Deținuții politic anticomuniști, comemorați la Brașov

Instituția Prefectului județului Brașov, în colaborare cu Garnizoana Brașov, a organizat astăzi un ceremonial militar și religios pentru a marca Ziua Deținuților Politic Anticomuniști.
Au participat prefectul Mihai Cătălin Văsii, președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, reprezentanți ai Asociației Foștilor Deținuți Politic și ai Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, reprezentanți ai altor instituții publice, militari, public.
Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți de diferite confesiuni – ortodoxă, greco-catolică, evanghelică germană.
În cuvântul său, prefectul Mihai-Cătălin Văsii a spus:
„Suntem aici astăzi pentru a-i comemora pe cei căzuți victime celei mai negre perioade din istoria modernă a României. Suntem aici pentru a ne pleca frunțile, cu adânc respect și cu recunoștință, atât în fața memoriei celor care nu mai sunt, cât și în fața celor puțini care mai trăiesc printre noi ca niște icoane vii.
Sighet, Gherla, Aiud, Jilava, Râmnicu-Sărat, Pitești, Mislea, Poarta Albă, Salcia, Periprava și celelalte închisori, lagăre și colonii de muncă, centre de anchetă sau de triere și locuri de domiciliu obligatoriu unde au suferit cei deținuți politic sunt tot atâtea puncte pe harta terorii instaurate în România de regimul comunist.

Citeste și:  Cum arată vacanța de Paște după intrarea în spațiul Schengen: Luna mai vine cu schimbări în preferințele de călătorie ale românilor

Sunt, însă, și mult mai mult de atât. Aceste locuri, precum și cele în care au luptat și au murit membrii rezistenței anticomuniste din munți, reprezintă dovezi că au existat mulți, foarte mulți români care s-au împotrivit comunismului. Că au existat oameni care – așa cum scrie în testamentul politic al Grupului Carpatin Făgărășan – cu sângele și suferința lor «au spălat fața României, pătată de lașități și trădări». Că acești oameni au pus mai presus de orice, chiar de propria viață, onoarea, dorința de libertate, dragostea de neam și țară.
Îi comemorăm astăzi pe cei ce nu mai sunt, ne înclinăm în fața supraviețuitorilor, dar noi toți – și mai ales generația tânără – trebuie să rămânem fideli valorilor și principiilor care i-au călăuzit în lupta și în suferința lor. Pentru ca orori precum cele comise de regimul comunist să nu se repete”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.