Dosarul fostului ministru Constantin Niță în pragul blocajului

Bombă în dosarul în care fostul ministru al Energiei, Constantin Niță este acuzat de trafic de influență: ÎCCJ pune din oficiu în discuție o cerere de sesizare a Curţii de Justiţie a UE cu trei întrebări.

ÎCCJ întreabă dacă CCR putea da o decizie care intervine în organizarea sistemului de justiție, ea fiind organ exterior Justiției. O alta intrevare e dacă e obligatorie executarea regulamentelor CCR de acest gen de către ÎCCJ.

Avocatul lui Niță spune că nu sunt întrunite cerințele de sesizare a CJUE.” Infracţiunea dedusă judecății nu are nicio legătură cu vreun act dintre cele enumerate de instanță. Nu avem fraude îndreptate împotriva fondurilor europene. Acum o lună și noi am cerut sesizarea CJUE și instanța a spus că nu sunt întrunite condițiile pe aceste aspecte. Nu vedem cum în nici lună brusc se îndeplinesc cerințele. Respingeti”, a afirmat avoatul.

„Azi au sosit adresele cerute de instanță. În speță observăm că avem judecători specializați, dar formarea completului a fost una generalizată. Sunt pertinente întrebările. Admiteti și trimiteți”, a fost poziţia DNA.

Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă a fost trimis în judecată în iunie 2016 pentru o pretinsă faptă de trafic de influenţă făcută în relaţia cu omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

În rechizitoriul tranmis instanţei supreme procurorii DNA notau că în cursul anului 2013, Niță, deputat în Parlamentul României și, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.

Comisionul a fost pretins de Niță în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

Activitățile de exercitare a influenței pe lângă funcționarul public și de efectuare a promisiunii că-l va determina să îndeplinească actele ce intrau în atribuțiile sale de serviciu au fost înfăptuite de inculpatul Niță Constantin în cursul anului 2012.

De asemenea, solicitarea sumei în cuantum de 5% din valoarea contractului a avut loc după inițierea procedurii privind proiectul respectiv, precum și după solicitarea, de către primar, cu titlu de mită, a unui procent de 10% din valoarea contractului, acțiuni ce au avut loc în prima parte a anului 2013.

Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niță în două forme: parțial în numerar și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul inculpatului.

În consecință, la data de 21 iulie 2013, Niță a primit 30.000 de euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București.

De asemenea, la solicitarea lui Niță , a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la data de 2 mai 2013.

În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014.

Suma solicitată nu a fost, așadar, achitată integral, ci două tranșe, de 30.000 de euro, respectiv 303.118 de lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea lui Niță Constantin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.