Cresc bursele şcolare. Creşte şi media de la care acestea pot fi acordate

Bursele de performanţă, de merit, de studiu şi cele de ajutor social vor creşte începând cu semestrul doi al anului şcolar 2021-2022, după ce în şedinţa de guvern, de miercuri, a fost adoptată o hotărâre privind stabilirea cuantumului minim al burselor, diferenţiate pe categorii, a anunțat miercuri ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. În acelaşi timp, va creşte plafonul de la care acestea vor putea fi acordate: de la media 8,50 la media 9,50.

Ministrul a declarat că în ședința Guvernului a fost adoptată hotărârea de Guvern prin care cuantumul minim al burselor școlare se modifică în felul următor:

  • 500 ron, pentru bursa de performanță,
  • 200 ron, pentru bursa de merit,
  • 150 ron, pentru bursa de studiu,
  • 200 ron, pentru bursa de ajutor social
Citeste și:  Atelierele Creatorilor, în Săptămâna verde, la Centrul Cultural Reduta din Brașov

Astfel, bursele de performanţă vor creşte, de la 100 de lei la 500 de lei, iar bursele de merit se vor dubla, de la 100 la 200 de lei.

„Urmare a predării on-line, urmare a renunţării la teze, rezultatele au fost foarte mult distorsionate, în aşa fel încât 50% din elevii României s-ar fi încadrat la burse de merit, urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului şcolar 2020-2021”, a arătat Cîmpeanu într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

Ministrul a menţionat că în anul şcolar 2020-2021, un număr de 553.000 de elevi au înregistrat medii peste 8,50 şi 347.000 de elevi au avut medii peste 9,50.

Citeste și:  Atelierele Creatorilor, în Săptămâna verde, la Centrul Cultural Reduta din Brașov

Potrivit ministrului, Sorin Cîmpeanu, o creştere a burselor va încuraja performanţa, dar ar urma să ducă şi la reducerea abandonului şcolar. În acest sens, el a declarat că îşi menţine intenţia referitoare la condiţionarea acordării bursei de o bună prezenţă la şcoală, astfel încât elevii să nu aibă mai mult de zece absenţe nemotivate într-un semestru. Condiţia va fi reglementată prin ordin al ministrului Educaţiei.

„Această creştere semnificativă a burselor, de până la cinci ori, înseamnă pe de o parte o încurajare a performanţei, dar pe de altă parte înseamnă o măsură menită să reducă abandonul şcolar. În momentul în care mai mulţi copii din aceeaşi familie au şansa acestor burse, deja venitul din burse devine atât de atractiv, încât părinţii să susţină activitatea în şcoală a propriilor copii. Da, este o măsură care vizează ambele planuri, pentru că la zece absenţe nemotivate pe semestru, aceste burse se pierd”, a spus Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.