Crucea de pe Catapeteasma Catedralei Naționale este gata de montaj

Crucea cu moleniile (Maica Domnului și Sfântul Apostol Ioan Evanghelistul) care încheie în partea de sus compoziția Catapetesmei Catedralei Naționale este gata de montaj, potrivit basilica.ro.

*moleniile - cele două două icoane plasate de-o parte și de alta a Crucii care încheie catapetesmele bisericilor ortodoxe reprezentând pe Maica Domnului și pe Sfântul Apostol Ioan. Termenul molenii este de origine slavă și nu are corespondent în limbile occidentale. La singular, termenul molenie înseamnă „rugăciune” în limba slavonă.

Această lucrare are aproximativ 5 metri înălțime. Întreaga Catapeteasmă, dar și pictura pereților Catedralei Naționale sunt realizate de o echipă coordonată de pictorul bisericesc Daniel Codrescu.

Proiectele în mozaic sunt inițial pictate după care se aplică teserele fabricate în atelierul Orsoni din Veneţia, a explicat pictorul Daniel Codrescu.

*tesera (tessera) - bucată mică de piatră sau marmură, din sticlă de Murano, gresie sau ceramică glazurată, de formă cubică sau prismatică folosită la realizarea lucrărilor în tehnica mozaicului. În antichitate, tessera se referea la o bucată mică de os, metal, argilă, de formă rectangulară sau neregulată care servea ca jeton, ca bilet de intrare la spectacole sau ca bon pentru distribuția de cereale.

Crucea cu moleniile va fi montată la 18 metri înălțime pe catapeteasma unică în toată lumea ortodoxă.

Potrivit coordonatorului lucrării, crucea de pe Catapeteasma CMN este o reprezentare care își are sursele de inspirație în pictura bizantină cu trimiteri și la pictura moldovenească. Ea este, de asemenea, inspirată din picturi de la Lavra Mănăstirii Studenița, de la Mănăstirea Moldovița, dar și din crucifixele lui Cimabue și Giotto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.