Creștinii ortodocși şi cei greco-catolici intră în Postul Paștelui

Creștinii ortodocși şi cei greco-catolici intră astăzi în Postul Paștelui, perioada de pregătire de şapte săptămâni pentru Învierea Domnului, sărbătorită anul acesta pe 24 aprilie. Credincioșii care țin post aleg să se abțină de la alimentele de origine animală – carne, lapte, ouă, dar și de la distracții.

Suntem în Anul omagial al rugăciunii, iar de luni, 7 martie, începe Postul Sfintelor Paști, dublă ocazie de introspecție, motiv „să intrăm în cămară” și să reflectăm la relația noastră cu Dumnezeu și cu semenii, la modul în care ne rugăm, trăim și simțim creștinește, potrivit Basilica.ro.

„Când te rogi, intră în cămara ta şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie. Când vă rugaţi, nu spuneţi multe ca neamurile, că ele cred că în multa lor vorbărie vor fi ascultate. Deci nu vă asemănaţi lor, că ştie Tatăl vostru de cele ce aveţi trebuinţă mai înainte ca să cereţi voi de la El” (Matei 6:6-8).

În această seară se oficiază Vecernia Iertării, apoi postul începe cu o săptămână de rugăciune. De luni până joi, în fiecare seară, se oficiază în biserici Pavecernița Mare cu câte un fragment din Canonul Sfântului Andrei Criteanul, un imn al pocăinței.

Citeste și:  Căldură doar la cerere în caloriferele din Brașov, racordate la sistemul public! Ce trebuie să știe locuitorii

Diminuarea hranei și renunțarea la produsele de origine animală ne ajută în demersul nostru. Completăm hrana materială puțină cu cea spirituală din belșug. Nu trebuie să vedem postul ca restricție. „Cine postește dar nu se roagă, nu se bucură”, a spus duminică Patriarhul Daniel, potrivit Basilica.ro.

Acest post este privit ca o instituţie de origine apostolică. Dar în primele trei secole durata şi felul postirii nu erau uniforme peste tot. Vezi mai multe detalii istorice aici.

Foto. Agenția de știri Basilica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.