polonezi care vor să viziteze Brașovul și să creeze aceste punți între Polonia și Brașov“, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Primăria Brașov a semnat contractul de lucrări pentru grădinița din Bartolomeu Nord. Este prima care se construiește în acest cartier în ultimii 100 de ani

Parteneriatul cu orașul polonez are mai multe argumente. Ca și Brașovul, are un centru vechi, medieval, dar și experiența regimului comunist. În mod tradițional Cracovia a fost considerată ca fiind unul dintre municipiile importante ale Poloniei din punct de vedere artistic, cultural și știintific. Este de asemenea un important centru turistic, fiind ținta a peste 7 milioane de turiști anual. Cracovia este unul dintre cele mai de seamă centre culturale, academice, artistice și economice ale Poloniei și este unul dintre orașele înfrățite cu Nürnberg-ul (ca și Brașovul), iar împreună cu partenerii germani, în anul 2019, au fost puse bazele unei colaborări între cele trei orașe, în domeniul schimburilor culturale pentru tineret, care s-a concretizat prin obținerea unei finanțări prin programul Erasmus+, în baza căreia vor fi organizate în cursul anului 2021 două cursuri, la Nürnberg și Cracovia, adresate persoanelor implicate în activități pentru tineret.

Citeste și:  Elevii dintr-o comună brașoveană primesc biciclete noi într-o mișcare pentru sănătate și mediu

De menționat că în 2019, Polonia și România au sărbătorit 100 de ani de relații diplomatice și sunt parteneri strategici. În octombrie 2007 au fost semnate Acordul de Colaborare Culturală dintre România şi Polonia si Acordul Interguvernamental privind colaborarea dintre Institutele Culturale din cele două ţări. La 5 martie 2009 a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Polone privind funcţionarea Institutului Cultural Român de la Varşovia şi a Institutului polonez din Bucureşti, iar în 2017 a fost semnat programul de aplicare a Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Polone privind colaborarea în domeniile științei, învățământului și culturii. Cooperarea în domeniul învăţământului se desfăşoară în bune condiţii, concretizându-se în schimburi de persoane pentru stagii de specializare, acordarea reciprocă de locuri la cursurile de vară de limbă, literatură şi civilizaţie, participarea la olimpiade şi concursuri şcolare organizate în cele două state, funcţionarea de lectorate. În cadrul Universităţii Jagiellone din Cracovia şi la Institutul de Romanistică din cadrul Universităţii „Adam Mickiewicz” din Poznan există catedre de filologie română, la care lectori din România predau cursuri de literatură, cultură şi civilizaţie românească. Asociaţiile româneşti din Polonia sunt: Asociaţia de prietenie polono-română – Integrarea” (Wrocław), „Societatea Polono-Română” (Cracovia), “Prietenia Polono-Română” (Katowice), “Comunitatea Bucovineană” (Zielona Góra).

Citeste și:  MDLPA: Noi investiții în infrastructura medicală, culturală, juridică și sportivă

,,Clubul polonezilor îndrăgostiți de România”, în Cracovia

Potrivit unui reportaj Agerpres, în Cracovia există un club al pasionaților de România și de Daciile vechi, înființat de doi soți care au vizitat România și care, deși 100% polonezi, au învățat românește. Declară public că iubesc România, vin anual de mai multe ori în vacanțe în țara noastră și o promovează asiduu la ei acasă. În jurul lor s-a format o adevărată comunitate româno — poloneză, deși comunitatea românească din Cracovia numără, oficial, doar 400 de membri. Clubul „Kornet Drum Bun“ arborează încă de la intrare drapelul României. Pe pereți sunt fotografii cu Dacii vechi și cu România, pe un perete este chiar un bot de Dacia. Localul este singurul din Polonia care vinde bere românească și unde se poate plăti în lei. Aici au loc petreceri, activități culturale, lansări de carte și concerte ale unor artiști români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.