Deputatul USR Braşov Tudor Benga propune trei soluţii pentru facilitarea votului din diaspora

Deputatul USR Braşov, Tudor Benga, a anunţat că joi, la prima şedinţă, noua Comisie specială privind modificarea legilor electorale şi-a asumat ca obiectiv să elaboreze o propunere legislativă privind votul din diaspora până în 5 iulie.

„Prima întâlnire a fost una mai degrabă organizatorică, în care am convocat toate instituţiile abilitate în 24 iunie, la o nouă şedinţă. Important este că ne-am asumat ca în 5 iulie să avem o propunere legislativă pregătită, care să intre apoi în circuitul parlamentar. Cu siguranţă că, pentru adoptarea actului normativ, va fi nevoie de convocarea unei sesiuni parlamentare speciale. Cred că înfiinţarea acestei comisii este benefică. Acum, rămâne de văzut dacă, prin înfiinţarea acestei comisii, se doreşte îmbunătăţirea legislaţiei sau dacă nu este decât o nouă modalitate de tărăgănare a lucrurilor. Parlamentarii USR sunt pregătiţi să lucreze la foc continuu pentru a pregăti un cadru legal care să le permită sutelor de mii de români care vor să îşi exprime votul în diaspora să poată să o facă, fără să stea 10 ore la cozi infernale”, a precizat Tudor Benga, care este şi coordonatorul Departamentului de reformă electorală din USR.

Citeste și:  Primăria Brașov amenajează peste 80 de locuri de parcare pentru cei care accesează serviciile instituției

În opinia deputatului braşovean, pentru facilitarea votului românilor din diaspora există trei soluţii care pot fi aplicate rapid, inclusiv la alegerile prezidenţiale din acest an.

„În primul rând, este vorba de votul anticipat. Se iau în considerare mai multe variante. Din punctul nostru de vedere, va rezolva parţial problema, astfel că este nevoie şi de alte măsuri. Mai exact, este nevoi de extinderea votului prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale, apoi şi la celelalte scrutine. Nu în ultimul rând,este nevoie de o regândire a secţiilor de votare atât din punct de vedere al organizării, inclusiv în ceea ce priveşte procedurile specifice, cât şi al numărului acestor secţii. Statul român spune că este dificil să optimizeze numărul secţiilor de votare, însă este datoria acestuia să facă toate demersurile necesare pentru a avea o evidenţă clară a numărului de români de peste hotare”, a argumentat deputatul USR Braşov, Tudor Benga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.