Dezvăluiri șocante: Abuzurile asupra Palestinienilor într-un centru de detenție întunecat

Într-o bază militară care acum servește și drept centru de detenție în deșertul Negev al Israelului, un israelian care lucrează la facilitate a fotografiat două imagini ale unei scene pe care spune că încă îl bântuie.

Rânduri de bărbați în trening-uri gri sunt observați așezați pe saltele subțiri ca hârtia, înconjurați de sârmă ghimpată. Toți par legați la ochi, cu capetele plecate sub lumina puternică a reflectoarelor.

Un miros putred umplea aerul și camera era plină de zumzetul murmurelor bărbaților, a relatat israelianul prezent la facilitățile respective, pentru CNN. Fiindu-le interzis să comunice între ei, deținuții mormăiau pentru ei înșiși.
„Ni s-a spus că nu au voie să se miște. Trebuie să stea drept. Nu au voie să vorbească. Nu au voie să privească sub bandajele de la ochi.”

Gărzile au primit instrucțiuni „să strige uskot” – să tacă în arabă – și li s-a spus să „identifice persoanele problematice și să le pedepsească”, a adăugat sursa.

CNN a vorbit cu trei denunțători israelieni care au lucrat la tabăra deșertică Sde Teiman, care găzduiește palestinieni reținuți în timpul invaziei Israelului în Gaza. Toți au vorbit în ciuda riscului de repercusiuni legale și represalii din partea grupurilor care susțin politicile dure ale Israelului în Gaza.

Citeste și:  18 persoane aflate în situații critice salvate de pompieri în ultimele 24 de ore

Ei descriu o imagine a unei facilități în care medicii uneori amputează membrele deținuților din cauza rănilor suferite din cauza menținerii constante în cătușe; de proceduri medicale uneori efectuate de personal medical neexperimentat, ceea ce i-a adus reputația de „paradis pentru stagiari”; și unde aerul este îmbibat de mirosul rănilor neglijate lăsate să putrezească.

Potrivit relatărilor, facilitatea aflată la aproximativ 18 mile distanță de frontiera Gaza este împărțită în două părți: încăperi în care sunt plasați aproximativ 70 de deținuți palestinieni din Gaza sub restricții fizice extreme și un spital de campanie în care deținuții răniți sunt legați de paturi, purtând scutece și hrăniți prin pai.

„Le-au fost înlăturate orice urme de umanitate,” a spus unul dintre denunțători, care a lucrat ca medic la spitalul de campanie al facilității.

„(Bătăile) nu au fost date pentru a obține informații. Au fost date din răzbunare”, a spus un alt denunțător. „A fost o pedeapsă pentru ceea ce au făcut ei (palestinienii) pe 7 octombrie și o pedeapsă pentru comportamentul din tabără.”

Citeste și:  RATBV crește numărul de curse pentru festivalul ”Vama de la munte”

În răspuns la solicitarea CNN de comentarii cu privire la toate acuzațiile formulate în acest raport, forțele militare israeliene, cunoscute sub numele de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF), au declarat într-un comunicat: „IDF asigură o conduită corespunzătoare față de deținuții aflați în custodie. Orice acuzație de inconduita a soldaților IDF este examinată și tratată în consecință. În cazurile potrivite, se deschid anchete MPCID (Divizia de Investigare Penală a Poliției Militare) atunci când există suspiciunea unei conduite inconduite care justifică o astfel de acțiune.”

„Deținuții sunt legați la mâini în funcție de nivelul lor de risc și de starea lor de sănătate. Autoritățile nu cunosc incidente de legare nelegală la mâini.”

IDF nu a negat direct relatarile privind dezbrăcarea oamenilor de haine sau menținerea lor în scutece. În schimb, armata israeliană a declarat că deținuților li se redă hainele odată ce IDF a stabilit că nu reprezintă un pericol pentru securitate.

Citeste și:  Accident cu trei autovehicule implicate, pe centura municipiului Brașov

Raportele despre abuzurile de la Sde Teiman au fost deja mediatizate în presa israeliană și arabă după protestele grupurilor de drepturile omului israeliene și palestiniene cu privire la condițiile de acolo. Dar această mărturie rară a israelienilor care lucrează la facilitățile respective aduce mai multă lumină asupra conduitelor Israelului în timpul războiului din Gaza, cu noi acuzații de tratament necorespunzător. De asemenea, aruncă mai multă îndoială asupra aserțiunilor repetate ale guvernului israelian că acționează conform practicilor și legilor internaționale acceptate.

CNN a solicitat permisiunea de la armata israeliană pentru a avea acces la baza Sde Teiman. Luna trecută, o echipă CNN a acoperit un mic protest în afara porții principale, organizat de activiștii israelieni care cereau închiderea facilității. Forțele de securitate israeliene i-au interogat pe membrii echipei timp de aproximativ 30 de minute, cerând să vadă înregistrările făcute de fotojurnalistul CNN. Israelul supune adesea reporterii, chiar și pe cei străini, cenzurii militare în probleme de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.