Doar astăzi și mâine se mai pot achita impozitele și taxele locale pe 2022 – Brașov

 • Doar astăzi și mâine se mai pot achita impozitele și taxele locale pe 2022
 • Plata acestora, inclusiv a abonamentelor pentru parcările de reședință, va fi reluată din 9 ianuarie

Brașovenii care nu și-au achitat încă taxele și impozitele locale pe anul 2022 mai au la dispoziție doar astăzi și mâine pentru a-și regla conturile cu municipalitatea. Direcția Fiscală și agențiile acesteia nu lucrează cu publicul vineri, pe 30 decembrie. Taxele și impozitele, inclusiv abonamentele pentru parcările de reședință, vor putea fi achitate din 9 ianuarie 2023. În perioada 30 decembrie – 8 ianuarie inclusiv vor fi sistate și plățile electronice.

Potrivit Direcției Fiscale, amenzile și alte taxe fără debit se vor încasa din 3 ianuarie.

Pentru a evita aglomerația la ghișee, Direcția Fiscală le reamintește brașovenilor că au la îndemână mai multe posibilități de a plăti taxele și impozitele și le recomandă să facă aceste plăți on-line sau de la cel mai apropiat aparat SelfPay. Astfel, până mâine, 29 decembrie, inclusiv, dar și din 9 ianuarie, pe lângă plata numerar sau cu cardul la ghișeele direcției sau agențiilor fiscale, contribuabilii au la dispoziție următoarele modalități de plată:

 • ordin de plată, în lei, prin virament bancar sau internet banking;
 • numerar sau card bancar, în lei, la stațiile de Plata SelfPay, instalate în marile rețele de retail, în universități, centre comerciale, piețe, benzinării și magazine de proximitate (localizarea acestora se găsește la adresa https://selfpay.ro/localizare/);
 • on-line, cu cardul bancar, pe site-ul brasovcity.ro (necesită cont de utilizator;
 • on-line, cu cardul bancar, pe site-ul, ghiseul.ro (necesită cont de utilizator).
Citeste și:  Anunț decizie emitere AIM Ferma 2 suine, Crizbav, DORIPESCO PROD SRL

Detalii despre obținerea unui cont electronic pe site-ul www.brasovcity.ro sau www.ghiseul.ro, precum și pașii necesari, se găsesc pe site-ul Direcției Fiscale Brașov (http://www.dfbv.ro/), secțiunea „Modalități de plată“.

Depunerea documentelor în această perioadă în care ghișeele sunt închise se poate face prin e-mail, la adresa dirfiscala@dfbv.ro; prin fax, la numărul de telefon 0268.410.540; sau prin poștă, la adresa Strada Dorobanților 4, Brașov 500009.

Vă reamintim că termenele de plată pentru impozitele și taxele locale datorate de persoanele fizice și juridice pentru anul 2023 sunt 31 martie și 02 octombrie.

Până la 31 martie trebuie achitat și abonamentul de parcare în parcările de reședință.

Impozitul pe clădiri, teren sau mijloace de transport, de până la 50 de lei inclusiv, datorat bugetului local de către contribuabil, se plătește integral până la primul termen de plată.

Pentru plata cu anticipație, până la 31 martie, a impozitului pe clădiri, teren sau mijloace de transport datorat pentru întregul an de către contribuabil se acordă o bonificație de 5 %.

Neplata la termen a obligațiilor fiscale implică majorări de întârziere de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate la termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, conform art. 183 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Citeste și:  Amendă și confiscare materialului lemnos pentru o societate comercială din Zărnești

Aceleași taxe și impozite, indexate cu rata inflației

Pentru anul 2023, valorile impozitelor stabilite de către Consiliul Local prin HCL. nr. 265/2022 au trebuit actualizate, în urma modificării Codului Fiscal, cu indicele de inflație, respectiv cu 5,1 %. Aceasta înseamnă că deși consiliul local nu a crescut valorile de calcul, modificarea Codului Fiscal a adus totuși o mărire cu 5,1 % a sumelor pe care contribuabilii le plătesc.

În acest context, pentru anul 2023 Direcția Fiscală a oferit câteva exemple de impozit datorat de persoane fizice, astfel:

 • Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 65mp aflată în zona A, impozitul va fi de 259 lei;
 • Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 50mp aflată în zona B, impozitul va fi de 191 lei;
 • Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 50mp aflată în zona C, impozitul va fi de 164 lei;
 • Pentru o clădire rezidențială cu o suprafață utilă de 43 mp aflată în zona D, impozitul va fi de 134 lei;
 • Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona A, 500 mp – 607 lei;
 • Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona B, 500 mp – 455 lei;
 • Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona C, 500 mp – 305 lei;
 • Impozit pe teren (terenuri cu construcții) zona D, 500 mp – 145lei.
Citeste și:  Spectacolul "POVESTIRI CULESE" cu Maia Morgenstern, pe 29 ianuarie, la Centrul Cultural Reduta din Brașov

Impozitul pe mijloacele de transport va fi și el, de exemplu: 64 lei pentru o capacitate cilindrică de 971 cmc, 101 lei pentru mașinile cu motoare de 1.321 cmc, 288 lei pentru cele cu motoare de 1.996 cmc, 1.384 lei pentru cele de 2.350 cmc, în timp ce pentru o mașină cu motor de 2870 cmc, o persoană fizică va plăti un impozit anual de 3.460 de lei, iar pentru una cu motor de 3350 cmc, impozitul va ajunge la 7.897 lei.

Vehiculele electrice beneficiază de scutire de impozit, iar pentru hibride, impozitul datorat este cu 95% mai mic decât în cazul unui vehicul doar cu motor cu combustie internă, de aceeași capacitate cilindrică. De exemplu, pentru un vehicul hibrid cu capacitatea cilindrică de 1.798 cmc, impozitul este de doar 13 lei, față de impozitul pentru un vehicul convențional cu aceeași capacitate cilindrică, în sumă de 260 lei.

Anul 2022 a adus o creștere a încasărilor la bugetul local, față de 2021

Încasările la bugetul local până la 23 decembrie 2022 sunt mai mari cu peste 20 de milioane de lei față de totalul anului 2021, în condițiile în care vor mai exista sume ce vor intra în cont și după 1 ianuarie 2023. Potrivit datelor Direcției Fiscale, până la 23 decembrie 2022 bugetul local a încasat 298.000.000 lei, față de 278.000.000 lei pe întreg anul 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.