Descindere DIICOT la RATBV: Afacerea Menarini, în vizorul procurorilor

Desant la RATBV a procurorilor DIICOT. Afacerea Menarini a intrat în vizorul anchetatorilor. Oamenii legii au ridicat, la sfârșitul săptămânii trecute, sute de documente privind achiziția autobuzelor turcești în care călătorii și șoferii suferă împreună.

Procurorii verifică acum contractele prin care Primăria Brașov a achiziționat cele 105 autobuze Menarini.
În cauză procurorii au cerut sprijinul experților de la Autoritatea Rutieră Română pentru a evalua caracteristicile tehnice ale autobuzelor turcești dar și modificările care au fost făcute la softurile acestor vehicule.
De asemenea procurorii verifică și condițiile în care firma turcă a fost înscrisă și desemnată adjudecatara licitației pentru livrarea celor 105 autobuze la Brașov.

Potrivit anchetatorilor, autobuzele Menarini nu îndeplineau caracteristicile tehnice impuse pentru a se înscrie la licitația RATBV, însă prin modificarea parametrilor de funcționare a motorului, vehiculele au fost aduse „artificial” la performanțele vehiculelor oferite de firmele concurente.

Citeste și:  Târg de carte second-hand pentru copii și părinți, sâmbătă, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

În acest fel, reprezentanții turci s-au situat cu ofertele mult sub cele oferite de concurență, la un preț de producție mai mic.
Diferența a făcut-o motorizarea, de numai 8.000 de centrimetri cubi la autobuzele Menarini, când minimul acceptat pentru Brașov era de 12.000 de centrimetri cubi.

Diferența a fost suplinită prin resoftarea autobuzelor, cu ajutorul unui CIP. Montarea acestor cipuri presupune supraturarea autobuzelor și creșterea considerabilă a consumului de carburant și a uzurilor. Specialiștii estimează că autobuzele Menarini nu vor reuși să iasă funcționale din perioada de garanție.
Surse din interiorul RATBV au declarat că în cele câteva luni de funcționare regia de transport a cheltuit sume incredibile pentru reparațiile autobuzelor Menarini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.