De Ora Pământului, brașovenii sunt invitați să își spună părerea despre iluminatul arhitectural din Centrul Vechi

Pentru proiectarea viitorului Masterplan de Iluminat Arhitectural pentru Centrul Istoric, brașovenii sunt invitați să se plimbe prin centrul vechi, într-un context mai special, fără lumină în spațiile publice și, apoi, să transmită opinii specialiștilor despre cum ar trebui să fie iluminatul în Centrul Vechi al Brașovului. De Ora Pământului, sâmbătă, 25 martie 2023, în intervalul 20:30-21:30, pentru că, împreună cu peste 8.000 de orașe din 195 de țări, timp de o oră și Brașovul stinge lumina în oraș, se poate experimenta individual sau în grupuri, ce înseamnă un oraș fără electricitate pe străzi, și apoi, când se aprind din nou luminile, după ora 21:30, putem analiza, prin comparație, cât de mulțumiți suntem de iluminatul stradal și arhitectural.

Citeste și:  Peste 123.900 de persoane şi aproximativ 46.500 de mijloace de transport au tranzitat fro­ntiera în ultimele 24 de ore

Pentru cei interesați, există două variante de participare: Varianta 1. În timpul plimbării de sâmbătă seara, prin Centrul Vechi al Brașovului, participanții fac poze zonelor care le plac sau nu le plac din punct de vedere al iluminatului public. Postează acele poze în rețeaua de social media (Facebook, Instagram, TikTok etc.), cu hashtag-ul #HUBIN și câteva sugestii pentru specialiștii în iluminat.  Varianta 2. Participanții intră pe acest link (https://cercetari.ro/index.php?r=survey/index&sid=916567&lang=en – va fi activ începând cu sâmbătă, 25 martie 2023, ora 18:00) și răspund la chestionar. Dacă doriți să participați și să fiți informați despre acest demers, vă rugăm să completați și acest formular.

Pe parcursul plimbării, este important să avem în vedere următoarele:

  • Ce aspecte ale iluminatului din spațiul public sunt importante pentru fiecare?
  • Ce probleme ale iluminatului din Centrul Istoric al Brașovului putem identifica?
  • Ce zone din Centrul Istoric al Brașovului considerăm că sunt active seara?
  • Ce zone din Centrul Istoric ne-am dori să devină mai active seara?
  • Ce zone din Centrul Istoric al Brașovului le percepem ca fiind sigure/ nesigure seara?
  • Ce tip de lumină considerăm că este cea mai potrivită pentru Centrul Istoric: caldă/ neutră/ rece?
  • Ce monumente din Brașov considerăm ca au un iluminat plăcut?
  • Ce monumente din Brașov ne-am dori să fie iluminate?
  • Ce schimbări legate de iluminat ne-am dori să vedem în Centrul Istoric al Brașovului?
Citeste și:  Au început înscrierile pentru Concursul Internațional Cangurul Lingvist – Limba Engleză

Toți cei care participă la această acțiune (fie în varianta 1 sau 2) vor putea câștiga, prin tragere la sorți, vouchere de consum în locații selectate din Centrul Vechi.

Scopul acestei inițiative este de a aduna idei de la brașoveni, sugestii și opinii, dar și critici, preocupări și temeri cu privire la iluminatul din Centrul Istoric. Această acțiune se vrea a fi o activitate de conștientizare cu privire la iluminat, impactul acestuia asupra mediului și importanța iluminatului arhitectural pentru valorizarea patrimoniului cultural și natural din Brașov. Face parte dintr-un proiect al Agenției pentru Managementul Energiei și Protecția Mediului Brașov (ABMEE), proiectul HUB-IN, finanțat de Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.