DNA acuză Curtea Constituțională că s-ar afla în ilegalitate

Un procuror al DNA a susținut, marți, în fața unui complet de cinci judecători de la instanța supremă că CCR s-ar afla într-o stare de ilegalitate pentru că au trecut aproape 70 de zile de când a dat controversata decizie privind specializarea completurilor de trei judecători.

Mai mult, instituția nici n-a motivat-o în timp de 30 de zile așa cum spune regulamentul de organizare CCR.

Pe lângă magistratul DNA și consilierul Romsilva a fost de acord cu referirile procurorului și a cerut instanței supreme să judece dosarul.

 
Este de amintit din capul locului că dosarele de mare corupție soluționate de un complet de trei judecători la ICCJ dar nerămase definitive se află la acest moment într-o stare incertă, magistrații completurilor de cinci judecători ale  acestei instanței amânând aceste cauze în așteptarea publicării deciziei în Monitorul Oficial al României.

 
Publicarea, spun judecătorii, este așteptată pentru că aduce cu sine și indicativele deciziei, motivele precum și sfaturile de procedură pentru dosarele ”lovite” de aceasta.

Astfel, marți, completul de cinci judecători al ICCJ condus de magistratul Daniel Grădinaru, a luat în discuție mega dosarul retrocedărilor ilegale de pădure în care este judecat pentru fapte de corupție fostul deputat Viorel Hrebenciuc și fiul acestuia, fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu dar și alți deputați și judecători.

Instanța a invocat din oficiu amânarea judecării dosarului pentru a aștepta publicarea în Monitorul Oficial a deciziei din 3 iulie.

Procurorul DNA s-a opus acestei chestiuni din oficiu invocată de instanță și a arătat că CCR s-a afla într-o stare de nelegalitate la acest moment.

”Ne opunem la această soluție. Articolul 147 din Constituție statuează că deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii doar după publicare. Și este lesne de observat că această decizie nu este publicată la acest moment.

Mai mult, legea de organizare a CCR statuează că deciziile acestei instanțe trebuie motivate în 30 de zile.

Din 3 iulie de la constatare au trecut spre 70 de zile. A amâna cauza pentru nepublicare în condițiile în care nepublicarea ei (a deciziei CRR – n.r.) înseamnă încălcarea legii, considerăm că nu este firesc și dorim judecarea cauzei. Termenul legal a fost deja depășit și nu se știe când se va publica”, a spus magistratul Direcției în fața instanței.

Cu toate acestea judecătorii au decis pe loc amânarea iar președintele de complet a spus: ”În opinia ICCJ nu poate fi ignorată această realitate și vom vedea ce consecințe se vor produce. Avem în vedere comunicatul CCR”

Dosarul a fost amânat de cei cinci magistrați și are termen în 7 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.