De astăzi, Brașovul are primele două defibrilatoare instalate în zone publice. Acestea pot salva viața brașovenilor sau turiștilor în cazul unui infarct

Reprezentanții Filialei Brașov a Caravanei cu Medici au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, primele două defibrilatoare externe automatizate instalate pe domeniul public, echipamente care au rolul de a asigura intervenția rapidă pentru a salva viața celor care suferă un infarct. La initiativa Caravanei cu Medici, a luat nastere proiectul „O secunda pentru viata”. Comunitatea si companiile brasoveane s-au mobilizat exemplar. Evenimentul Brasov Heroes organizat de Fundatia Comunitara Brasov, a adus laolalta un numar mare de alergatori. Proiectul a fost imbratisat de companii brasovene, care au sustinut financiar procurarea defibrilatoarelor. Acestea au fost instalate în două zone intens circulate, Piața Sfatului și Livada Poștei. Defibrilatoarele au fost donate municipalității de către această asociație ca parte a proiectului „O secundă pentru viață”, inițiat de dr. Alexandru Covaciu.

,,Am amplasat două defibrilatoare externe în Brașov, unul în Piața Sfatului și unul Livada Poștei. Ele sunt singurele care pot fi accesate 24 de ore din 24. A doua parte a acestui proiect constă în oferirea de cursuri de prim ajutor în școlile din jurul zonei unde am amplasat aceste defibrilatoare. După cum știți, în România există foarte puține defibrilatoare amplasate în locuri publice. Pe lângă asta, nu foarte mulți știu să le folosească, și mai puțini au noțiuni elementare de resuscitare cardio-pulmonară. Practic, prin acest proiect, și amplasarea defibrilatoare lor și oferirea cursurilor de resuscitare în școli, vom închide cercul salvatorilor și vom avea un proiect cu adevărat cu succes. Gândiți-vă că în primele trei minute după un stop cardiac, creierul moare. Timpul de răspuns a unei ambulanțe în Europa este de opt minute. Dacă nu avem noțiunile acestea, practic acel om care suferă un stop cardiac, un om care poate fi salvat, pierde această luptă”, a declarat dr. Alexandru Covaciu, care a mai precizat că aparatul costă 11.000 de lei și că, potrivit normelor europene, ar trebui să existe cel puțin un astfel de aparat la 10.000 de oameni.

Citeste și:  Craft Show. Ateliere demonstrative de meșteșuguri casnice - țesut și cusut, la Brașov

Defibrilatorul extern automatizat este un dispozitiv portabil ce induce restabilirea ritmului normal al inimii prin aplicarea energiei electrice în caz de aritmii ventriculare cu risc înalt de deces, precum tahicardia, flutterul sau, mai ales, fibrilația. Utilizarea acestuia este ușor de înțeles, astfel că, salvarea unei vieți devine realizabilă.

Ele sunt dotate cu asistență vocală, prin intermediul căreia cel care intervine primește toate informațiile necesare și i se explică fiecare pas în parte, astfel că riscul ca intervenția să fi greșită este minim. Totodată după aplicarea electrozilor, aparatul evaluează dacă este necesar să trimită un impuls electric sau resuscitarea trebuie continuată prin compresie.

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

Prezent la acest eveniment, primarul Allen Coliban le-a mulțumit celor care au făcut posibil acest lucru, asociației, dar și sponsorilor și celor care au alergat în cadrul Brașov Heroes pentru a susține această cauză.

,,Aceste defibrilatoare sunt foarte importante, în primul rând dacă ne uităm la impactul deceselor cauzate de stopuri cardio-respiratorii care ar putea fi evitate. Vorbim de sute de mii de astfel de cazuri anual. Cred că mulți dintre noi avem astfel de exemple în familii. Personal, tatăl meu a decedat în urma unui stop cardio-respirator care ar fi putut fi evitat. Ar fi putut fi salvat. Avem nevoie de astfel de infrastructură în spații publice și cu atât mai mult în zonele cele mai tranzitate. Iar Brașovul este, pe lângă unul dintre orașele mari din România, și un oraș turistic; faptul că avem amplasate primele două astfel de defibrilatoare externe automate în Piața Sfatului și în Livada Poștei este un lucru foarte bun. Mă bucur că există un plan și un proiect și de conștientizare și de educare în rândul elevilor, pentru că fiecare dintre noi ar trebui să stăpânim aceste manevre în acordarea primului ajutor”, a precizat primarul Allen Coliban.

Valoarea acestui proiect este de 22.000 de lei, pentru ambele defibrilatoare, Asociația Caravana cu Medici a strâns această sumă atât prin proiectul înscris la cursa cu obstacole a comunității, Brașov Heroes, derulat de Fundația Comunitară, dar și prin sprijinul unor parteneri privați: Velmoft, Instal-Dac, Vasco, Instal Carpatica.

Citeste și:  Exponate inedite la primul muzeu al sporturilor din România, inaugurat la Brașov

,,A fost un proiect în cadrul programului de finanțare Brașov Heroes al Fundației Comunitare, ajuns anul acesta la a IX-a ediție. Considerăm că este un proiect relevant pentru comunitatea noastră, un proiect unic prin faptul că nu a mai existat așa ceva implementat, și este clar de ce este extrem de important: fiindcă salvează vieți și va salva vieți de acum încolo mulți ani de zile. Bineînțeles, e important să avem și aceste cursuri de prim ajutor, ca să fie cât mai multe persoane care să știe să folosească defibrilatorul. «Caravana cu medici» este a doua oară într-un proiect de finanțare la noi. Sperăm să colaborăm și în continuare cu ei. Sunt două defibrilatoare amplasate în momentul de față, dar ne dorim să fie cât mai multe, în toate cartierele Brașovului”, a explicat Laura Popeea, directorul executiv al Fundației Comunitare.

Conform primarului, acest proiect va fi extins și în alte zone ale orașului, obiectivul pentru 2023 fiind de a mai avea încă 5 astfel de defibrilatoare, astfel că în proiectul de buget va propune alocarea sumelor necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.