Croații învață să se adapteze la Euro (€) – noua monedă, devenită oficială de la 1 ianuarie 2023

Croații învață să se adapteze cu noua monedă, euro, care a devenit oficială de la 1 ianuarie 2023. Iar cel mai bun loc pentru a exersa trecerea la moneda europeană este piața. Cei mai în vârstă întreabă ce prețuri sunt în vechea moneda, kuna, și plătesc în euro, potrivit Televiziunii Române.

Moneda euro și-a intrat în drepturi și la piață, în Croația. Legumele și fructele se vând acum în moneda europeană și de aceea, înainte să meargă la piață, mulți croați se opresc la bancă sau la automatul bancar pentru a retrage euro din conturi.

La unele produse, prețurile sunt și în euro și în kuna, fosta monedă, în timp ce la altele doar în euro. Micii comercianți se adaptează și ei noilor condiții.

Citeste și:  Ediție istorică FIDELIS: Cea mai mare sumă investită în cadrul unei emisiuni 

Unii pensionari care nu au apucat să schimbe banii în euro, merg la piață cu vechea monedă. Cei care mai au încă bani lichizi în moneda kuna au timp până pe 14 ianuarie să îi schimbe.

Potrivit presei de la Zagreb, în rândul populației este o stare de neliniște pentru că se așteaptă la o creștere a prețurilor după adoptarea euro. Multe prețuri au fost rotunjite în plus la schimbul din kuna, în euro.

Croaţia a spus adio monedei sale, kuna, devenind al 20-lea membru al zonei euro. În acelaşi timp, este cel de-al 27-lea stat care a aderat la Spaţiul Schengen, o zonă vastă în care peste 400 de milioane de persoane pot călători liber, fără controale la frontierele interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.