Descoperire arheologică extraordinară pe un șantier din România: mormântul princiar al unui războinic înmormântat alături de calul său

Descoperire extraordinară pe șantierul autostrăzii A7. Lucrările de pe tronsonul dintre Ploiești și Buzău au scos la lumină mormântul princiar al unui războinic. Acesta a fost îngropat alături de calul său și înconjurat de peste 120 de obiecte de aur sau suflate cu aur. Artefactele au fost depozitate la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, din Capitală, unde vor fi curățate și reconstituite.

Mormântul războinicului descoperit pe șantierul autostrăzii A7 a fost datat de arheologi în perioada sfârșitului de secol 4, prima jumătate a secolului 5. Stilul policrom al obiectelor de podoabă descoperite în groapa funerară i-a ajutat pe specialiști să afle perioada în care au fost folosite, respectiv epoca migrației hunilor.

Citeste și:  CellEAST - Primul Concurs Internațional din România dedicat exclusiv Violoncelului. Premii în valoare de 11.000 euro

”E vorba de un mormânt de călăreț, inclusiv a fost descoperit și capul și o parte din cal, avea și o sabie lângă, aurită, un pumnal decorat tot cu aur, la picioare avea și un cazan de bronz și tolba cu săgeți, pe față avea o masca de au”, ne-a spus dr. Silviu Ene, cercetător științific institutul Vasile Pârvan.

”Este o descoperire de excepție, un mormânt de om de vază, îngropat cu toate însemnele sociale pe care le avea la momentul respectiv. Unele piese știm să le încadrăm în epocă, altele sunt descoperiri unicat în acest moment”, explică și dr. Radu Băjenaru, director adjunct la Institutul de arheologie Vasile Pârvan.

Citeste și:  Căldură doar la cerere în caloriferele din Brașov, racordate la sistemul public! Ce trebuie să știe locuitorii

Pe lotul din autostrada A7 unde a fost făcută descoperirea au fost deschise 4 situri arheologice. Vremea potrivnică, ploile, iar acum temperaturile scăzute au împiedicat munca arheologilor. Totuși, de la găsirea primului obiect din aur, o zi și o noapte s-a lucrat la foc continuu pentru a recupera obiectele în siguranță.

Aceste descoperiri arată pentru istorici, pentru arheologi, traseul pe care l-au urmat popoarele migratoare în periplul lor.

În județul Buzău sunt 6 situri unde au mai fost găsite obiecte specifice perioadei migratoare a vizigoților și hunilor.

”Hunii erau foarte interesați și apreciau foarte mult aurul, astfel că obiectele pe care le puneau în mormintele princiare erau realizate din aur și realizate în stilul policrom”, spune Gabriel Stăicuț, arheolog Muzeul Județean Buzău.

Citeste și:  Transavia Airlines vine pe Aeroportul Brașov? Zboruri directe către Paris-Orly posibile în 2025!

Una dintre cele mai valoroase descoperiri din perioada migrațiilor este Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut sub numele de ”Cloșca cu puii de aur”, care cântărește aproape 20 de kg. Acesta a fost cel mai mare tezaur de aur din lume până în 1921, când s-a descoperit mormântul lui Tutankhamon.

2 thoughts on “Descoperire arheologică extraordinară pe un șantier din România: mormântul princiar al unui războinic înmormântat alături de calul său

  1. Extraordinary!Un print! UN HUN HOT , UN FURACIOS! INCA UN HUN VENIT LA FURAT PE LA NOI! A OMORAT OAMENII SI I -A TALHARIT SI VOI IL NUMITI MARE PRINT, OM DE VAZA! UN GUNOI DE HUN VENIT LA FURAT!!!

  2. Si ce daca era perioada migratiilor , care e relevanta ? Problema e daca era mortul migrator sau nu , ca in perioada migratiilor erau si statornici ,vere .☝️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.