Divizia 101 Aeropurtată, unitatea de elită a armatei SUA, trimisă să apere România

Canalul american de televiziune CBS (LINK VIDEO) a dedicat un amplu reportaj Diviziei 101 Aeropurtată, una dintre unitățile de elită ale armatei americane, trimisă în România pentru a sprijini flancul estic al NATO.

Divizia 101 aeropurtată a fost desfășurată în Europa pentru prima dată în aproape 80 de ani, pe fondul creșterii tensiunii dintre Rusia și NATO. Unitatea de infanterie ușoară este antrenată să se desfășoare pe orice câmp de luptă din lume în câteva ore, gata de luptă.

Ultima oară s-a aflat în Europa în urmă cu 78 de ani, la debarcarea pe plajele din Normandia, care a însemnat începutul sfârșitului pentru regimul nazist.

Echipa CBS News s-a alăturat comandantului adjunct al diviziei, generalul de brigadă John Lubas, și colonelului Edwin Matthaidess, comandantul Echipei de luptă a Brigăzii a 2-a, într-un elicopter Black Hawk pentru o călătorie de o oră până la marginea teritoriului NATO – la doar aproximativ cinci kilometri de granița României cu Ucraina.

Citeste și:  După mai bine de 10 ani de așteptare România află astăzi dacă intră în Schengen

Amenințarea Rusiei, atât de aproape de teritoriul NATO din România, este motivul pentru care în România a fost trimisă una dintre cele mai de elită divizii americane de asalt aerian, cu echipament greu.

„Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a declarat John Lubas pentru CBS News. „Aducem o capacitate unică, din partea capacității noastre de asalt aerian… Suntem o forță de infanterie ușoară, dar, din nou, aducem cu noi această mobilitate, pentru avioanele și atacurile noastre aeriene”.

Ocolind spre nord de-a lungul coastei românești a Mării Negre, Black Hawk a aterizat pe un teren de operațiuni înaintate, unde trupele americane și cele românești loveau ținte în timpul unui exercițiu comun de asalt terestru și aerian.

Citeste și:  După mai bine de 10 ani de așteptare România află astăzi dacă intră în Schengen

Gloanțele tancurilor și focurile de artilerie au fost reale. Exercițiul a fost menit să recreeze bătăliile pe care forțele ucrainene le duc în fiecare zi împotriva trupelor rusești, chiar peste graniță. Exercițiile de război atât de aproape de acea graniță sunt un mesaj clar pentru Rusia și pentru aliații americani din NATO că armata americană este aici.

„Adevărata semnificație pentru mine, de a avea trupele americane aici, este ca și cum ai avea aliați în Normandia, înainte ca vreun inamic să fie acolo”, a declarat generalul-maior român Ilian Berdilă pentru CBS News, referindu-se la bătălia istorică din al Doilea Război Mondial de pe coasta de nord a Franței.

Forțele americane au stabilit o garnizoană la baza aeriană a armatei române. În total, aproximativ 4.700 de soldați de la baza 101 Airborne din Fort Campbell, Kentucky, au fost desfășurați pentru a întări flancul estic al NATO.

Citeste și:  După mai bine de 10 ani de așteptare România află astăzi dacă intră în Schengen

Matthaidess a declarat pentru CBS News că el și trupele sale au fost cele mai apropiate forțe americane de luptele din Ucraina. Din punctul lor de observație, au „urmărit îndeaproape” forțele rusești, „construind obiective împotriva cărora să se antreneze” și efectuând exerciții care „reproduc exact ceea ce se întâmplă” în război.

„Ne ține în alertă”, a spus el.

Comandanții americani au declarat în repetate rânduri pentru CBS News că sunt întotdeauna „pregătiți să lupte în această seară” și, deși sunt acolo pentru a apăra teritoriul NATO, dacă luptele se intensifică sau dacă are loc vreun atac asupra NATO, sunt pe deplin pregătiți să treacă granița în Ucraina.

Sursa: cursdeguvernare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.