Curtea a fost neîncăpătoare la RESFINȚIREA Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Moieciu de Sus

Mulţimi de credincioşi din ţinutul Branului au participat în Duminica Sfinților Români la resfinţirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Moieciu de Sus, județul Brașov. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, potrivit mitropolia-ardealului.ro

Biserica actuală din Moieciu de Sus a fost zidită în jurul anului 1837 şi a fost renovată în ultimii ani la interior şi la exterior, iar Sfânta Masă și catapeteasma au fost refăcute.

Sfânta Liturghie la care au participat oficialităţi şi oaspeţi, precum şi fii ai satului, a fost oficiată pe o scenă amenajată în curtea bisericii, iar răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române.

Citeste și:  Castelul Bran își deschide porțile pentru "Noaptea Muzeelor"

La final, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre însemnătatea sfințirii unei biserici și depsre chemarea de a ne sfinți viețile prin Sfintele Taine și lucrările sfințitoare din Biserică.

„Biserica este pentru noi un loc sfințit și sfințitor pentru că noi primim în biserică Sfintele Taine, mijloace pentru câștigarea vieții veșnice. Ele ne sunt oferite nu doar pentru ocrotirea noastră aici, pe pământ. Primele Taine le-am primit încă din pruncie, Botezul, Mirungerea și Împărtășania. (…) Dumnezeu ne lasă în sufletul nostru puterea de a da răspuns unei chemări și să înțelegem că toate lucrările întâmplate în viața noastră nu sunt altceva decât rânduieli ale lui Dumnezeu. Au venit bucurii și întristări, au venit și încercări, dar încercările sunt lăsate de Dumnezeu ca să trecem peste ele. ”, a subliniat ierarhul.

Citeste și:  Noile containere anti-urs: O soluție inovatoare pentru protecția împotriva ursului

Distincții și aprecieri

Lucrările de renovare şi de înfrumuseţare au fost realizate în ultimii ani cu sprijinul credincioșilor din localitate și a autorităților locale.

„Biserica actuală din Moieciu de Sus a fost ridicată pe locul unei vechi biserici de lemn, în anul 1837. Lucrările au durat doi ani, iar peste alți patru ani au fost finalizate lucrările de înfrumusețare. Cunoaștem din documentele rămase faptul că, după 30 de ani, a suferit ample renovări, iar în perioada 1953-1957 locașul a fost renovat. Începând cu anul 2012 am început noi lucrări de renovare a bisericii, acoperișul a fost schimbat, fațada a fost renovată, curtea a fost pavată, iar la interior s-a schimbat iconostasul, s-a înlocuit mobilierul bisericesc și iată că acum am trăit o mare bucurie prin resfințirea locașului de cult”, ne-a spus parohul de la Moieciu de Sus, Dorin Nicolae Dumbravă.

Citeste și:  Descoperă splendoarea naturii României pe cea mai încântătoare rută feroviară: 14 tuneluri și 10 viaducte

La final IPS Laurenție a oferit distincția „Crucea Șaguniană pentru laici” domnului Mircea Manea, primarul comunei Moieciu. De asemenea, preotul paroh a primit Distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna”, iar cei care au sprijinit lucrările de renovare a bisericii au primit din partea ierarhului acte de cinstire.

Sursă: Mitropolia Ardealului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.