kis fm

De ce a întârziat construirea spitalului modular din Brașov

Scandal între Fundația Hera și conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov pe tema construirii spitalului modular. Fundația Hera a pus cu titlu gratuit la dispoziția Consiliului Județean Brașov și Spitalului Județean proiectul spitalului modular, însă lucrările de construire a unității medicale nu au fost demarate până pe 23 iunie.

Fundația a cerut explicații conducerii Spitalului Județean, dar nu a primit niciun răspuns, deși datele solicitate erau publice. În replică, reprezentanții Hera au amenințat cu procese conducerea Spitalului Județean, intenție anunțată printr-un comunicat de presă de reprezentanții fundației.

”În condițiile în care Grupul de Comunicare Strategică anunță creșterea galopantă a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus și dat fiind faptul că numărul de paturi pentru tratarea pacienților infectați este deja insuficient, Fundația HERA a cerut în repetate rânduri conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov detalii privind motivele întârzierii demarării lucrărilor de execuție a spitalului modular secție exterioară ATI pentru tratarea pacienților cu Covid19, precum și informații despre termenele de execuție.
Astfel, Fundația HERA a formulat astăzi, 28.07.2020, o reclamație administrativă adresată Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, întrucât la cererea trimisă prin e-mail la data de 23 iunie 2020, precum și la cea depusă personal la 14 iulie 2020, nu s-a primit niciun răspuns. Documentele de interes public pe care le-am solicitat în baza legii nr 544/2001, privind liberul acces la informații de interes public, sunt următoarele:

  1. Contractul de atribuire privind construirea spitalului modular Covid, în integralitatea sa,
  2. Motivele pentru care, până la data de 23 iunie 2020, lucrările nu au fost demarate, ținând cont de faptul că la data de 27 aprilie a fost emisă autorizația de construire, iar procesul verbal de deschidere a ofertelor a fost încheiat cu data de 13 mai 2020.
Citeste și:  3.218 cazuri noi Covid: 66 de decese - 1.089 de pacienți la ATI!

În cazul în care soluționarea amiabilă pe care extrajudiciară a prezentei dispute nu va fi posibilă, vom fi puși în situația de a efectua toate demersurile necesare pentru apărarea drepturilor și intereselor fundației, folosindu-ne de toate mijloacele legale de care dispunem, inclusiv de concursul instanțelor judecătorești competente.

Reamintim că Fundația HERA împreună cu Asociația Dăruiește Viață au pus la dispoziția CJ Brașov și Spitalului Clinic Județean de Urgență, cu titlu gratuit, proiectul spitalului modular, înțelegând urgența situației și necesitatea contribuției la lupta pentru combaterea Covid19”.

În plină criză de paturi ATI la Brașov, conducerea Spitalului Județean amâna construirea spitalului modular încurcându-se în hârtii

Citeste și:  6.665 de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost distribuite la Brașov

Conducerea Spitalului Județean Brașov a răspuns tot printr-un comunicat de presă, justificând întârzierea demarării lucrărilor de construire prin birocrație. Construcția spitalului modular a întârziat pentru că „trebuiesc respectați anumiți pași legislativi, fiecare etapă în definitivarea proiectului având nevoie de aprobările legale necesare: avize, autorizații, etc”.
În continuare conducerea Spitalului enumeră pașii care au dus la tergiversarea începerii lucrărilor: „s-a demarat procedura și s-a încheiat Contractul de Dirigenție de șantier, fiind necesar un studiu de piață”, „s-au stabilit următoarele etape respectiv pregătirea terenului, fiind negesară prezența tuturor operatorilor de utilități publice, a operatorului de iluminat public, deoarece în curtea spitalului de alfă 7 stâlpi, fiind necesară decuplarea acestora de la instalația electrică, tăierea a 7 arbori, pentru care s-a primit aproare de la Regia Pădurilor Kronstadt pe 22 iunie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.