Cursuri Braille oferite gratuit de Asociația Nevăzătorilor din România, la Brașov

Ieri, 4 ianuarie 2022, s-au împlinit 113 ani de la nașterea lui Louis Braille, pedagogul francez care, pentru a veni în sprijinul persoanelor nevăzătoare, a inventat și dezvoltat albabetul care-i poartă numele. Cu această ocazie, membrii Asociației Nevăzătorilor din România reamintesc că la Brașov sunt organizate permanent cursuri Braille gratuite pentru cei interesați.

„Cursurile se fac la sediul Asociației, pe strada Castelului nr. 106, în fiecare luni. Este un alfabet în relief pe care de obicei copiii nevăzători îl învață în școlile speciale, însă noi avem mulți membri care și-au pierdut vederea la vârsta adultă, din cauza unor boli cum ar fi diabetul sau a altor boli ereditare”, a declarat pentru RRBV, președintele filialei din Brașov, Virgil Lazăr.

Alfabetul Braille este un sistem de scriere folosit de cei cu deficiențe de vedere. Literele sunt compuse din puncte ieșite în relief care pot fi simțite cu ajutorul degetelor. Literele de la A la Z au fiecare semne corespunzătoare în Braille.

Citeste și:  Protest împotriva discriminărilor salariale la APM Brașov

Sistemul a fost creat de Louis Braille în 1825.Sistemul se bazează pe o matrice de șase puncte aranjate pe două coloane de câte trei puncte, beneficiind de următoarea notație astfel:

  • Punctul 1 în stânga sus, rândul 1 coloana1;
  • Punctul 2 în stânga mijloc, rândul doi coloana 1;
  • Punctul 3 în stânga jos, rândul 3 coloana 1;
  • Punctul 4 în dreapta sus, rândul 1 coloana 2;
  • Punctul 5 în dreapta mijloc, rândul 2 coloana 2;
  • Punctul 6 în dreapta jos, rândul 3 coloana 2.

Pentru a atinge un număr cât mai mare de caractere și simboluri reprezentate, sistemul apelează la numeroase aranjamente ale celor 63 de combinații de puncte ale grupului fundamental. Cele 63 de combinații posibile din acest tipar alcătuiesc litere, numere, semne de punctuație, cuvinte obișnuite precum și, un, o. Se pot reprezenta un număr mult mai mare de semne din diverse sisteme cum ar fi cel matematic, logic, muzical, etc. Sistemul Braille se folosește de asemenea de context pentru a conferi aceluiași aranjament de semne sau combinație de puncte semnificații multiple.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.