De astăzi, fosta Bancă Săsească din 1906 devine Banca de cultură Apollonia

  • Cel mai nou și amplu hub de cultură din Brașov își deschide porțile pentru artiștii brașoveni, pentru toți cetățenii orașului, dar și pentru turiștii care îl vizitează.

De astăzi, una dintre clădirile reprezentative ale Brașovului din perioada începutului de secol XX își recapătă importanța în viața comunității. Construită în 1906, ca Bancă Națională Săsească, după 116 ani devine Banca de Cultură Apollonia, cel mai mare centru cultural al Brașovului, în urma unei investiții în lucrări de reabilitare și restaurare de peste 17 milioane de lei.

,,În primul rând, dacă ne uităm la ani, ar fi important de amintit că ne aflăm într-un monument istoric de importanță majoră pentru Brașov, un monument care a împlinit 116 ani, dintre care 25 a stat închis, nefolosit. Lucrările au durat patru ani de zile, au început în 2018, au implicat mai multe acțiuni, de la consolidarea structurii până la intervenții pe fațade și pe interioare. Sunt lucrări avizate de către Direcția de Cultură, au fost de o complexitate deosebită și suntem în momentul în care putem să le redăm acest imobil brașovenilor, în destinația principală, ca «Bancă de cultură Apollonia». Bancă pentru că este fosta Bancă săsească, aceasta este denumirea care a consacrat clădirea, cultură pentru că va fi cel mai mare hub cultural al Brașovului, și Apollonia, după numele Apolloniei Hirscher, care tronează pe frontispiciul acestei clădiri. Începând de astăzi, deschidem Banca Culturală Apollonia pentru brașoveni, deschidem acest hub cultural într-o colaborare cu Filarmonica Brașov. Este un proiect pilot: încercăm să impunem acest obiectiv cultural în agenda brașovenilor și să îl permanentizăm printr-o structură care urmează a fi votată de către Consiliul Local. Vrem să înființăm o nouă instituție de spectacole, fie că va fi așezământ cultural, fie că va fi o instituție de spectacole, și să aibă o structură de administrare care să se ocupe pe mai departe de curatorie și de tot ce va însemna calendarul de evenimente“, a declarat primarul Allen Coliban.

Fosta Bancă Săsească este un imobil reprezentativ pentru Brașov, fiind inclus pe lista monumentelor istorice de importanță națională. Imobilul a fost construit după planurile arhitectului Albert Schuller (care a proiectat și Hotelul „Coroana”), fiind unul dintre puţinele edificii „Jugendstil” din oraș.

Citeste și:  Primăria Brașov a semnat contractul de lucrări pentru grădinița din Bartolomeu Nord. Este prima care se construiește în acest cartier în ultimii 100 de ani

Inițial, în clădire a funcționat Banca Națională Săsească, iar din 1929, Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naționalizat și preluat de Societatea Națională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanțe, iar după 1990 a devenit sucursală a Bancorex, instituție financiară care a dispărut la sfârșitul anilor ’90. Ulterior, în 2011, imobilul a fost preluat în proprietate și administrare de către municipalitate.

Lucrările de restaurare a clădirii au început în 2018, timp în care s-au executat lucrări de consolidare a structurii de rezistență, s-a înlocuit acoperișul cu unul specific acelei perioade, s-au refăcut toate instalațiile, s-au instalat două lifturi, s-au restaurat fațadele, terasa și tâmplăriile interioare și exterioare și au fost amenajate spațiile interioare*.

Accesul în clădire se face pe ambele laturi, atât din strada Republicii, cât și din strada M. Weiss. Clădirea are subsol, parter, două etaje și un pod foarte înalt.

Construcția a fost concepută inițial pentru programul de bancă, cu spații pentru public la parter, iar la etajele 1 și 2 cu spații de locuit.

Pe locul edificiului s-a aflat locuința celebrei negustoare din secolul XVI Apollonia Hirscher, cunoscută pentru faptul că afacerile ei se întindeau până în cele mai îndepărtate colțuri ale Austriei și Turciei, dar și pentru donațiile făcute orașului. „Casa Negustorilor”, din Piața Sfatului (fostul restaurant Cerbul Carpatin, n.n.), a fost realizată exclusiv din fondurile ei.
În amintirea Apolloniei Hirscher, pe clădirea noii Bănci Săsești au fost puse renumitele coarne de cerb, devenite ulterior un simbol al clădirii. De asemenea, pe fațadă a fost pictată și o frescă-medalion în care apare Apollonia Hirscher.

