Curtea de Apel Braşov va ataca decizia justiţiei din Malta de a nu-l extrăda pe Paul al României

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă că magistraţii Curţii de Apel Braşov vor trimite o adresă oficială către Parchetul din Malta pentru a solicita să exercite la timp calea de atac în cazul lui Paul al României, ”să nu existe erori de procedură, ca în cazul parchetului din Franţa”, potrivit G4media.ro.

Curtea de Apel Brașov a înaintat o solicitare către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru a clarifica aspecte legate de participarea directă a statului emitent al unui mandat european de arestare (MEA) în procedurile judiciare desfășurate într-un alt stat membru.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat pentru News.ro că există îngrijorări cu privire la aplicarea corespunzătoare a legislației UE privind MEA și că aceste preocupări vor fi prezentate în fața judecătorilor CJUE, împreună cu toate argumentele relevante. Această solicitare vine în contextul dificultăților întâmpinate în cazul extrădării lui Paul al României, care a scos la iveală posibile lacune în cooperarea judiciară europeană.

Citeste și:  18 persoane aflate în situații critice salvate de pompieri în ultimele 24 de ore

”Instanţa din Malta a respins predarea lui Paul-Philippe în România. Hotărârea poate fi atacată în termen de 3 zile. Instanţa de executare, Curtea de Apel Braşov, va face o adresă oficială către parchetul din Malta, prin care le va solicita să exercite la timp calea de atac, să nu existe erori de procedură, ca în cazul parchetului din Franţa”, a anunţat, luni seară, Alina Gorghiu.

Potrivit acesteia, statul român se foloseşte de toate pârghiile legale pentru a aduce toţi fugarii în ţară.

”Cu această ocazie, trebuie să amintesc de cel mai recent demers în acest sens. Colegii de la Curtea de Apel Braşov au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a se pronunţa cu privire la câteva întrebări preliminare. Practic, să spună dacă în cazul predării lui Paul este respectată legislaţia UE în materia mandatului european de arestare. În jurisprudenţa CJUE s-a consacrat că, doar în circumstanţe excepţionale, instanţele pot refuza punerea în aplicare a unui mandat european de arestare. Ca exemplu, CEDO a condamnat Belgia după ce a refuzat să execute un mandat european de arestare (Castano c.Belgiei)”, a adăugat ministrul Justiţiei, citată de G4media.ro.

Citeste și:  Concert de muzică corală susținut de Vocal Pur, la Biserica Neagră din Brașov

Ministrul Gorghiu a arătat că, în virtutea principiului recunoaşterii reciproce, al încrederii reciproce şi al cooperării loiale, Curtea de Apel Braşov solicită CJUE să se pronunţe cu privire la participarea directă a statului emitent al unui MEA în procedura internă desfăşurată în alt stat.

Paul-Philippe, în vârstă de 75 de ani, a fugit din România în 2020 când a fost condamnat la aproape trei ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie legată de retrocedarea ilegală a imobilelor din apropierea Bucureştiului, asupra cărora a pretins în mod fals proprietatea (dosarul Ferma Băneasa), scrie Times of Malta.

În iunie 2022, a fost reţinut la Paris, dar o Curte de Apel a refuzat să-l extrădeze în România.

Citeste și:  Alarmant! Mii de elevi cu note sub 5, admiși la liceu

Paul-Philippe locuieşte în Italia, dar a ajuns în Malta luna trecută, la o conferinţă, şi a fost reţinut în baza unui mandat european de arestare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.