Din sezonul 2023 – 2024, Poiana Brașov va avea încă două pârtii cu nocturnă: Lupului inferior și Drumul Albastru

Primăria Brașov a finalizat procedura de achiziție pentru realizarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de instalare a sistemului de iluminat pentru pârtiile de schi Lupului inferior și Drumul Albastru. Licitația a fost câștigată de SC Flash Lighting Services SRL, cu subcontractant VRD Proiect Invest SRL. Valoarea lucrărilor de proiectare și execuție ofertată este de 5,2 milioane de lei, la care se adaugă TVA.

Investiția face parte din programul municipalității de modernizare a domeniului schiabil din Poiana Brașov, care mai cuprinde, în acest an: cele 10 tunuri de producere a zăpezii artificiale (au fost livrate 7, iar ultimele 3 vor fi livrate astăzi), iluminatul pârtiei Drumul Roșu și instalarea unei nocturne pe pârtia Subteleferic (se lucrează la studiul de fezabilitate), construirea unor noi instalații de transport pe cablu (se relansează licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate) și amenajarea de surse noi de alimentare a lacului din Poiana Ruia (licitația pentru studiul de fezabilitate va fi lansată până la sfârșitul anului).

,,Poiana Brașov este stațiunea de schi aflată pe locul întâi în preferințele românilor, iar numărul de iubitori ai sporturilor de iarnă care au ales această stațiune confirmă acest lucru (în sezonul 2021 – 2022 s-au înregistrat peste 2 milioane de treceri prin turnichete, n.n.). Pentru a ne menține la cel mai înalt nivel, dar și pentru a reprezenta o alternativă viabilă pentru stațiunile de schi din alte țări cu tradiție, trebuie ca domeniul schiabil să fie la un nivel competitiv cu stațiunile de top, iar pentru asta trebuie să realizăm proiectele prevăzute în programul de modernizare a domeniului schiabil. Anul acesta am achiziționat 10 tunuri de zăpadă, care vor asigura înzăpezirea artificială în zonele deficitare, începem proiectul tehnic – și de la anul lucrările – pentru prima instalație de nocturnă montată în Poiană în ultimii 40 de ani și se lucrează la studiul de fezabilitate pentru iluminatul altor două pârtii, Drumul Roșu și Subteleferic. Etapa următoare va fi să îi adăugăm Poienii Brașov mai multe instalații de transport pe cablu, astfel încât să reducem din timpii de așteptare la cozi, și să identificăm noi surse de alimentare cu apă a lacului din Poiana Ruia, astfel încât să putem pregăti pârtiile indiferent dacă ninge sau nu”, a precizat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Brașovenii, cu privirea spre cer! Lansarea revistei ASTRA dedicate aviației locale

Prin proiectul de iluminare a pârtiilor Lupului inferior și Drumul Albastru, municipalitatea dorește să extindă perioada zilnică de schi pe acestea, astfel încât să crească atractivitatea stațiunii, pentru că va fi oferită o alternativă mai spectaculoasă de schi, după lăsarea întunericului. În același timp, va scădea și presiunea existentă la mijloacele de transport pe cablu care fac legătura cu partea superioară a masivului, pentru că pârtiile dispun de telescaunul Lupului.

Valoarea la care se va încheia contractul este de 5.199.996 lei fără TVA, durata lucrărilor de proiectare și execuție fiind de 8 luni, dintre care 2 luni pentru realizarea proiectului tehnic și 6 luni pentru execuția lucrărilor de instalare a sistemului de iluminat.

Citeste și:  Începe un proiect de infrastructură care va deschide calea unei noi conectări rutiere între Braşov şi Sibiu! O alternativă la DN1

Pentru pârtia Lupului, va fi iluminare în regim de competiție a 880 m de pârtie de schi, formată din 35 de stâlpi metalici pentru iluminat, 53 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED ALB, 34 aparate de iluminat tip stradal cu surse LED ALB, 12 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED RGB (acestea își pot schimba culoarea și pot fi folosite în cazul evenimentelor sportive, de exemplu la premierea sportivilor; ele vor fi montate în partea de jos a pârtiei, în zona stației inferioare a telescaunului Lupului), 34 module de telegestiune, 8 camere video supraveghere și filmare.

Pentru pârtia Drumul Albastru, care face legătura între stația superioară a telescaunului Lupului și stația inferioară a telegondolei (parcare), proiectantul propune iluminarea în regim normal (recreativ) a 1.100 de metri de pârtie, prin amplasarea a 50 de stâlpi care au în componență: 3 aparate de iluminat tip proiector cu surse LED ALB; 49 aparate de iluminat tip stradal cu surse LED ALB și 49 module de telegestiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.