Citeste și:  MDLPA: Noi investiții în infrastructura medicală, culturală, juridică și sportivă

Pictura originală a fost făcută de Friedrich Mieß, acoperită apoi în jurul anului 1950 și restaurată în întregime în 1972, de către Gisela Richter.

Pentru a marca deschiderea imobilului recent restaurat, Primăria Brașov, în parteneriat cu Filarmonica, organizează, în cadrul evenimentului ,,Magia iernii la Brașov”, de astăzi și până în 15 ianuarie, o serie de evenimente culturale pentru brașoveni și pentru cei care ne vizitează orașul.

„Având în vedere că este vorba de un hub cultural, avem expoziții, avem inclusiv instalații de new media și vom porni întreg evenimentul astăzi, în data de 16 decembrie, cu un video mapping, la ora 18.00. Expoziția de fapt începe din afara clădirii. De aceea, la intrare am construit niște porți, care practic te transportă într-o altă dimensiune, dimensiunea aceasta culturală, a Băncii de cultură Apollonia, urmând să descoperim aici expozițiile care au loc: instalațiile de new media, acum ne aflăm într-un spațiu cu o expoziție a lui Ștefan Popescu, o expoziție care vine din Tezaurul României, realizată împreună cu prietenii noștri de la Art Safari – din fericire am reușit să-i convingem să vină aici cu această minunată expoziție, zic eu o premieră pentru Brașov – și pe lângă aceasta avem expoziția de fotografie a lui Iosif Trif, un fotograf brașovean, avem cafeneaua culturală a artiștilor brașoveni, iar la etajul întâi avem o expoziție a pictorului brașovean Ștefan Mironescu și o colaborare cu Muzeul de Artă Brașov, o colecție cu grafică a Brașovului din secolele XVIII-XIX. Intrarea este gratuită, avem program de marți până duminică. Luni, ca în orice galerie, este închis. Evenimente în principal sunt joi, vineri, sâmbătă și/sau duminică“, a declarat Dragoș Dimitriu, directorul Filarmonicii Brașov.

Pentru a sublinia importanța acestui centru pentru dezvoltarea culturii brașovene, un spațiu aparte este dedicat promovării artiștilor contemporani din orașul nostru. În perioada 23 noiembrie – 4 decembrie, 70 de artiști brașoveni au prezentat unui juriu format din specialiști lucrările pe care vor să le prezinte vizitatorilor. Cei trei membrii ai juriului au selectat 68 de lucrări realizate de 57 de artiști, dintre care 12 vor fi expuse permanent, iar 56 vor fi expuse prin rotație.

Citeste și:  Serviciul Uber Green se lansează în Brașov. Compania aniversează 6 ani de eco-mobilitate în România

Programul Băncii de Cultură Apollonia, în perioada 16 decembrie – 15 ianuarie, va fi:

  • marți – joi: 12:00 – 21:00;
  • vineri – duminică: 10:00 – 22:00;
  • luni: închis.

Expoziții permanente ale Băncii de Cultură Apollonia sunt:
⦁ Ștefan Popescu. Povestea călătoriilor. Expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și ArtSafari – curator dr. Elena Olariu;
⦁ Șcheii Brașovului în lucrările lui Ștefan Mironescu. Colecția muzeului Bisericii Sf. Nicolae – Prima Școală Românească – curator dr. Ioan Cornea;
⦁ Frank Serge Lehmann. Between Two Worlds. The Privilege of Free Representation – curator Alexandra Ardelean;
⦁ Iosif Trif – Les couleurs de la joie;
⦁ ,,Călătoria” – Expoziție colectivă destinată prezentării creației de artă vizuală locală.
Participarea la toate evenimente desfășurate de Banca de Cultură Apollonia este gratuită.

La sfârșitul acestei săptămâni, vizitatorii se pot bucura de concerte, vernisaje, un atelier de caligrafie și un spectacol de video mapping.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.