Discursul Președintelui Klaus Iohannis

Alocuţiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susţinută în cadrul sesiunii plenare a Summitului Uniunea Europeană – Liga Statelor Arabe

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut duminică, 24 februarie a.c., la Sharm-El-Sheikh (Republica Arabă Egipt), o alocuţiune în cadrul sesiunii plenare a Summitului Uniunea Europeană – Liga Statelor Arabe.

Vă prezentăm în continuare traducerea alocuţiunii în limba română:

Excelenţa Voastră, domnule Preşedinte El-Sisi,

Excelenţa Voastră, domnule Preşedinte Tusk,

Alteţele Voastre Regale,

Excelenţele Voastre,

Doamnelor şi domnilor,

Dragi colegi,

Doresc să adresez felicitări Preşedintelui El-Sisi şi Preşedintelui Tusk pentru organizarea acestui eveniment.

Îmi face o deosebită plăcere să mă adresez dumneavoastră la acest prim Summit Euro-Arab, care se desfăşoară în timpul primei Preşedinţii a României la Consiliul Uniunii Europene.

Reuniunea de astăzi este deosebit de importantă şi are loc într-o perioadă marcată de numeroase provocări şi incertitudini, dar, în acelaşi timp, cu multe oportunităţi. După cum s-a dovedit de nenumărate ori, regiunile noastre sunt strâns interconectate.

Citeste și:  România a fost ținta unei campanii de interferență electorală

Susţin, aşadar, pe deplin o cooperare pragmatică, realistă şi din ce în ce mai strânsă între Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe, ca unică modalitate de a produce rezultate concrete.

Într-adevăr, avem nevoie de un parteneriat puternic pentru a găsi soluţii comune la problemele noastre actuale, care prezintă diverse riscuri, precum migraţia, radicalizarea şi terorismul, dar şi pentru a aborda provocări pe termen mediu şi lung, precum schimbările climatice, dezvoltarea durabilă şi crearea de locuri de muncă. În acest scop, trebuie să venim cu proiecte comune concrete, care să producă schimbările pe care le aşteaptă naţiunile noastre.

Economia este motorul transformării pozitive şi ar trebui să fie în centrul eforturilor noastre conjugate.

Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe, respectiv statele membre ale acestor organizaţii, trebuie să lucreze împreună pentru o integrare economică mai accentuată la nivel regional şi între regiunile noastre.

Citeste și:  TVR a transmis celor doi candidaţi două variante de format pentru ediţia specială „Preşedinte pentru România 2024”

Această integrare ar trebui să se concentreze, de asemenea, pe promovarea şi facilitarea liberului schimb de bunuri şi servicii, precum şi a investiţiilor. Schimburile comerciale şi investiţiile contribuie la dezvoltarea durabilă, la reducerea sărăciei şi la crearea de locuri de muncă. Totodată, asigură deschiderea ţărilor şi regiunilor noastre una faţă de cealaltă mai mult decât orice altă abordare politică.

Migraţia rămâne o provocare importantă. Trebuie să abordăm cauzele profunde ale acestui fenomen şi să cooperăm îndeaproape cu ţările de origine şi de tranzit.

Am convingerea că doar prin parteneriate şi cooperare aprofundată vom fi eficienţi în această privinţă.

În ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, cooperarea dintre Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe este vitală. La fel de importante sunt implicarea regională în combaterea terorismului, creşterea responsabilităţii locale şi sprijinul internaţional, atunci când este cazul.

Citeste și:  Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr 8 Brașov a repartizat mandatele de parlamentar în prima etapă, cea de la nivel județean

România se opune cu tărie tuturor formelor de terorism şi de extremism violent. Ar trebui să ne axăm pe soluţionarea cu prioritate a cauzelor profunde ale acestora. Elementele cheie în această privinţă sunt dezvoltarea rezilienţei şi cooperarea sporită.

Evoluţiile în regiune în ultimii ani au cunoscut o serie de crize care, în ciuda eforturilor actorilor locali şi ale comunităţii internaţionale, continuă să afecteze securitatea tuturor. Orice soluţie la astfel de crize trebuie să ia în considerare poziţiile, opiniile şi sensibilităţile statelor din regiune, începând cu cele mai afectate.

Onorată asistenţă,

Sunt extrem de bucuros să observ astăzi, la acest Summit istoric, că împărtăşim o serie largă de viziuni asupra celor mai presante provocări cu care se confruntă statele noastre. De aceea, trebuie să aprofundăm relaţiile noastre şi să susţinem măsuri eficiente de implementare pentru a obţine rezultate concrete.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.